logo

A trichofágia klinikai jellemzői. Kezelési módszerek

Trichophrenia-nak nevezzük a mentális zavarok kombinációját, melynek egyik jellemzője a hajhoz való túlértékelt hozzáállás. A patológiás hajszálakat trichofágianak nevezik. A pszichopatológiában szenvedők statisztikája szerint nem annyira, mint ahogyan sok kutató azt állítja, az emberek elég nagy része elrejti a betegség jelenlétét.

A haj evés gyakran a gyomor-bélrendszeri betegségekhez vezet, ami sebészeti beavatkozást igényel. A haj speciális szerkezete megnehezíti az emésztési folyamatot, ezért a belekbe eltömődő hajcsomók felhalmozódnak a gyomorban. A trichofrénia, amely hajjal eszik, nagyon súlyos betegség, amely mind a pszichiáter, mind a magasan képzett sebész segítségét igényli.

A betegség klinikai jellemzői

A trichofágia általában a trichotillomania hátterében alakul ki, amely egy kóros természetellenes vágy, hogy húzza ki a hajat. Ez a rendellenesség meglehetősen ritka, a legtöbb esetben nőknél. Leggyakrabban a betegek hajukat fogyasztják, de vannak más esetek, amikor más emberek haját használják. Vannak olyan esetek, amikor a betegek speciálisan fodrászban dolgoztak, hogy nagy mennyiségű hajhoz férhessenek hozzá. Néha az állati hajat, gyakrabban a házi macskákat és kutyákat használják. Így az Egyesült Államok 44 éves lakója több évtizeden át, macska haját eszik, a kisállatából kézzel húzta. Egy nő úgy véli, hogy a gyapjú valódi csemege, vitaminokban és mikroelemekben gazdag. Az ellenállhatatlan hajvágási vágy fokozatosan jelenik meg, először egy személy egyszerűen kihúzza őket, majd egy megszállást egy másik helyettesít. A húst eszik a trichotillomania utolsó, rendkívül fejlett szakasza, és súlyos következményekkel járhat, sőt halált is okozhat.

Gyakran előfordul, hogy a betegek csak a tüszőt fogyasztják, de vannak olyan esetek, amikor az egész hajat használják. A lényeg az, hogy ha egy személy teljes egészében eszik a hajait, akkor gyakran egyszerre több tucat szőrszálakat szív le. A haj egy részének szisztematikus használata kóma kialakulásához vezethet a gyomorban, és ennek eredményeként a bélelzáródás. Az úgynevezett bezoárok megtölthetik a gyomor egész üregét, ami gyakran halálhoz vezet. A sebészi gyakorlatban olyan eseteket ismertetnek, amelyekben a haj a gyomorban nagy mennyiségben halmozódik fel, és azoknak a része, amelyek a belekbe nyúlnak. Ez a jelenség Rapunzel-szindróma, intesztinális obstrukció, sürgős sebészeti beavatkozást igényel. A tények szerint a beteg gyomrája, a mánia megszállottja, hogy haját eszik, úgy nézett ki, mint egy szilárd hajgolyó. Később az orvosok körülbelül 5 kg hajat távolítottak el a beteg gyomor-bélrendszeréből.

Ez a pszichopatológia obszesszív-kompulzív zavarokra utal, amelyekben az OCD-hez hasonlóan először az obszesszív vágy jelenik meg, majd a gondolatok cselekedetekké válnak. Néha a haj lenyelése szkizofrénia, mentális retardáció, kevésbé viselkedési zavarok esetén jelentkezik. A betegség fő tünetei között szerepel:

 • rögeszmés gondolatok, ellenállhatatlan hajszálakozás;
 • a feszültség és a szorongás szintje, mielőtt a haj használata észrevehetően nő;
 • enyhült a hajvágás után;
 • haja húzása a fejből, a hónaljok, a nemi szervek;
 • hányás és hányinger hiánya a haj ismételt fogyasztása után.

A következő szertartás után, a hajat eszik, a betegek nem észlelik a szervezetben a rendellenesség kezdeti szakaszában bekövetkező változásokat. Éppen ellenkezőleg, ők magabiztosabbnak érzik magukat a megszállottság minden megtestesülésében a valóságban. Később intesztinális elzáródás következik be, amelyben a helyi támadási fájdalom, hányás és szédülés figyelhető meg. Sajnos a legtöbb beteg orvosi segítséget kér rendkívül nehéz körülmények között. A trichofágia leggyakoribb pszichológiai okai a következők:

 • az anyai gondozás és a szeretet hiánya a gyermekkorban;
 • patológiás félelem a magánytól;
 • egy szeretett ember halála;
 • alkoholizmus és kábítószer-függőség;
 • depresszió;
 • kisebbségi komplexum.

Egyértelmű kapcsolat van az életkor és a betegség között. Általában a korai gyermekkorban e betegségre hajlamos egyénekben különleges kapcsolat volt a hajjal. Például, curling fürtök bármely olyan foglalkozás során, amely koncentrációt vagy szőrszálakat húz ki a tapasztalatok pillanataiban. Gyermekkorban megfigyelhetőek a trichophygia első jelei. A serdülőkorban a gyerekek megpróbálják elrejteni rögeszmés vágyukat, ruháikkal borítják a kopasz területeket, és más emberektől elkülönített biztonságos helyeken haját is eszik. A serdülők gyakran szégyellik a betegségüket, és a pszichiáter első trükkjei minden lehetséges módon tagadják, próbálják elkerülni a kérdéseket.

