logo

A tetvek rovarok

Rovarosztály
Lice-csapat (Anoplura)

A tetvek kis emlősök és emberek vérszívó ektoparazitái. Mindegyik faj csak egy bizonyos gazdaszervezetben parazitizál, és nem szállít más fajok egyénekre. Háromféle parazitizmus létezik egy személynél: test, fej és szemérem.

Head Louse (Pediculus humanus capitis)

Lokalizált a fejbőrön. Méretek 2-3 mm. A test dorso-ventrális irányban lapos. A fej kicsi, jól körülhatárolt a mellkasától. A fejen van egy pár antenna, egy pár egyszerű szem (néha hiányzik), szúró szopás orális készülék. Nyugalomban az orális berendezést a fej belsejébe húzza, és kívülről nem látható. A mellrészek olvasztottak, a mellkason három pár láb van. A láb utolsó szegmense erősen fejlett karmokkal rendelkezik, amely az utolsó előtti szegmens kitermelésével együtt csapóeszközt képez, mint egy karom. Ezzel az eszközzel a laza a hajat szilárdan tartja. Nincs szárny. A has kissé szélesebb, mint a mellkasi, 10 szegmensből áll. A férfiaknál a has végén a kopulációs készülék látható. A mellkasi és a hasi szegmensek oldalán stigma.

Fejlesztés hiányos metamorfózissal. A tojás tojásokat ragasztják a haj titkos ragasztó mirigyéhez (nits). Minden fejlődés az emberi testen történik. A tojásból jön a lárva, amely fő jellemzőihez hasonló a felnőtté. A molting után az imago-ba fordul.

Az életciklus minden szakaszában a tetvek csak emberi vérből táplálkoznak. A fej laza italokat naponta 2-3 alkalommal inni, 3-10 percig szopogatva. Legfeljebb 10 napig egyetlen élelmiszer sem marad életben. A maximális élettartam 38 nap.

Orvosi érték. A vért táplálva a tetvek az emberi bőrbe fecskendezik a nyálukat. Az emberek érzékenysége a nyálmirigyek titkára más. Egyes harapós tetvek nem okoznak érzést; mások viszketnek; Gyakran előfordul, hogy a bőr pedikulózisos pigmentációja és durvasztása esetén néha a nyálakkal való mérgezés következtében emelkedik a hőmérséklet. Ha a gyermekek, az idősek és a betegek nem törődnek, a tetvek a test általános gyengülését és a halált is okozhatják. A pediculosis szövődményei közé tartozik a fejbőr súlyos megbetegedése - koltun (a haj ragasztása a bőr vérpúpos váladékával).

Élősködők. Bizonyos körülmények között (tömegfertőzés) a tífusz kórokozóit hordozhatjuk, mivel egy adott hordozó.

Megelőzési és ellenőrzési intézkedések. A tetvek megakadályozása érdekében a ruhákat, a ruházat és a ház tisztaságát fenntartva rendszeresen mosni kell a testet. A közmegelőzés intézkedései az emberek tömeges tartózkodási helyén lévő helyiségek, állomások, kocsik, szállodák, vonatok, utasszállító hajók stb.

A tetvek megsemmisítésére rovarölő szappan, a speciális szerszámok megsemmisítésére szolgál.

Testnedv (Pediculus humanus humanus)

Fej tetvek A férfi kisebb, mint a nő. A párosodás után a nők 6-14 nits-et helyeztek naponta. Egész élete során a testnevelő nőnője körülbelül 300 tojást, a fejes nőstény nőstényét körülbelül 150 körül helyezi el. A tojásfestéstől a felnőtt színpadig tartó fejlettség 16 nap múlva ruhanemű. A felnőtt tetvek legfeljebb 2 hónapig élhetnek. A magas fejlődési arány miatt a paraziták száma nagyon gyorsan nőhet.

Orvosi érték. Az ektoparazit és a súlyos betegségek kórokozóinak speciális hordozója, magas halálozással (tífusz, recidiváló láz), amely epidemiás jellegű, nagy emberek tömegére terjed ki. Ahol nincsenek tetvek, nem lehet ilyen betegségek.

Mindkét betegség tartálya csak egy személy. Egy beteg személy vérének szopásakor a kórokozók belekerülnek a tetvek belsejébe, ahol komplex fejlesztési cikluson mennek keresztül.

A tífusz-tífusz - rickettsia provachek (Rickettsia prowazeki) okozta kórokozó a tífuszos betegek vérében van, és nem tud bejutni az egészséges emberek testébe tetvek részvétele nélkül.

A tífusz kórokozójának jelenlétét a vérben az orosz orvos O. O. Mochutkovsky (1845-1903) heroikus kísérlete állapította meg. Az életét kockáztatva a tífusz betegének vérével injekciózott, és súlyos betegségben szenvedett.

A ház a tífusz kórokozók hordozójává válik a beteg vérének ivása után. A kifogások rickettsia fejlődik a tetvek bélfalának sejtjeiben, a halott sejtekkel együtt belépnek a bélüregbe, és elvezetik a székletből. A laza harapás nem veszélyes, mert a nyálban nincsenek kórokozói. A fertőzés a rovarok székletének megharapása egy falatból vagy a test karcolásából és kopásából eredő sebbe. Mindkét esetben a riketták belépnek a véráramba és betegséget okoznak. A tífust már régóta háború kísérte, hatalmas számú életet követelve.

A recidiváló láz (lousy recurrence) okozó ágensei - Spirochaeta obermeieri spirochetes (Spirochaeta obermeieri) a tetvek belsejéből a rovar hemolimphébe kerülnek. A fertőzés a laza összenyomásával és a sebben lévő hemolimph megütésével harapás vagy karcolás miatt következik be.

Mindkét betegség a kötelezően fertőző betegségek kategóriájába tartozik. A pediculosis felszámolása teljes mértékben garantált a betegség ellen.

Megelőzési és ellenőrzési intézkedések. Ugyanaz, mint P. capitis.

A tetvek, csomók és lárvák 55 ° C-on 10-15 percig, 98 ° C-on 30 másodpercig halnak meg. Az ágynemű, a ruhák és az ágynemű feldolgozása száraz hő- vagy gőzkamrákban 100 ° C-on teljesen megöli a tetveket. Ugyanakkor az emberek fertőtlenítik - mosás a fürdőben, ágynemű cseréje. A pediculosis megszüntetését inszekticid készítmények segítségével is elérhetjük.

Sárgadinnye vagy ploshchitsa (Phthirus pubis)

Az emberi szervezetbe szopás súlyos viszketést okoz. A fertőzés nemi közösülés során, közös ágy használata, ágynemű, stb.

Orvosi érték. Csak ektoparazita, kórokozók nem tolerálják.

Megelőzési és ellenőrzési intézkedések. Ugyanaz, mint más tetvek esetében.

http://bono-esse.ru/blizzard/A/Posobie/Bio/Pediculus_nasekomie.html

Tűz: leírás és fotó

Lice - kicsi, kötelező ektoparaziták (a hordozótest felületén élnek). Ezek olyan veszélyes betegségek hordozói, mint a tífusz és a recidiváló láz. A paraziták állatokon és embereken élnek. Érdekes módon azonban mindegyik faj csak 1-2 fajfajta parazitál. Például, csak egy emberi lótusz képes parazitálni egy személyt.