Ami a karakter jellegét illeti, ezek a gyerekek kapcsolatba lépnek társaikkal, a középiskolai teljesítmény és a vezetői tulajdonságokkal. A gyermekkori szülők általában tekintélyes, szigorú stílust hoztak magukba, fejlődtek a pedantriában, és tiszteletben tartották a világos szabályokat. A jövőben a szülők által bevezetett algoritmusoktól való bármilyen eltérés a bűnös érzést okozhatja, ami a húzás és a nyelés formájában jelentkezik.

Betegterápia

Ennek a betegségnek a súlyossága miatt, a blokkolt bél első jelei után a beteget azonnal el kell vinni a kórházba. Az orvosi ellátás időben történő kérése nagymértékben meghatározza a betegség kimenetelét.

A betegség terápia számos szakember részvételével történik: gasztroenterológusok, sebészek (fejlett formában), pszichiáterek és pszichoterapeuták. Az anxiolitikus szereket, az antipszichotikákat, a nyugtatókat és az antidepresszánsokat arra használják, hogy csökkentsék a hajszálakat. Pszichoterápiaként rendellenességeket használnak:

 • hipnózis;
 • kognitív viselkedési pszichoterápia.

A rendellenesség pszichoterápiáját egyéni és csoportos formában végezzük. A hipnózist eléggé hatékonynak tekintik a trichofreniák kezelésében, mivel közvetlenül befolyásolja a psziché tudattalan szintjét. A beteget a viselkedés, a gondolatok és a hiedelmek helyes mintáira tanítják, a meghibásodásokhoz megfelelő hozzáállás alakul ki. Ennek a betegségnek a kezelésére vonatkozó javaslat az egyik gyors és produktív módszer.

A kognitív-viselkedési megközelítés új szokások, viselkedési minták kialakulását tanítja. A tréner elmagyarázza az ügyfélnek, hogyan kell ellenállni az obszesszív vágynak, fejleszti az egyéni módszereket, hogy ellenálljon a megszállottságoknak és a trichotillomania kényszerének.

http://onevroze.ru/klinicheskie-osobennosti-trixofagii-metody-lecheniya.html

trichophagia

Trichophagia - egy mentális betegség, amely a haj megszállott vágyában nyilvánul meg. A Nemzetközi Betegségek Osztályozásában ez a rubrika az F98.4 kód. A legtöbb esetben az ilyen jellegű patológia a korai stressz sokkokon és sérüléseken alapul.

A betegség bármely korban előfordulhat. A klinikai kép specifikus, így a diagnózis problémái általában nem merülnek fel. A kezelést egyedileg írják elő, és csak integrált megközelítést alkalmaz. Szélsőséges esetekben radikális beavatkozásra van szükség a haj használatának következményei miatt.

kórokozó kutatás

A pszichiátria során sok betegség gyermekkorból származik.

A következő okokat lehet azonosítani, amelyek trichofágiát okozhatnak:

 • a magányos félelem, ami eléri a kritikus szintet;
 • családi problémák, hideg kapcsolatok anyával és apával;
 • különböző függőségfajták - drogfüggőség, alkoholizmus;
 • hosszan tartó depressziós epizódok;
 • egy szeretett ember vagy egy szerettének elvesztése.

Nyomon követheti a személy életkorához való viszonyát, és ezt a rendellenességet két szakaszra oszthatja. Gyermekkorában szeretik a hajszálakat a szájukba húzni, ujjaikra csavarni, húzni a fejükre (stresszes helyzetekben, olvasás közben vagy más, figyelmet igénylő tevékenységekre).

Már a pubertás idején a trichofágia egyre lendületesebbé válik. A patopszichológiai vizsgálatok során a pszichológusok és a pszichiáterek megállapították, hogy az ilyen emberek kemény, kemény jellegűek, vezető szerepet töltenek be a cégben, nem tolerálják az igazságtalanságot, döntetlenek, ezért az önkárosítás, a haj kihúzása nem okoz fizikai kényelmetlenséget. A gyermekkorból az ilyen emberek merev keretben vannak, visszavonulva, ahonnan fizikai büntetést kaptak. A korábban súlyos stressz esetén az okok tapasztalhatók.

tünetegyüttes

Meg kell jegyezni, hogy szinte minden esetben a trichofágia a trichotillomania hátterében fordul elő, azaz egy túlértékelt és ellenállhatatlan elképzelés a haj kihúzásáról. Ily módon a szorongás felemelkedik, és a személy nyugszik. Kevésbé vannak olyan esetek, amikor egy személy nem haját akarja enni, hanem más emberek haját. A viselkedés oka nem magyarázható.