A tetvek rövid leírása

Általában tetvek élnek a hordozó hajában. A lábakhoz három pár lábukkal karmokkal ragaszkodtak, aminek köszönhetően nagyon szorosan tartják. Szaggal, rövid antennák segítségével orientálódnak, mivel vizuális rendszereik nem fejlődnek ki vagy teljesen hiányoznak. A lazac a hordozó véréhez fér hozzá a két tűvel ellátott piercing és szívó készüléknek köszönhetően.

A rovar próbája képes arra, hogy visszahúzódjon a fejkapszulába, amikor a parazita nem táplál, és visszahúzódik. Segítségével a paraziták szopják az áldozat vérét. A nyál, amely különleges tulajdonságokkal rendelkezik, segít ebben - megakadályozza, hogy a vér elaludjon az áldozatnak. A tetvek nagy hasa úgy van megtervezve, hogy az elülső nyelőcső képes bővíteni és szívni több vért, mint szivattyú.

Az evolúció a szervezet szerkezetét szinte ideálisvá tette a paraziták számára. Még a testük (0,4 és 6 mm közötti) mérete is nagyon alkalmas a parazitizmusra, mivel nagyon nehéz észrevenni az ilyen apró rovarokat vizuálisan (az emberi lazac mérete körülbelül 1 mm, néha kisebb). Azonban csak egy hátránya van - ezek a nyáluk. Igen, megakadályozza az áldozat vérének koagulálódását, ugyanakkor bőrirritációt okoz, ami közös viszketést eredményez, ami az esetek 90% -ában parazitákat okoz.

terjedését

Érdekes, hogy a tetvek a világon elterjedtek. Higiénia hiányában, magas népsűrűséggel, a paraziták nagyon gyorsan szaporodnak és terjednek. Mielőtt a tífusz járványok hatalmas számú emberi életet követeltek volna. Természetesen minden sokkal jobb, a paraziták már nem olyan komoly fenyegetés. És még a mi idejükben is sok problémát okoznak.

A tetvek megelőzése

A tetvek megjelenésének megakadályozása érdekében elegendő a higiénia betartása és a paraziták hordozóival való érintkezés hiánya. A háziállatok esetében természetesen ez nem olyan egyszerű. Szerencsére vannak olyan eszközök, amelyek megölik a parazitákat (a legnépszerűbbek a különböző samponok). Elég, ha megy a gyógyszertárba, vásároljunk egy tetszést, és alkalmazzuk.

Úgy tűnik, hogy minden egyszerű, de a tetvek megjelenésének problémái irigylésre méltóak. Még a fejlett országokban is, az emberi paraziták nem ritkák. Az iskolákban és táborokban, a szanatóriumokban és más intézményekben élő gyermekek különösen érzékenyek a megjelenésre.

Érdekes, hogy néhány fejlett európai országban (például az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban) a tetvek problémája elég akut. Rendszeresen előfordulnak a gyermekek parazitákkal történő fertőzésének esetei, ugyanakkor az iskolák nem záródnak karanténra, és a fertőzött gyermekek nem izoláltak. Ennek eredményeképpen az utódok megjelenése a gyermekekben sok európai polgár számára megszokott. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy a probléma nem szerez katasztrofális természetet. A parazitákat speciális eszközökkel távolítják el, harcolnak velük, és végül minden sikeresen véget ér. De a kevésbé fejlett országokban a helyzet sokkal rosszabb.

legyek
Főleg meleg éghajlattal rendelkező helyeken élnek. Ugyanakkor veszélyes betegségek hordozói.

bolhák
A bolhák vérszívó rovarok, amelyek számos veszélyes betegség hordozói.

http://naturae.ru/zhivotnyi-mir/nasekomye/vshi.html

A pediculosis típusai és kezelési módjai

A pediculosis olyan betegség, amelyben a személy tetvekkel fertőzött. Ezek a rovarok parazitálják a hajat és a bőrt, táplálják az emberi vért. Előfordulhat felnőtteknél és gyermekeknél, férfiaknál és nőknél. Sokan úgy vélik, hogy a tetvek a ribancok sorsa. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a paraziták nem választják meg a tulajdonosokat életmódjuknak megfelelően.

A tetvek védelme érdekében tudnia kell, hogy honnan származnak a tetvek, és milyen kezelések segíthetnek megszabadulni tőlük.

Lice-fajok

Az emberi test háromféle tetűt képes parazitálni:

 • fejfájás;
 • szekrény vagy fehérnemű;
 • szemérem.

Mindenféle tetvek kizárólag emberi vérből táplálkoznak. Ezért az ember az egyetlen mesterük.

Lice fej

A fej a fejbőrön, valamint a bajuszon és a szakállon él. Az ilyen típusú tetvek lábai kör alakú keresztmetszetű hajra vannak alkalmazva. Ahhoz, hogy felismerjük a parazitákat, tudnod kell, mi a tetvek, parazita a fejen.

Egy felnőtt hím testhossza 2-3 mm. A nőstények valamivel nagyobbak és 4 mm hosszúak. A fejtetű teste szürke árnyalattal rendelkezik. Amikor a rovar vérrel ürül, piros-barna színűvé válik.

A parazita élettartama körülbelül egy hónap. A nőstények tojásokat neveznek nitsnek. A Nit egy tojásvédő kapszula. Öntapadó titok van, amely biztonságosan rögzíti a tojást a hajra. A tojások átlagosan 10 napig érik. A Nit-et olyan fedéllel szállítjuk, amelyen keresztül érett lárva jön ki. 6–10 napon belül a lárva eléri a pubertást és elkezdi tojásrakást.

A fejléce felismerhető a fejben lévő csomók detektálásával. És a hajon mind élő, mind halott darabok találhatók. Amikor a lárva elhagyja a kapszulát, a hajon lóg.

A fej rovaroknak nincs szárnya, és a közhiedelemmel ellentétben nem tudnak ugrani. Ezek a rovarok azonban igen agilisak. A lábak felépítése miatt képesek gyorsan bejárni az egyik személyről a másikra.

Hang típusú tetvek

A ruhadarabokat ruhák vagy ruhabútorok okozzák, amelyek nem fejeződnek be a fejbőrön, hanem a személy ruháján.

A ruhák életre kelnek, tojásokat hajtanak, varratokban és más, nehezen elérhető helyeken ruhákon. Rendszeresen vadászik, emberi bőrön mászik és vért szív.

Ezek a paraziták megpróbálják összeütközni, így a fertőzött ruhákon kis rovarok csoportja látható. De ahhoz, hogy megszabaduljanak tőlük, meg kell értened, hogy a tetvek hogyan néznek ki, parazitálnak a ruhákra.

Ezek a rovarok hasonlóan megjelennek a fej tetvekkel. A nőstények nagyobbak, mint a férfiak. A testük hossza elérheti a 4 mm-t. A test színe szürke-sárga, és miután a vér részeg volt, rozsdásodnak.