Gyakran előfordul, hogy a betegek haját egy részén - hajhagymával, csak alkalmanként - teljesen az egész hajjal. Ez nemcsak kényelmetlenséget okozhat, hanem súlyos gyomorproblémákat is okozhat, mivel a haj nem emészthető, és egy bizonyos idő alatt egy egyszeri bezoár képződik. A Rapunzel-szindróma is ismert - olyan állapot, ahol a bezoár kitölti az egész gyomrot, majd behatol a bélüregbe, ezért egy személy nem is eszik, mert az élelmiszer nem jut be a gyomorüregbe.

A trichofágia az obszesszív-kompulzív zavarok kategóriájába tartozik: kezdetben megszállott vágy van, hogy haj (rögeszmés) legyen, majd megszállott (kényszerítő) fellépés következik be. A trihofagia főbb jelei:

 • hajthatatlan hajlandóság hajra;
 • fokozott általános szorongás;
 • az agresszió hirtelen kitörése, ha nem tudja felismerni a vágyait;
 • a haj eszméje után a szorongás szintje csökken, a beteg úgy érzi, öröm, boldogság;
 • a haj nemcsak a fejen, hanem a test többi részén (a fejen, a mellkason, a szeméremen, néha a lábakon és a hónaljokon) húzódik ki;
 • a haj használata nem okoz hányingert és hányást.

A betegség kezdeti szakaszában hiányzik az állapotának kritikája, azaz a beteg kategorikusan tagadja a problémák létezését, azt mondja, hogy minden rendben van vele. Gyakran segítséget kérnek a szülők vagy más közeli hozzátartozók.

kezelés

Sajnos a trichofágiát már a későbbi szakaszokban határozzák meg, amikor egy személy belép egy pszichiátriai kórházba a bél- vagy gyomorlezárás után.

Egy komplex kezelést antipszichotikumok alkalmazásával hatékonynak tekintünk, főként:

 • 2. generációs antipszichotikumok (5-30 mg olanzapin, 15-30 mg aripiprazol, 100-200 mg kvetiapin naponta);
 • antidepresszánsok - SSRI-k (Paroxetin, Fluoxetin, Escitalopram), triciklikus antidepresszánsok (Amitriptilin), SIOZS és H (Venlafaxin);
 • nyugtatók (Gidazepam 150-200 mg naponta, néha Sibazon 5-10 mg naponta);
 • hangulatstabilizátorok vagy hangulatstabilizátorok (Valprokom 900-1500 mg naponta).

Szintén fontolja meg a pszichoterápia módszereinek hatékonyabb alkalmazását (CPT, hipnózis - mindegyik típus mind egyéni, mind csoportos sorrendben történik). A pszichoterápia a trichofágia kezelésének alapja, mivel szükséges a beteg tudatosságának és a tudatalatti befolyásolásához, és az okok rejtve vannak egy személy tapasztalataiban és gyermekkori traumáiban. Segíts ebben a szakemberekben, akik rögeszmés-kényszeres betegségekben szenvednek.

megelőzés

A mentális betegségek kiszámíthatatlanok, még a gyógyszerek kiválasztása is nagyon összetett és egyéni. A trichophagia csak közvetetten halálos - az általa vezetett komplikációk miatt. Megfelelő terápia esetén a gyógyulás 80% -ban történik, és 10% -ban javul. Megfelelő figyelmet kell fordítani a betegség okaira: a gyermekeket körültekintően és szeretettel körülvéve, nem pedig stresszes helyzetekre, a fiatal szülők és serdülők társadalmi nevelésének elvégzésére.

http://simptomer.ru/bolezni/nevrologiya/3067-trikhofagiya

trichophagia

Trichofágia - a mentális zavarok kategóriájába tartozó kóros hajvágás.

A tartalom

Általános információk

A statisztikák azt mutatják, hogy a betegségben szenvedők aránya nagyon kicsi, de a legtöbb beteg egyszerűen elrejti ezt a tényt. A vizsgált betegség a trichofrénia szerves részét képezi - olyan mentális zavarok halmaza, amelyek különösen értékes hozzáállást mutatnak a hajhoz, ami a húzáshoz és az evéshez vezet.

Ez a mentális zavar mindig a gasztrointesztinális traktusban, különösen a gyomorban szenvedő problémákhoz vezet - a haj olyan struktúrával rendelkezik, amely nem esik az emésztésnek. Ennek eredménye a hajhagymák felhalmozódása a gyomorban, bélelzáródás - segítségre nem csak pszichiáterek / pszichológusok, hanem sebészek / gasztroenterológusok is szükségesek.

A fejlődés okai

A megfontolt mentális zavarok kialakulásának oka általában a beteg gyermekkorához kapcsolódik. Például az alábbi tényezők azonosíthatók, amelyek trichofágiához vezethetnek:

 • patológiás magányossági félelem;
 • kábítószer-függőség, alkoholizmus;
 • hosszan tartó depressziós állapotok;
 • az anyával való kommunikáció problémái, a szülőkkel való megértés hiánya;
 • egy szeretett ember kemény halála.