A ruhák parazitálják a házakat és a nitseket. A tojás mérete nem haladja meg a 0,5 mm-t, így csak nagyítón keresztül tekinthetők meg. Az érlelés után a lárvák a nitsektől származnak, eltérően a felnőttektől. A lárvák testhossza nem haladja meg az 1,5 mm-t.

A rovarok, mint például a rovarok, nem tudnak repülni és ugrani, így egy fogadóról másra másznak.

Jacquice Lice

A mocskos tetvek a tetemeket vagy a ftyriaziát okozzák. Rovarok parazitálódnak a gerinc zónában, valamint az ágyékban és a végbélnyílásban. Egyes embereknél előfordulhatnak a hónalj, a mellkas és a has. A phtyriasis felismerése segít abban, hogy ismerjék a tetvek, paraziták a sárgaság területén.

Az előző esetekhez hasonlóan, a rovar nőstény 1,5-szer nagyobb, mint a férfiak. A pocsolya nem tud túlélni a fejen, mivel a lábát csak háromszög keresztmetszetű hajra lehet rögzíteni.

A paraziták az ember hajában fekszenek, ragadós titokkal rögzítve őket. Ez az anyag nem teszi lehetővé a nitsek számára, hogy a mosás során is elhagyják a tulajdonosát.

A felnőttek teste szürke árnyalattal rendelkezik, és a vér telítettsége után vörösbarna színűvé válik. A fejektől és a testektől eltérően ezek a rovarok nagyon lassan mozognak. Szinte minden alkalommal mozognak. Ezért csak a szoros érintkezés útján lehet fertőzést okozni a szőrös tetvekkel.

Az élőhely jellemzői

A tetvek minden típusának azonos életciklusa van. A tojásokat, amelyekből a lárvák keletkeznek, majd a lárvák elérik a szexuális érettséget, rovarok párosodnak és tojásokat helyeznek újra.

A ház nagyon igényes a páratartalomra és a levegő hőmérsékletére. A rovarok 40 ° C fölötti és 5ºС alatti hőmérsékleten halnak meg. 22 ° C hőmérsékleten a tojások érése lelassul, és a felnőttek élettartama nő. Az optimális hőmérséklet 31 ° C és 33ºС között van. Ez az oka annak, hogy a tetvek soha nem jelennek meg olyan személy fején, amely nem visel kalapot télen.

A fajoktól függően a paraziták étkezés nélkül élhetnek 1-3 napig. A tetvek fertőződhetnek vízben, ahol a rovarok összeomlanak a leesett hajjal, mivel 2 napig képesek a vízben élni. Az egész életciklus alatt a nőstény tetvek 120 és 400 tojás között helyezkedtek el.

A fertőzés módjai

A pedikulózis fertőző betegség, ezért diagnosztizálása után a személyt elkülönítik a társadalomtól. A paraziták nem tudnak repülni és ugrani, mint bolhák. A fertőzés módja a következő:

 • nemi közösülés (fertőzhetsz a szemérmékkel);
 • ideiglenes táborokban, laktanyákban és börtönbüntetésben;
 • nyilvános fürdők, szaunák és uszodák látogatása;
 • fodrászat, amelyben az eszközöket nem gondosan feldolgozzák;
 • valaki más ruháit, alsóneműjét, és más emberek hajkeféit, hajvágóit és más személyes higiéniai tárgyakat használ.

A fertőzés jelei

A tetvek és nits csak a kapcsolat útján kerülnek továbbításra. A következő tünetek segítik a fertőzés felismerését:

 • viszketés, amely a tetvek élőhelyeiben fordul elő;
 • harapásjelek a bőrön;
 • a progresszív betegség pyoderma, limfadenitis és láz kialakulásához vezethet;
 • erős karcoló pustulák jelennek meg;
 • allergiás kiütés;
 • a hemoglobin lebomlásából származó kék foltok megjelenése.

Pediculosis kezelés

Miután foglalkozott azzal, hogy miért felelnek meg a tetvek, érdemes megfontolni, hogy ez azt jelenti, hogy segít megszabadulni tőlük. A pediculosis kezelésére három módszer közül választhat, vagy ezek kombinációját. Ezek a módszerek a következők:

 • a paraziták mechanikai eltávolítása;
 • rovarok kiválasztása vegyi anyagokkal;
 • a tetvek népi jogorvoslati kezelése.

Mechanikai kezelés

A tetvekből, lárvájukból és tojásukból álló felnőtt egyedekből egy kis címer segítségével lehet megszabadulni.

Előre nedvesített fésű fésűvel fésült. És annak érdekében, hogy ne hagyja ki a haj bármely részét, kis szálakra oszlanak.

Ha a haj hosszú, ajánlatos lerövidíteni. Ellenkező esetben sokkal nehezebb lesz megszabadulni a nitsektől. Mivel a hajhoz ragaszkodnak, a teljes hosszuk alatt kell fésülniük. Ezt az eljárást törölközőn vagy lapon végezzük, hogy a későbbi rovarok és tojásai megsemmisüljenek.

Meg kell jegyezni, hogy ez a módszer lehetővé teszi, hogy tetveket hozzon a fejre. Más típusú pediculosis esetén ez nem alkalmazható. És annak érdekében, hogy teljesen megszabaduljunk a rovaroktól, naponta többször, 2 héten keresztül kell kefét készítenie.

A fejfájás kezelésének másik módja a fej borotválása. Egyébként, a szőrtelenítés is gyógyíthat a ftyriasztist, a mechanikus kezelések teljesen biztonságosak, így a leggyakrabban a gyermekek kezelésére használják.

Kémiai kezelés

A rovaroktól, valamint az élő és halott rovaroktól való megszabaduláshoz segítsen speciális permetrin tartalmú készítményeket. Elérhető a következő formákban:

Segítségükkel elpusztíthatja a rovarokat, és lágyíthatja a nits héját, ami a lárvák halálát okozza. Ezeket a hajra és a testre egy bizonyos ideig tartják, majd tiszta vízzel leöblítik.

A permet formájú készítményeket nemcsak haj kezelésére használják. Az egyházközségi pediculosis esetében a ruhákat és fehérneműt dolgozzák fel. A betegek ruháit, törölközőit és ágyneműit is magas hőmérsékleten kell mosni, friss levegőn szárítani, majd mindkét oldalról gőzzel vasalni.

Hagyományos kezelési módszerek

Az emberek régóta megtanulták a tetvek megsemmisítését a következő eszközökkel:

A hajra helyezték őket, egy zsákra helyezték, vagy törülközővel csomagolják a fejüket, és egy idő után vízzel mossák. A petróleumban és a terpentinben a tetvekkel fertőzött ruhákat áztatták. Ruhákat is főttek és fagyasztottak.

következtetés

Emlékeztetni kell arra, hogy a fenti eszközök hatékonyan elpusztítják a rovarokat és a lárvájukat. Azonban nem képesek eltávolítani a halott csomókat. Kagyló marad a hajon. Hogy eltávolítsuk őket, fésülködnünk kell a haját, és rágcsálkozni.

http://parazitytut.ru/vshi/gnidy.html

Tetvek. Lice harap

A laza parazita rovar, lapos fejből és hasból álló testtel.

A tudósok több mint 500 ilyen rovarfajt tartalmaznak, ideértve az emberi lótuszfajt is (Pediculus humanus). Az emberi lazac mérete 2-4 mm, és körülbelül 40 napig él. Hoszt nélkül, és ennélfogva étel nélkül, csak néhány napig élhet, majd meghal. A női emberi tetvek egyik tengelykapcsolója több száz tojás, amelyeket nitsnek neveznek. 10 napnyi nits után új paraziták generációja jön létre, és a tulajdonos pediculosisot alakít ki.

A laza táplálja a gazdaszervezet vérét. Egy felnőtt rovarnak is van étkezési preferenciája, amit Arisztotelész írásaiban beszélt. A tetvek jobban szeretik a lányok vérét 6-10 évig. Ez a szelektivitás az alábbiakból ered:

 • speciális vér hormonösszetétele;
 • vékony, finom bőr, amely könnyen beszúrható;
 • hosszú haj jelenléte, ami megkönnyíti a rögzítést és elrejtést.

A tetvek harapnak és következményeik

A tetvek pofái hasonlóak a szájüreg mindkét oldalán elhelyezkedő sajátos stilettókhoz. Amikor egy laza csípés éles állkapcsokkal csípődik, az áthalad egy személy bőrére egy véredénybe, és azonnal elkezd szívni a vért. A folyamat során enyhén felemeli a test hátulját, és a fej megpróbálja mélyebben belevágni a házba. A nyálkahártya a nyálba juttatja a nyálát, amely nyálcsatornájában alakul ki, és olyan speciális enzimet tartalmaz, amely megakadályozza a véralvadást. Ez az enzim a harapás helyén elhelyezkedő idegvégződésekre hat, amely végső soron az embert vörösségre és viszketésre készteti.

Ha megfigyeled a tetvek táplálásának folyamatát, a rovar áttetsző testén keresztül láthatjuk, hogyan tölti ki a vér.

A harapás helyén enyhén megduzzadt vörösség jelentkezik, amely erőteljesen viszket. Néha még egy adott injekciós pontot is figyelembe vehet, amelyben a szárított csepp vér több órán keresztül marad.

Egy étkezéskor a rovar körülbelül 0,5 ml vért szív ki. Egy nap egy csomó 4-6 pontot képez.

Ha kevés tetű van, akkor harapásuk szinte láthatatlan. De ha ezek a rovarok szignifikánsan nagyobbak, akkor bizonyos helyeken valószínűsíthető a kékes foltokkal keretezett, nagy bőrfelszíni területek megjelenése. Az előrehaladott esetben a tetvek harapása súlyos allergiás reakciót okozhat, amelyet a kiütések, a hirtelen hőmérsékletnövekedés, a szövetek duzzadása, a nyirokcsomók növekedése jellemez.

Néhányan tévesen úgy vélik, hogy nemcsak a tetvek harapnak, hanem az is, de ez nem így van. A csípő csak parazita tojás, különösen tartós köpenygel, amellyel biztonságosan kapcsolódnak a ház hajához. A fejen jobban észrevehetőek, mint a tetvek, de nincs erőteljes aktivitása.

Hogyan lehet megkülönböztetni a laza harapást egy másik vérszívó rovar harapásától

A tetvek harapásainak megkülönböztető jellemzője a viszonylagos fájdalommentesség, és csak egy bizonyos idő elteltével kezdődik, amikor a parazita elhagyja a táplálkozási helyét.

Ugyanaz a bolha harapás egy tűvel hasonlít, amely egy személy számára érzékelhetőbb. És kullancsokkal is elég nehéz összekeverni a tetveket. A kullancscsípés helyén egy erős, nagy méretű dudor jelenik meg. Az is fontos, hogy a kullancs több órát vagy napot szívhat, és néhány perc elegendő a tetvekhez.

A legtöbb tetvek harapásai olyanok, mint a szúnyogcsípések, csak akkor, ha szinte lehetetlen látni a szúnyogcsípés nyomát, mert túl vékony szonda van. De a laza harapás nem hibázik - körülötte kék folt jelenik meg.

Sajnos a harapások fájdalmatlansága negatív következményekkel jár. Az érzéketlen emberek, az első harapások teljesen láthatatlanok lehetnek, így a tetvek tünetei csak a fertőzés késői szakaszában válnak nyilvánvalóvá. És ekkorra a parazita rovaroknak ideje lesz szaporodni, és megfertőzni más embereket, akik kapcsolatba kerülnek a rossz emberrel.

Az emberi tetvek morfotípusai

Az emberi testen a tetvek kizárólag szőrös területeken élnek. Az emberi tetvek - sárgatest és a fej paraziták két egymástól független morfotípusa létezik. Különbségük a különböző típusú hajok parazitizmusának köszönhető. A fejléce viszont egy altípussal rendelkezik - ruhásszekrény, fehérnemű vagy ruházati tetvek. Érdekes, hogy a fej és a testházak élőhelyváltáskor változhatnak. Ezeket a két morfotípust nem olyan régen osztották el, és az emberi ruházat varrataiban lakó fejlövés néhány generáció után kezdett hasonlítani egy szekrényre.

A szőrös lazaság a szőrzetben, vagy bizonyos esetekben a hónaljban él. Ez a rovar nagyon különösnek tűnik - erős, hosszú lábakkal és rövid törzsével rendelkezik. Úgy véljük, hogy a piszkos tetvek és a gazdájuk harapásai közül a leginkább kellemetlen érzések állandó diszkomfortot okoznak.

Szerencsére sok szakértő úgy véli, hogy a piszkos tetvek hamarosan veszélyeztetett fajokká válnak, mivel az emberek egészségi állapota a szegény országokban is jobb lesz.

A fej hajlik a hajban, a bajuszban és a szakállban. Ez kevésbé veszélyes, mint az egyházközség, mert gyakorlatilag nem a tífusz hordozója, de még mindig tetvek fenyegetése.

A test tetvekhez hasonlóan hasonlítanak a fej tetvekhez, de eltérnek az utóbbi életformától. Életük nagy része a ruhák ráncaiban töltik, ott tojásokat helyeznek. A tulajdonos testébe költöznek, hogy csak vérrel töltsék, így harapásuk az útvonaluk útvonalán található.

Az ágynemű csak azokban az emberekben jelenik meg, akik hosszú ideig nem veszik le ruháikat, és nem változtatják meg ruháikat.

Mi a veszélye a tetveknek

Mik a veszélyes tetvek? Ezek a paraziták a veszélyes betegségek kórokozóinak potenciális hordozói lehetnek, így minél hamarabb észlelik és azonosítják őket, annál jobb.

Például a tetvek testében élő baktériumok - rettettia -, amelyek számos hasonló betegség hordozói. Miután megrepedt egy laza, egy személy tífusz-lázzal vagy tífussal fertőzhet. A fertőzés általában akkor fordul elő, amikor a harapás helyét karcolja, amikor a rovar összetörik, és a belsejük véres sebbe esik. A viszkető foltok karcolása a seb bomlásához és a pyodermához vezethet.

Történészek szerint több embert öltek meg csaták és csaták alatt az 1812-es háború alatt és az első világban hordozható tetvek tífusz lázzal.