Ennek a mentális zavarnak két fejlődési szakasza van, amelyek könnyen kapcsolódnak a beteg korához. A trichofágia, amelynek okai elég nehézek ahhoz, hogy megállapítsák, gyermekként megfigyelhető - a gyermek szereti az ujjait az ujjaira, a szájába hajszálakat, intenzív tapasztalatok során (például a hall előtt egy vers olvasása, a válasz az iskolában a táblára) húzza ki a haját. Amint a rendellenesség kialakul, a serdülőkorban a haj közvetlen fogyasztása kezdődik - az orvosok megjegyzik, hogy az ilyen fiatalok kemények, vezetők a társadalomban / társaságban, a családon belüli nevelés az apa vagy az anya feltétel nélküli hatalmán alapul, a serdülők kötelesek betartani a szülők által megállapított szabályokat és a legkisebb eltérés a "viselkedési normáktól" büntetést von maga után.

A betegség klinikai képe

A trichophagia a trichotillomania hátterében alakul ki - a haj hirtelen kihúzására törekszik. Rendkívül ritka, hogy az orvosok észreveszik ezt a nem normális fejlődés mentális zavarát - a betegnek kóros vágy van arra, hogy nem saját, hanem idegen haját szívja fel.

A betegek leggyakrabban csak a szőrtüszőt fogyasztják, de vannak olyan betegek is, akik teljes mértékben a hajat eszik - egyszerre több tucat haj felszívására képesek. Fennáll a veszély, hogy a gyomorban lévő haj nem emészthető (sajátos szerkezete miatt), és végül hajgömböt (bezoár) képez. Ezek a bezoárok töltik ki a gyomor egész üregét, amikor az orvosok rögzítették a haj terjedését a belekben - ezt az állapotot Rapunzel-szindrómának nevezik.

A trichofágia az obszesszív-kompulzív zavarok kategóriájába tartozik. Először is, a páciensnek csak azt a vágyát akarja, hogy haját enni, legalábbis megpróbálja, de ez a vágy valósággá válik. A szóban forgó betegség jelei:

 • a rögeszmés hajhullás;
 • étkezés előtt a belső stressz jelentősen megnő;
 • ha valami elrontja a beteg hajának felszívódását, akkor ez irritációhoz és nem motivált agresszió kitöréséhez vezet;
 • a haj fogyasztása után a beteg elégedettséget, örömöt és nyugalmat érez;
 • a haj nemcsak a fején, hanem a kocsmában is kihúzódik a hónaljban;
 • még a megszállott vágy kielégítésének folyamatának megismétlése sem okoz hányingert / hányást.

Figyelem: a mentális zavarok kialakulásának korai szakaszában a páciens nem észlel semmilyen rendellenességet önmagában - a haj eszméje után bizalmat, örömöt és abszolút nyugalmat érez. És csak akkor, ha a gyomor / belek elzáródása következik be, a beteg elkezdi felismerni, hogy az egészség romlása - fájdalom szindróma (görcsök az epigasztriumban és a belekben), hányinger és hányás jelentkezik, amikor rendszeres ételeket próbál meg enni.

kezelés

Trichophagia - olyan betegség, amelyet diagnosztizálnak, általában egy késői fejlődési szakaszban. És a leggyakrabban a páciens belép a kórházba az emésztőrendszer működési zavarai miatt. Ha a szakemberek azonosítják a gyomor / bél obstrukciót, akkor műtéti kezelést kell jelezni. Az ilyen fejlesztés megakadályozása esetén a pácienssel a gasztroenterológusok, pszichiáterek és pszichoterapeuták dolgoznak. Célszerű előírni, hogy megszállott vágyakozzanak bizonyos gyógyszerek felírására:

 • antipszichotikumok;
 • antidepresszánsok;
 • nyugtatók;
 • szorongásoldó.

Pszichoterapeuták két módszerrel dolgoznak:

 • hipnózis;
 • pszichoterápia kognitív-viselkedési.

A hipnózis korrekciós hatást fejt ki a psziché eszméletlen szintjére - az általánosan elfogadott (helyes) viselkedési modellt javasolják a páciensnek, gondolatait saját kudarcairól kijavítják, új gondolkodást lehet kialakítani anélkül, hogy rögeszmés vágyak lennének.

A kognitív-viselkedési pszichoterápia magában foglalja a beteg szemével való szemlélést, azaz az egyéni találkozó során. Az orvos elmagyarázza a páciensnek a viselkedés szabályozási mintáit, segít megtanulni a haj használatának vágyával / vágyával való megbirkózását, fejleszti az egyéni megközelítéseket az impulzus simítására.

Figyelem: mind a hipnózis, mind a kognitív-viselkedési pszichoterápia mind egyénileg, mind csoportban végezhető. Milyen módszerrel részesíti előnyben a kezelést, az orvos a betegség diagnosztizálása után dönt a beteg életének történetéről és a vele való személyes kommunikációról, de a statisztikák szerint a legjobb eredményt a javaslat (hipnózison alapuló javaslat) jelenti.

A trichofág kezelés hosszú távú, a mentális zavar elhanyagolt stádiumának esetében az egész életre támogató / korrekciós viselkedés terápiát kell végezni.

http://liqmed.ru/disease/trihofagiya/

Trichofágia - patológiás vágy haja eszik | Pszichiátereknek.