És ma, a szőrös tetvek ritkán hordoznak veszélyes betegségeket, de fennáll a kockázat, így a fertőzés problémáját komoly figyelmet kell szentelni. Az afrikai országokban élő emberek általában szenvednek, mivel a tetvek fő oka az alapvető egészségügyi és higiéniai szabályok betartásának elmulasztása. A zsákfertőzés lehetősége a zsúfolt helyeken vagy olyan helyiségekben, ahol a megelőző és fertőtlenítő intézkedéseket nem hajtják végre megfelelően, nem zárható ki.

Hogyan kezeljük a tetvek harapásait

Ha a laza harapás magányos, akkor nem kell kezelnie, és néhány nap múlva önmaga elhalad. Ha a tetvek fertőzése komoly formát öltött, akkor a következmények megszüntethetők a szokásos gyógyszerkészítmények segítségével, például hidrogén-peroxiddal. Az érintett bőrét fertőtlenítik, mielőtt a seb meggyógyul.

Jó megoldás a hidrokortizon kenőcs, amely megakadályozza az allergiás kiütések kialakulását.

Ha a tetvek harapásai allergiás reakciót váltottak ki, Menovazin, Gold Star balzsamok vagy Lifeguard balzsamokkal kezelhetők. Ezek segítenek csökkenteni a viszketést és a kiütések méretét.

Ha pustulusok vannak a testen, akkor öngyógyításra van szükség, és sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Ma sok gyógyszer van a piacon, amelyek hatékonyan elpusztíthatják a parazitákat. De ez nem elég: a halott tetvekből való végső felszabadulásért és a létfontosságú tevékenységük nyomaiból gondosan fésülködéssel fésülje a haját. A pediculosis számos készítménye kapható vény nélkül, de felhasználás előtt feltétlenül meg kell vizsgálni a készítményt és az utasításokat, mivel lehetnek növényvédő szereket tartalmazó készítmények.

Ezen túlmenően, hogy megszabaduljunk a tetvekből, további intézkedésekre van szükség - az összes ruhát átnézni annak érdekében, hogy tanulmányozzák a hajtogatásokat és a varratokat, és megszabaduljanak attól, ahol tetvek és csíkok találhatók.

Hogyan lehet megszabadulni a hagyományos orvoslás tetvek módszereitől

A legbiztonságosabb kezelési módszerek növényi, ásványi és illóolajok. A rovar testét vékony fóliával fedik le, a lándzsákat blokkolják, és a parazita a fulladás miatt meghal. Ezenkívül az olajok gondoskodnak a hajról és a bőrről, nem jutnak be a keringési rendszerbe, és egy kisgyermek számára is teljesen biztonságosak.

Az alkalmazás a teafa, szegfűszeg, eukaliptusz, narancs, boróka, rozmaring, levendula illóolajait használja. Az olajok antibakteriális tulajdonságai megakadályozzák, hogy a fertőzés behatoljon a sebből a harapásból, visszataszító hatása van, helyreállítsa az epidermist.

Az olajok kombinálhatók egymással, és alkoholtartalmú folyadékokkal, például alkohollal, pálinkával vagy vodkával. Elősegítik a bioaktív anyagok bőrbe való behatolását és feloldják a ragadós anyagot, amellyel a nits a hajra ragad.

Más savas anyagok is hatásosak:

 • savanyú zöldséges savanyúság;
 • a bogyók és gyümölcsök léjében lévő savak;
 • különböző szerves savak, például citromsav, ecetsav, borkősav, almasav.

A savnak köszönhetően egyszerűsödik a paraziták fésülési folyamata, mivel ez károsítja a felnőtt hasított és a tojás héjának kitinjét, ezzel elpusztítva a rovart élete bármely szakaszában.

Szintén használt növények decoctions, mint a madár cseresznye, eukaliptusz, levendula, vad rozmaring, üröm, vérfű, tansy.

A népi jogorvoslatok és a gyógyszertár kombinációja növeli a feldolgozás hatékonyságát.

Agresszívebb anyagokat használhat - Dustov szappan, terpentin, benzin vagy petróleum, de ezek az alapok allergiás reakciót okozhatnak, károsíthatják a hajat és a bőrt, így szélsőséges esetekben használják őket.

http://ukusanet.ru/vshi-ukusyi-vshey/

A tetvek rovarok

A tetvek az ízeltlábú rovarok, amelyek a szárnyas rovarok alosztályába tartoznak, az újszárnyú rovarok, a tetvek és a tetvek sorrendje, a tetvek (latin Anoplura) sorrendje.

By the way, tetvek, amelyek parazita elefántok és warthogs, korábban tartozott az alrendszer Anoplura. De a szubrendszer többi képviselőjétől való jelentős eltérések miatt később a Rhynchophthirina alrendszerhez rendelték őket.

Nemzetközi tudományos név: Anoplura (Leach, 1815).

A "laza" szó eredete nem egyértelműen meghatározva. A szláv nyelveken ezeket a rovarokat nagyon hasonlóan nevezik: ukrán - lazac, bolgár - betét, szerb mosdó, horvát és szlovén uš, cseh vízi, szlovák vši, lengyel wesz. Ezeknek a neveknek a szívében, valamint az öreg orosz nyelvben a Proto-szláv * vúš. Talán az ókori indiai "vas" eredete, ami azt jelenti, hogy "van", vagyis laza - ez az, ami eszik.

Szerző fotó: Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0

Lice - leírás, leírás, fotók. Milyenek a tetvek?

A lazac egy olyan rovar, amely kis méretű és egy lapos testű, hátrafelé összenyomva. A keskeny vagy széles ovális test hossza 0,5-6,5 mm, szélessége 0,2-2,5 mm. A férfiak általában kisebbek, mint a nők.

A laza teste ülő részből áll: a fejből, a mellkasától és a hasától elválasztva. A fejnek eltérő alakja lehet: keskeny ovális, hatszögletű, a bajusz előtt elkeskenyedve, néha nagyon hosszúkás. Előrejelzéssel, azaz közvetlenül a testhez viszonyítva található.

Haematopinus suis, nő, felülnézetből. Szerző fotó: "Zöld Világunk" webhely

A fejen több olyan rész van, amelyek varratokkal vannak egymástól elválasztva: a felső ajak, a clypeus, a homlok, a nyak és a korona, amelyet néha egy varrással elválasztanak a jobb és bal részekbe, amit szemhéjaknak neveznek. Az elülső oldalakon, és gyakrabban a fej középső részén, 3-5 szegmensből álló szálas antennák nőnek. Az utolsó két szegmensben érzékeny fossa. A végén szegmens érzékeny függelékek. A férfiaknál az antenna harmadik szegmense néha kiemelkedéssel (függelékkel) van ellátva, amely tüskével vagy setával rendelkezik, és az első szegmens észrevehetően nagyobb, mint a nőké.

Az antennák mögött, azaz a fej hátoldalán, egylencse csökkentett szemek: félgömb alakú vagy kúpos, pigmentfoltokkal vagy anélkül. A tetvek sok fajtája szemtelennek tekinthető. A tetvek látása nagyon rossz: a rovarok csak a fényt érzékelik, és az antennák segítségével orientálódnak, amelyek a szagokat elkapják.