Trichophrenia-nak nevezzük a mentális zavarok kombinációját, melynek egyik jellemzője a hajhoz való túlértékelt hozzáállás. A patológiás hajszálakat trichofágianak nevezik. A pszichopatológiában szenvedők statisztikája szerint nem annyira, mint ahogyan sok kutató azt állítja, az emberek elég nagy része elrejti a betegség jelenlétét.

A haj evés gyakran a gyomor-bélrendszeri betegségekhez vezet, ami sebészeti beavatkozást igényel. A haj speciális szerkezete megnehezíti az emésztési folyamatot, ezért a belekbe eltömődő hajcsomók felhalmozódnak a gyomorban. A trichofrénia, amely hajjal eszik, nagyon súlyos betegség, amely mind a pszichiáter, mind a magasan képzett sebész segítségét igényli.

A betegség klinikai jellemzői

A trichofágia általában a trichotillomania hátterében alakul ki, amely egy kóros természetellenes vágy, hogy húzza ki a hajat. Ez a rendellenesség meglehetősen ritka, a legtöbb esetben nőknél. Leggyakrabban a betegek hajukat fogyasztják, de vannak más esetek, amikor más emberek haját használják. Vannak olyan esetek, amikor a betegek speciálisan fodrászban dolgoztak, hogy nagy mennyiségű hajhoz férhessenek hozzá. Néha az állati hajat, gyakrabban a házi macskákat és kutyákat használják. Így az Egyesült Államok 44 éves lakója több évtizeden át, macska haját eszik, a kisállatából kézzel húzta. Egy nő úgy véli, hogy a gyapjú valódi csemege, vitaminokban és mikroelemekben gazdag. Az ellenállhatatlan hajvágási vágy fokozatosan jelenik meg, először egy személy egyszerűen kihúzza őket, majd egy megszállást egy másik helyettesít. A húst eszik a trichotillomania utolsó, rendkívül fejlett szakasza, és súlyos következményekkel járhat, sőt halált is okozhat.

Gyakran előfordul, hogy a betegek csak a tüszőt fogyasztják, de vannak olyan esetek, amikor az egész hajat használják. A lényeg az, hogy ha egy személy teljes egészében eszik a hajait, akkor gyakran egyszerre több tucat szőrszálakat szív le. A haj egy részének szisztematikus használata kóma kialakulásához vezethet a gyomorban, és ennek eredményeként a bélelzáródás. Az úgynevezett bezoárok megtölthetik a gyomor egész üregét, ami gyakran halálhoz vezet.

Ez a pszichopatológia obszesszív-kompulzív zavarokra utal, amelyekben az OCD-hez hasonlóan először az obszesszív vágy jelenik meg, majd a gondolatok cselekedetekké válnak. Néha a haj lenyelése szkizofrénia, mentális retardáció, kevésbé viselkedési zavarok esetén jelentkezik. A betegség fő tünetei között szerepel:

 • rögeszmés gondolatok, ellenállhatatlan hajszálakozás;
 • a feszültség és a szorongás szintje, mielőtt a haj használata észrevehetően nő;
 • enyhült a hajvágás után;
 • haja húzása a fejből, a hónaljok, a nemi szervek;
 • hányás és hányinger hiánya a haj ismételt fogyasztása után.

A következő szertartás után, a hajat eszik, a betegek nem észlelik a szervezetben a rendellenesség kezdeti szakaszában bekövetkező változásokat. Éppen ellenkezőleg, ők magabiztosabbnak érzik magukat a megszállottság minden megtestesülésében a valóságban. Később intesztinális elzáródás következik be, amelyben a helyi támadási fájdalom, hányás és szédülés figyelhető meg. Sajnos a legtöbb beteg orvosi segítséget kér rendkívül nehéz körülmények között. A trichofágia leggyakoribb pszichológiai okai a következők:

Egyértelmű kapcsolat van az életkor és a betegség között. Általában a korai gyermekkorban e betegségre hajlamos egyénekben különleges kapcsolat volt a hajjal. Például, curling fürtök bármely olyan foglalkozás során, amely koncentrációt vagy szőrszálakat húz ki a tapasztalatok pillanataiban. Gyermekkorban megfigyelhetőek a trichophygia első jelei. A serdülőkorban a gyerekek megpróbálják elrejteni rögeszmés vágyukat, ruháikkal borítják a kopasz területeket, és más emberektől elkülönített biztonságos helyeken haját is eszik. A serdülők gyakran szégyellik a betegségüket, és a pszichiáter első trükkjei minden lehetséges módon tagadják, próbálják elkerülni a kérdéseket.

Ami a karakter jellegét illeti, ezek a gyerekek kapcsolatba lépnek társaikkal, a középiskolai teljesítmény és a vezetői tulajdonságokkal. A gyermekkori szülők általában tekintélyes, szigorú stílust hoztak magukba, fejlődtek a pedantriában, és tiszteletben tartották a világos szabályokat. A jövőben a szülők által bevezetett algoritmusoktól való bármilyen eltérés a bűnös érzést okozhatja, ami a húzás és a nyelés formájában jelentkezik.

Betegterápia

Ennek a betegségnek a súlyossága miatt, a blokkolt bél első jelei után a beteget azonnal el kell vinni a kórházba. Az orvosi ellátás időben történő kérése nagymértékben meghatározza a betegség kimenetelét.