Szerző fotó: Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0

A laza ventrális oldalán egy orális nyílás található a gyűrű alakú gyűrődésen, amely visszahúzódik a fej elülső széléről. Ez egy rövid száj kúp, kis kitűnő horgokkal. Azok, akik magukhoz kötődnek a gazda bőréhez, hogy szívják a vért. A tetvek áttört szopás típusának szájberendezése a fej belsejében található speciális kapszulában található. A kapszulába húzódik, amikor a rovar nem inni, és a megfelelő izmok az étkezés során ki vannak nyomva. Az orális készülék felső, középső és alsó styletből áll.

 • Az első stylet kettős ereszcsatorna, és a szájüreg vályúszerű növekedése által kialakított átjáróval együtt szolgál a vér a garatba, speciális izmok segítségével, szívó-befecskendező szivattyúként.
 • A második stylet olyan nyálcső, amelybe a nyálmirigyek közös csatornája áthalad.
 • A harmadik stylet keserű. Dentátumcsúcsból és ereszcsatornából áll, ahol az első két stylet fekszik.

A tetvek mellét három szorosan összeolvasztott rész alkotja: a prothoraxot, a mezothoraxot és a szomszédos labirintusokat. Mérete rövidebb lehet, mint a fej, és alakja hosszúkás-ovális hatszögletű. Ezen a helyen egy pár srednegrudny spiracle (stigm) és a lábak találhatók: ezek nem egyenlően fejlettek és néha különböznek a férfiak és a nők között.

Annak ellenére, hogy a tetvek a szárnyas rovarok alosztályába tartoznak, még a szárnyak alátámasztásából is hiányoznak. A tetvek nem tudják, hogyan kell repülni: mint a bolhák, az evolúció során elveszítették szárnyaikat.

Lábak öt szegmensű tetvekkel, előhúzó típusú, nagyon tartós és tartósak. Ezek egy medencéből (vagy kokszból), trochanterből, csípőből, sípcsontból és lábból állnak, amelyek 1 vagy 2 szegmenst tartalmaznak. Az első lábak kisebbek, mint a középső vagy a hátsó lábak. A legutóbbi szegmensek, sávok és lábak, gyakran fuzionáltak vagy szétválogatva egymástól. A kibővített alsó lábszáron tüskék, kúpok és kiemelkedések vannak. A lábnak van egy sima, vagy sztreccses, sarló alakú formájú és különböző hosszúságú karja, néha karomszerű függelékkel. Mindezen eszközök segítségével a lazán nagyon erősen ragaszkodik a tulajdonos hajához, és felemelkedik rajta. A mozgás során a rovar karmokkal megragadja a hajat, és megnyomja a szőrzetre. Egyébként, az alsó lábon egy horony található, ahol a karom hajlik.

Szerző fotó: Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0

A lazac hasa nagyjából ovoid lehet, vagy szűken hosszúkás lehet, átmenetekkel, vagy többé-kevésbé elkülönülő szegmensekre osztva, kilenc mennyiségben. Ezeken a szegmenseken különböző helyeken vannak a spiracles, valamint a szőrszálak, sörték és szőrszálak. Néhány tetvek, amelyek rágcsálókon (pl. Pecsétek, diófélék), szőrszálak. A nők és a férfiak hasa különbözik a hátsó rész alakjától és szerkezetétől. A férfiaknál a has kerekebb és kúposabb, a szexuális nyílás a végbélnyílás mögött található. A nőknél a has vége kétlapú.

A paraziták testének (kutikula) külső borítása többé-kevésbé rugalmas, gyakran sclerotizált területek. A laza fehéres, sárgás, barna vagy fekete színű foltokkal.

Szerző fotó: Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0

Az ellenségek tetszik a természetben

A tetvek természetes ellenségei a homár skorpiók, valamint egyes ragadozó atkák és rovarok.

Mit fogyasztanak a tetvek?

Minden tetvek a tulajdonosaik vérén táplálkoznak. A lárva a megjelenésétől számított 20-30 percen belül kezd enni. Ugyanakkor a rovarok a fejüket elhomályos szögben tartják a testükhöz. A rovarból felszabaduló nyál a fogadó sebébe esik, és megakadályozza a véralvadást. Aktív perisztaltika fordul elő a rovar gyomorban: tele van vérrel, és 12–17 perc múlva ürülék keletkezik, ami vöröses folyadék megjelenésével és 3-5 perc múlva megszilárdul.

A teljes telítettséghez szükséges tetvek táplálkozási gyakorisága különböző fajokban változik, és bizonyos külső tényezőktől, például a hőmérséklettől függ. Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyakrabban szopják a rovarokat. Egyes tetvek fajtái szinte folyamatosan fogynak, csak mozgás és szaporodás zavarják, más fajok szünetet tartanak. Általában a rovarok egy állatfaj vérén táplálkoznak, de szükség esetén egy ideig megváltoztathatják a gazdájukat.

Hol élnek a tetvek?

A tetvek, amelyek paraziták, folyamatosan kapcsolódnak a tulajdonosaikhoz. Földrajzilag ott élnek, ahol a szárazföldi és vízi emlősök, beleértve az embereket is, a mesterük, azaz a világ bármely részén. Bizonyos típusú tetvek csak bizonyos területeken találhatók. A leggazdagabb fajok sokfélesége az etióp zoogeográfiai régió, amely magában foglalja Afrika területét a Szahara alatt, az Arab-félsziget déli részén, Madagaszkáron és néhány szigeten.

Számos állatra, köztük a háziállatokra utalnak a tetvek, a mólusok, a mókusok, a mókusok, a nyulak, a nyulak, a dormouse, az egér patkányok, a különböző típusú egerek, beleértve a brownie-t, a hársokat, a hörcsögöket, kutyák, chinchillák, lemurs, aardvores, damans, juhok, sertések, tehenek, lovak, bivalyok, szamarak, zsiráfok, antilopok, zebrák, pecsétek, majmok és így tovább. A tetvek által érintett emlősök egyike emberi.

Ugyanakkor számos olyan állat van, amely soha nem talált rovarokat a laza alrészből (Latin Anoplura) (Piotrowski, F. (1992): Anoplura (echte Läuse). De Gruiter; 61 p. (8. o.) ):

 1. Eltávolítási monotrémák (lat. Monotremata) (állatok, például echidnas, platypus),
 2. Önálló lakóhely (lat. Pilosa) (ezek különböző csúszdák és ellenségek),
 3. Pangolin csapat vagy gyíkok (Latin Pholidota) (különféle gyíkokat tartalmaz),
 4. Lovassági csapat (Latin Chiroptera) (ez a denevér és denevér),
 5. Cetfélék leválasztása (lat. Cetacea) (ezek bálnák, delfinek, spermium bálnák, cigányok),
 6. Siren Squad (latin szirénia) (ezek dugongok, manáták és tengeri tehenek),
 7. Csapatcsapat (latin Proboscidea) (ezek elefántok). Korábban az elefántcsíkot az Anoplura alrendszerhez rendelték, de aztán egy külön alrendszerbe vitték őket

Fotó szerző: ערן פינקל, CC BY-SA 3.0

A tetvek szárny nélküli rovarok, amelyeket egy fertőzött egyénből egy új objektumra mászással rendeznek. Az eloszlás a szokásos tárgyakon és néhány más közvetett módszeren keresztül történhet, például az elveszett hajjal való érintkezés, amely parazitákat hagyott. A tetvek fertőzése a legnagyobb sűrűséggel történik. Állatokban ez például egy istállóban lehetséges. Emberben a fertőzés gyakran nem-egészségügyi körülmények között fordul elő, például háborúk vagy természeti katasztrófák során.