A betegség terápia számos szakember részvételével történik: gasztroenterológusok, sebészek (fejlett formában), pszichiáterek és pszichoterapeuták. Az anxiolitikus szereket, az antipszichotikákat, a nyugtatókat és az antidepresszánsokat arra használják, hogy csökkentsék a hajszálakat. Pszichoterápiaként rendellenességeket használnak:

 • hipnózis;
 • kognitív viselkedési pszichoterápia.

A rendellenesség pszichoterápiáját egyéni és csoportos formában végezzük. A hipnózist eléggé hatékonynak tekintik a trichofreniák kezelésében, mivel közvetlenül befolyásolja a psziché tudattalan szintjét. A beteget a viselkedés, a gondolatok és a hiedelmek helyes mintáira tanítják, a meghibásodásokhoz megfelelő hozzáállás alakul ki. Ennek a betegségnek a kezelésére vonatkozó javaslat az egyik gyors és produktív módszer.

A kognitív-viselkedési megközelítés új szokások, viselkedési minták kialakulását tanítja. A tréner elmagyarázza az ügyfélnek, hogyan kell ellenállni az obszesszív vágynak, fejleszti az egyéni módszereket, hogy ellenálljon a megszállottságoknak és a trichotillomania kényszerének.

Miért eszik az emberek haját

Az orvosok szerint a hajjal eső emberek rendkívül ritka mentális betegségben szenvednek, amit „trichofágiának” neveznek. A tudományos gyógyászatban ez a feltétel Rapunzel-szindróma. Kiderült, hogy a fiatal beteg elkezdte húzni a haját a homlokáról, és gyermekkorban, több mint hat éve elnyelte őket. És a közelmúltban a feltétel jelentősen romlott. A lány elkezdett panaszkodni a gyengeségről, hányingerről, súlyosan elveszett súlyról. És ugyanakkor nem tudtam semmit enni, csak a hajam.

Az emésztőrendszer nem képes megbirkózni a hajjal. A gyomorban és a bélben felhalmozódnak, nagy csomókat képezve. Ezért az állandó táplálkozással az egész emésztőrendszer eltömődik, a gyulladás és a bélelzáródás kialakul.

A szőrtüsző műtéti eltávolítása után az iskolásnak reménye van arra, hogy visszatér a teljes életre. Pszichológusok és pszichiáterek dolgoznak vele.

A statisztikák szerint a trichofágia, amikor egy személy haját eszik, nagyon ritka. Eddig egy ilyen diagnózis kevés emberre történt. A szakértők azonban azt sugallják, hogy egyes betegek egyszerűen nem esnek az orvostudomány látóterébe, és másoktól elrejtették betegségük jeleit. Továbbá ismert, hogy ez a feltétel különféle módon jelentkezhet.

Vannak emberek, akik csak kihúzzák a hajukat, de nem eszik. Mások rendszeresen lenyelik a hajukat vagy harapják le a tüszőket. Vannak még szerelmesek is, akik más emberek haját és házi haját is megeszik. Szóval, egy nő, aki trichophagiában szenved, örömmel elnyelte a gyapjú, fésült a macskájából. Szerinte igazi finomság volt.

Bizonyos esetekben a betegség nagyon súlyos, és a beteg csak hajat vagy hajot tud enni. A gyomorban a haj hatalmas mennyiségben halmozódik fel, ami nemcsak az emberi egészséget, hanem az életét is fenyegeti. Talán ez egy mentális betegség férfiaknál vagy nőknél.

Milyen betegség van, amikor egy személy haját eszik?

Sajnos ez a betegség létezik. Az a állapot, amelyben az emberek a haját lenyelik, trichofágnak nevezik.

Általában a trichofágia, amikor egy személy haját eszik, egy mentális zavar, trichotillomania tünete, amikor a személy a komoly stressz hátterében a haját ki akarja húzni.

A betegség gyorsan halad és súlyos következményekkel jár. Ezért fontos, hogy időben azonosítsuk ezt a veszélyes állapotot, és kezdjük el a kezelést. Akkor esély van arra, hogy a beteg visszatérjen a normális élethez.

Azokban az emberekben, akik állandóan lenyelik a hajot, a gyomorban és a belekben képződnek bezoárok. Ha túl sok van belőlük, a bélelzáródás következik be. Ebben a szakaszban már nem lehetséges a beteg segítése műtét nélkül. A szőrtelenítés és a béltisztítás után a betegnek pszichológiai rehabilitáció folyik.

A trichotillomania okai

Meg kell jegyezni, hogy a trichotillomaniát a gének nem továbbítják. Ez a betegség nem veleszületett állapot. Az okok annak a személynek a belső állapotában rejlik, aki természetesen keresi az önelégültséget. A trichotillomaniát gyakran csípős körmök kísérik. A szülők büntethetik a gyermekeket az ilyen cselekményekért. Úgy vélik, hogy rossz szokás a rossz karakter miatt. Valójában ez egy stresszes állapot, amelyből a gyermek ki akar menni.