A tetvek helye a gazdaszervezeten számos tényezőtől függ: a rovar típusától, a test szerkezetétől és a tetvek lábától, a gazdaszervezet fiziológiai állapotától és a környezet állapotától. A tetvek, parazita emberekben élnek a hajszálon vagy a ruházaton. Az állati paraziták a testben mozoghatnak, vagy a test különböző részein lokalizálódhatnak: a lábakon, a farokon, a fejen. A testen keresztüli mozgás az állat intenzív olvadása alatt vagy az évszaktól függően előfordulhat.

Ha a tulajdonos meghal, vagy lázasodik (a hőmérséklet emelkedik), a tetvek felkelnek a hajvonal vagy a ruházat felületére, és részben leesnek vagy szétszóródnak.

Hány tetű él?

A tetvek élettartama a vizsgált fajok között leggyakrabban 2-4 hét, a maximum körülbelül 2 hónap. A férfiak élettartama lényegesen kisebb, mint a nőké.

Étel nélkül (ember vagy állat nélkül) a tetvek nem élnek hosszú ideig: 1-7 napig (bizonyos források szerint legfeljebb 10 napig). Minél magasabb a levegő hőmérséklete és szárazsága, annál rövidebb az élettartam. Az újonnan kikelt lárvák a gazdaszervezet nélkül rövidebb idő alatt halnak meg: 12 órától 4 napig.

A tetvek 1,5-2 napig vízben élhetnek, tojást 3 napig. A Pinnipedia tetvek túlélnek a vízben, mivel különleges sörték vannak, amelyek oxigént képeznek a légzésre abban az időszakban, amikor a tulajdonos a vízben van. Ezen túlmenően a paraziták a csípősök orrnyílásai közelében élnek, és amikor a gazda a víz alá merül, a rovar elrejti a levegővel töltött orrlyukat, amelyet egy szelep zár meg.

Hogyan nő a tetvek?

A tetvek életciklusa a következő:

Tejfajta tojással. A szexuálisan érett nő tojást tárol, függetlenül attól, hogy párosodnak-e, de a nem kezelt tojás nem fejlődik. A nő hamarosan párosul a megjelenése után. A párzás 10-70 percen belül történik. A hím a nő alatt van, és csak az első vagy mindkét első és második lábpár tartja.

Minden nő 4-14 tojást tartalmaz a fajtól függően. Átlagosan legfeljebb 329 tojást helyez el. A tojás különösen a ritka hajú állatokon, a ruhákon látható, majd úgy tűnik, hogy az egész felületet borítja őket.

A tetvek tojásait nitsnek nevezik. Kemény héjakkal vannak bevonva, ovális, körte alakú vagy egyoldalúan lapított formájúak, átlagosan 0,5-1,5 mm hosszúak és 0,2-0,7 mm szélesek. A színek színe fehér, sárgás, ritkán halvány nacre csillogással.

Tojás (nits). Az oldalról: www.nhs.uk

Tojás fejlé. Szerző fotó: Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0

A tojás elülső vége egy sapka, amely a lárva születésekor nyílik meg.

Az alsó végén a ragasztó tömege (speciális ragasztó titka), amelyet a tulajdonos hajához csatolnak.

A nits szerkezete: A - sapka, B - héj, C - haj, D - keltető lárvák

A tojásból kilépő lárva (maga a nimfa) hasonlít egy felnőtt rovarra, és csak a kisebb méretű, kisebb számban és elhelyezkedésben különbözik, valamint a nemi szervek hiányát. Fejlesztése során a laza lárva háromszor múlik, miközben fehéres, majdnem átlátszó testszínét megtartja. A növekedés folyamata során a méret növekedése, a pigmentáció és a szklerotizáció növekedése, a szamárok számának növekedése és a nemi szervek megjelenése nő.

A tetvek lárva szakaszai 2-3 napig tartanak. A lárvák a keltetés után 20-45 perc alatt készen állnak a vér beszívására, és a pubertás 1-7 nap alatt történik. A különböző típusú tetvek teljes életciklusa a külső körülményektől függően másfél hónapig tart.

A webhelyről: www.std-gov.org

A tetvek, nevek és fényképek típusai

Az alábbiakban röviden ismertetjük a tetvek különböző fajtáit, amelyek megjelenése, a tulajdonos választása és a testén elterjedt helyek eltérőek.

 • Emberi lazac (lat. Pediculus humanus) - egyfajta tetvek a Lice-család családjából (lat. Pediculidae). Parazita az embereken, és a következő morfotípusokkal rendelkezik: fejhűség, ruhanemű.
  • A fejléce (lat.Pediculus humanus capitis) megnevezte az élőhelyet, amely egy személy haj: haj, szemöldök, bajusz. A hím test hossza 3 mm, nőstények - 4 mm. A nap folyamán a tenyér 4 tojást tartalmaz az egész életre - körülbelül 140 db. Egy párzás után a nőstény 1-1,5 hétig megtermékenyített tojásokat állít elő. A tojás kialakulása 32-35 ° C hőmérsékleten történik 5-9 napig. A várható élettartam körülbelül 4 hét. A fejszóró szinte folyamatosan folyik. A rovar mindenütt jelen van, és a tífusz hordozója és a recidiváló láz.

  Szerző fotó: Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0

  Szerző fotó: Janice Harney Carr, nyilvános domain

  • A morzsa (ploshchitsa) (Latin.Pthirus pubis) emberi parazita. Főleg a pubis, a nemi szervek és a végbélnyílás haján él, de megtalálható a hónaljban, a mellkasban, a hasban, a szakállban és a szempillákban. A lazac élőhelye a mancsok felépítésének köszönhető, melynek következtében a rák laza csak háromszög keresztmetszetű hajokon tartható. Ez az oka annak, hogy a fejszék nem tud élni a fejen, ahol a haj kör keresztmetszete van. Egy személy fertőzéssel fertőzött, kevésbé gyakran fehérneművel érintkezve.

  A rovar mérete 1 mm (férfiaknál) és 1,6-2 mm (nőknél). A test rövid és széles. Az oldalra mutató lábak. Fejét úgy, mintha elöl lenne. A mellkas a test legszélesebb része, oldalirányban domborítva, sötét pigmentációval. Hasi rövid. A nőstény naponta legfeljebb 3-4 tojást tartalmaz. A teljes életciklus 22 és 27 nap között változik. Normál körülmények között a nő életének időtartama eléri a 17 napot, a férfi - a 22. napot.

  A pubicus házak inaktívak, hosszú ideig egy helyen tartózkodtak, és a törzset a gazdaszervezetbe helyezték. Egyél gyakori szünetekkel. 1-2 napig nincs étel. A fertőzések nem tolerálják. Földrajzilag elosztva a világon.