Eddig a pszichológusok nem tudnak határozott választ adni a trichotillomaniára. Csak olyan tényezőket idézhetünk, amelyek hozzájárulnak ehhez:

A trichotillomania hirtelen és nem fokozatosan alakul ki. A hajhullás jelzett területei. Ezek a helyek minden betegben eltérőek.

A legtöbb esetben olyan stresszes körülményekről beszélünk, amelyekben egy személy nyugtatja magát a haja kihúzásával. Miért fáj ilyen módon, gyakran összefüggésben áll a család azon nevelésével és környezettel, amelyben a gyermek nő és szokásokkal jár.

Trichotillomania tünetei

A fő tünet, amellyel meghatározható a trichotillomania meghatározása, az alopecia a fejen, bizonyos területeken. Ugyanakkor nem merült fel viszketés, bőrpír vagy hámlás a kiszáradt haj bőrén. A haj vissza tud térni, de a páciens újra elszakítja őket. Hamarosan ez elvékonyodik a hajhoz, de nem a teljes kopaszsághoz.

Meg kell jegyezni, hogy egy személy pszichológiai problémáit a haja kihúzásával oldja meg. Ily módon a stressz, a szorongás, a tétlenség és a szorongás. Amint egy személy felveszi a haját, könnyebb lesz neki.

Az akciók trichotilloman végül automatikusan válnak. Lehet, hogy nem veszi észre, hogyan húzza ki a haját. Mindez a haj szokásos csavarásával kezdődik, majd - kihúzza őket. Meg kell különböztetni a trichotillomaniát az alopecia areata-tól, amikor teljes kopaszság figyelhető meg.

A trichotillomaniában szenvedő betegek tisztában vannak saját betegségükkel, és különböző módon próbálják elrejteni. Ezt kalapok, sálak, parókák, szemöldök tetoválások, hamis szempillák stb. Segítségével teszik. Egyes betegek megpróbálják elkerülni a nyilvános helyeket, és nem látogatják meg a zsúfolt tereket, hogy a körülöttük lévő emberek ne vegyék fel a kopaszságot, és nem fogják őket megbetegedni, nem hibáztatják őket. Ha ilyen helyzet alakul ki, még nagyobb frusztrációt és nagyobb húzódást eredményez a hajból, hogy nyugodt legyen.

Azt is meg kell jelölnie azokat a helyzeteket, amikor a tricytillomania megnyilvánul:

 1. Erős vágy helyzetben. Egy személy stressz, nyugtató csak egy kihúzott haj után.
 2. Az unalom és monoton események helyzetében. Amikor egy személy unatkozik vagy ugyanolyan cselekedeteket hajt végre, akaratlanul eléri a haját. Ritka esetekben a mentális trauma vagy a stresszes helyzetek provokáló tényezőkké válnak.
 3. A tudatosság az eszméletvesztéshez vezet. Ebben az esetben a haj kihúzása rituálébbá válik, amikor egy személy erre készül.

Trichotillomania diagnózisa

A trichotillomaniát meg kell különböztetni a gombás betegségektől és a szifilisztől, ahol teljes kopaszság van. Az orvos diagnosztikát végez a páciens és családtagjainak meghallgatásával, megvizsgálva azokat a helyeket, ahol a hajat kihúzták, a bőrelváltozások miatt.

Itt jelenik meg ez az információ?

 • Mi zavarja a beteget?
 • Mi a nap módja és a betegnél megfigyelt terhelések? Mi az étel?
 • Milyen drogokat szed a beteg a közelmúltban?
 • Nemrégiben betegségben szenvedett a beteg?
 • Milyen örökletes betegségek vannak a családtagokban?

A felmérést egy olyan felmérés kíséri, ahol a beteg hajat húz. Az orvos megpróbálja kitalálni:

 • Fejzsír.
 • A hajhullás jelenléte, mértéke és lokalizációja.
 • A hajszálak végének vizsgálata, ragyogás, törés.
 • A hajhullás típusának meghatározása: nem cicatricialis, heg.
 • A fejbőr vizsgálata a bőrbetegségek jelenlétében: szagtalanítás, bőrpír stb.

Trichotillomania kezelése

A betegség diagnosztizálása segít a helyes kezelés megírásában. Ha a bőr vagy a szervezet specifikus betegségeit észlelik, akkor gyógyszerek kerülnek felírásra, amelyek segítik az eliminációt. A trichotillomania felderítésekor a pszichoterápiás munka kérdése, amikor a mentális problémák megoldódnak.

Nincsenek olyan közös kezelési módszerek, amelyek segítenének egy személynek a trichotillomania megszabadulásától. Ezért az emberek megpróbálják megszabadulni róla saját útjukon:

 • Borotválkozz jól.
 • Különleges kalapok viselése éjjel.
 • A hormonális kenőcsök használata. Használatuk előtt konzultáljon egy endokrinológussal.
 • Vitaminok fogadása nagy mennyiségben.
 • Az anyagcsere-csökkentő gyógyszerek fogadása.
 • Az antidepresszánsok és a nyugtatók alkalmazása.
 • Paraffin terápia.
 • Krioterápia - hidegkezelés.
 • Pszichoterápia.
 • A hipnózis.
 • Röntgensugárzás a bőrön, hogy befolyásolja a gerincvelő gyökereit. Érinti az idegrendszert.