  Fotó szerző: K.C. Emerson Entomológiai Múzeum, Stillwater Oklahoma, CC BY 3.0

  • A sertés hematopin (sertésborda, sertéshús) (Latin.Haematopinus suis) a Haematopinidae családhoz tartozik, és házi sertést parazitizál. A férfiak és a nők testének szerkezete szinte azonos. A fej keskeny, háromszor olyan széles, mint az oldal, sötét oldalán pigment, parabolikusan lekerekítve és hátulról levágva. A mellkas viszonylag rövid, trapéz. Hasi széles, ovális, jól látható szegmensekkel. A nőstény hossza 5 mm, a hím 4 mm.

  Az utolsó lárva molt után 3 nappal a nőstény 1-2 tojást tartalmaz. Egész életen át akár 50 tojást is elhelyezhet. A nőstény élete 3-4 hét, a hím 2 hét.

  A sertéségő világszerte él. A sertés testén helyileg helyezkednek el a finom bőrű területeken: a füleken, a válllapokon, a belső combokon. A fiatal sertések az egész testben találhatók. Ez a fajta tetvek a sertéspestis és az anthrax hordozója.

  Szerző fotó: A Csendes-óceáni partvidék Entomológiai Társasága, San Francisco, CC BY 3.0

  • Ló hematope (ló égés) (lat.Haematopinusasini) a házi szamarak és lovak parazitája. Ezek a tetvek a zebrákon is megtalálhatók. A ló égők elsősorban az állatok fején, nyakán, lapáttal és oldalain élnek. Meleg időben a külső hőmérséklettől védett helyekre költöznek.

  A rovarok egy keskeny, kúp alakú fejük van, amely elöl keskenyebb, enyhén lekerekített hátsó margóval. Szélessége 2,5-szer kisebb, mint a hossz. A mellkas sokkal rövidebb, mint a fej, az oldalak szinte párhuzamosak. Hártyás ovoid ovoid. A test hossza férfiaknál 3 mm, nőknél 3,5 mm.

  A tojás 11-20 napon belül fejlődik ki. A lárvák 11-12 nap alatt érnek. Hoszt nélkül, ez a laza 4-7 napig létezhet. A lovak fertőző anémia hordozója.

  Szerző fotó: A Csendes-óceáni partvidék Entomológiai Társasága, San Francisco, CC BY 3.0

  • A Linogat bristly (lat. Linognathussetosus) egy hazai kutya parazita. Ezek a rovarok bizonyos rókákban találhatók. Leggyakrabban a kutyafélék az állat fején vannak - a szem és a fül közelében, valamint a mellkason.

  A rovar feje hosszú: hossza meghaladja a szélességet. A mell szélesebb és rövidebb, mint a fej. Hasi ovális. Rövid antenna, amely a fej középső részéhez csatlakozik. A női test hossza 1,8-2,4 mm, a hím 1,6-1,7 mm. A nőstények a tojásokat egyetlen szőrszálra vagy csoportjukba helyezik.

  Szerző fotó: A Csendes-óceáni partvidék Entomológiai Társasága, San Francisco, CC BY 3.0

  • A linognat juhok (lat.Linognathusovillus) a házi juhok különböző részein élnek. A nőstények elérik a 2,8 mm-t, a férfiak - 2,1 mm hosszúak.

  A fej hosszúkás, kúp alakú. A mell rövid, kicsit szűkebb, mint a fej. Hasi ovális.

  Szerző fotó: A Csendes-óceáni partvidék Entomológiai Társasága, San Francisco, CC BY 3.0)

  • A hoploplera tartós (latin Hoplopleuracaptiosa) - a világ különböző részein élő hazai egér parazitáló. A Hoplopleuridae családhoz tartozik. Ezek a tetvek megtalálhatók a mezei egerekben és a hörcsögökben is.

  A rovar testének hossza 0,8-1 mm a férfiaknál és 1-1,4 mm a nőknél. Fej domború elöl és levágja hátulról. A mellkas kissé szélesebb, mint a fej. A has keskeny ovális. Különböző méretű lábak. Az első pár rövidebb, a második nagyobb, a harmadik pedig a legnagyobb egy erős, vastag karmokkal. A rovar a rágcsáló fején, nyakán és vállán helyezkedik el, ritkábban az oldalakon és a combokon. Ugyanezen a helyen a nőstények tojást helyeznek.

  Honnan jönnek a tetvek, és hogyan továbbítják őket személyről emberre?

  A tetvek pedikulózist vagy tetveket okoznak, azaz a bőr és a haj betegségét. Bárki megfertőződhet mind a felnőtt, mind a gyermek életkorától, fajtól, társadalmi státuszától stb.

  A tetvek az emberben többféle módon is elkezdhetők:

  • zsúfolt helyekkel érintkezve, a rovarok egy fertőzött személyből egy egészségesre rúgnak;
  • közös tárgyak használata esetén: ágynemű, ruházat, törölköző, hajkefe, hajszalag stb.;
  • a nyilvános helyeken (tavak, fürdők, medencék) fürdéskor: a paraziták a vízen keresztül egy egészséges emberhez juthatnak;
  • szexuális kapcsolattartással a partner és a partner között, a közönséges házakat továbbítják.

  By the way, a tetvek nem ugrik, és nem repülnek, de elég gyorsan bejárnak.

  A pediculosis tünetei, vagy annak megállapítása, hogy van-e tetvek

  1. Viszketés és égés

  A gazdaszervezet testén történő feltérképezése és a tetvek állandó táplálása bőrirritációt okoz. Amikor egy harapós rovar titkolja a nyálot, amely toxikus tulajdonságokkal rendelkezik. Irritálja az idegvégződéseket és viszketést okoz. A nyál toxicitása nem azonos, és ennek következtében a viszketés nem érezhető, vagy éppen ellenkezőleg, nagyon erős.

  A nyálkás legyőzéssel a viszketés nem érezhető erősen, mert megszokja a harapásokat. De a nyálkahártyákban az égő érzés állandó aggodalomra ad okot.

  1. Kiütés, bőrpír, hólyagosodás, karcolás

  A harapások után a hólyagok előfordulhatnak, és 2-3 óra múlva eltűnnek, de néha nem haladnak meg egy hétnél. A kiütés és a pigmentált foltok jelenhetnek meg. Ezen kívül egy személy kezd megkarcolni a fertőzött helyeket, így a karcolások megjelennek.

  A felnőtt haját a hajában nem könnyű megtalálni, a nitseket könnyebb helyettesíteni. Őket félrevezethetjük a korpásodással, de ellentétben a roncsok nem esnek rázáskor, és szilárdan tartják a haját. Ha összezúzza őket a körmével, egy repedést hall. A tetvekkel fertőzött tojás nehezen érzékelhető a testen, de a ruházatban különböző fajta található.

  Szerző fotó: Deanna Fox

  1. A tetvek jelenléte

  A felnőtt haját kimutathatjuk a haj fésülésével egy vastag fésűvel a könnyű papír vagy ruhával borított felület felett. A szempillákon és a szemöldökön a tojás és a házak könnyen felismerhetők.

  http://nashzeleniymir.ru/%D0%B2%D1%88%D0%B8