Ha azonosítja a trichotillomania pszichológiai okait, figyeljen a pszichoterápiára vagy az oktatásra, ha gyermekről beszélünk. Egyetlen gyógyszer sem segít. Különböző büntetések is tilosak. Szükséges a pszichológiai problémák kiküszöbölése, amelyek gyakran a gyermek szüleivel való kapcsolatában rejlenek.

A kognitív-viselkedéses pszichoterápiában különböző módon lehet megtanulni egy rossz szokást. Például a hajat kihúzva helyett hímezzen. A trichotillomania felszámolásához nagyon fontos a stressztűrés is.

Otthon a népi jogorvoslatokat használhatja. Például, fokhagymaolaj, amely gyógyszertárban vásárolható meg vagy készíthet magának. Ehhez egy fokhagymás fejre lesz szükség, amely zúzódássá válik. Adjunk hozzá finomítatlan napraforgóolajat és a citromlevet (fele). A felnőttek hozzáadhatnak 50 ml brandyt. A teáskanálhoz naponta háromszor vegye be a gyógyszert. Időtartam - 3 hónap.

Az érzelmi állapot helyreállításának másik módja:

 1. Finom apróra vágjuk a citromot.
 2. Adjunk hozzá mézet és 12 sárgabarackmagot zúzott formában.
 3. Igyon kétszer egy teáskanálra.

Megelőzés és prognózis

Ahhoz, hogy a prognózis kedvező legyen, a trichotillomania kezelése és megelőzése szükséges. Ritka esetekben a betegség önmagában eltűnik. Gyakran csak a jó minőségű kezelés segít a helyreállításban.

Teljesen helyreállítható. Ehhez teljes pszichoterápiás kurzust kell végigvinni, ahol a fő feladatok kettő: a betegséget kiváltó okok kiküszöbölése és új szokások kialakítása.

Megelőző intézkedésként a következő utasításokat lehet használni:

 • Sport tevékenységek.
 • A maszkok használata a hajra.
 • A szabadidő hiánya.
 • Körömhosszabbítások.
 • Szórakozás és barátok.
 • Walking.

Ha egy személy nem felel a trichotillomania felszámolásáért, akkor komplikációk lehetségesek:

 1. A társadalomtól való elszigeteltség és elszigeteltség, hogy ne okozzon kritikát. Depresszió, anorexia, figyelemhiány, stb.
 2. Bőr, gyulladásos és fertőző betegségek olyan helyeken, ahol egy személy folyamatosan húzza a hajat.
 3. A bélfenntartás és a fogászati ​​problémák megszegése a haja miatt. A haj eltávolítása a gyomorból csak sebészeti úton lehetséges, különben a halál lehetséges.

A betegség klinikai jellemzői

A trichofágia általában a trichotillomania hátterében alakul ki, amely egy kóros természetellenes vágy, hogy húzza ki a hajat. Ez a rendellenesség meglehetősen ritka, a legtöbb esetben nőknél. Leggyakrabban a betegek hajukat fogyasztják, de vannak más esetek, amikor más emberek haját használják. Vannak olyan esetek, amikor a betegek speciálisan fodrászban dolgoztak, hogy nagy mennyiségű hajhoz férhessenek hozzá. Néha az állati hajat, gyakrabban a házi macskákat és kutyákat használják. Így az Egyesült Államok 44 éves lakója több évtizeden át, macska haját eszik, a kisállatából kézzel húzta. Egy nő úgy véli, hogy a gyapjú valódi csemege, vitaminokban és mikroelemekben gazdag. Az ellenállhatatlan hajvágási vágy fokozatosan jelenik meg, először egy személy egyszerűen kihúzza őket, majd egy megszállást egy másik helyettesít. A húst eszik a trichotillomania utolsó, rendkívül fejlett szakasza, és súlyos következményekkel járhat, sőt halált is okozhat.

Gyakran előfordul, hogy a betegek csak a tüszőt fogyasztják, de vannak olyan esetek, amikor az egész hajat használják. A lényeg az, hogy ha egy személy teljes egészében eszik a hajait, akkor gyakran egyszerre több tucat szőrszálakat szív le. A haj egy részének szisztematikus használata kóma kialakulásához vezethet a gyomorban, és ennek eredményeként a bélelzáródás. Az úgynevezett bezoárok megtölthetik a gyomor egész üregét, ami gyakran halálhoz vezet. A sebészi gyakorlatban olyan eseteket ismertetnek, amelyekben a haj a gyomorban nagy mennyiségben halmozódik fel, és azoknak a része, amelyek a belekbe nyúlnak. Ez a jelenség Rapunzel-szindróma, intesztinális obstrukció, sürgős sebészeti beavatkozást igényel. A tények szerint a beteg gyomrája, a mánia megszállottja, hogy haját eszik, úgy nézett ki, mint egy szilárd hajgolyó. Később az orvosok körülbelül 5 kg hajat távolítottak el a beteg gyomor-bélrendszeréből.

Ez a pszichopatológia obszesszív-kompulzív zavarokra utal, amelyekben az OCD-hez hasonlóan először az obszesszív vágy jelenik meg, majd a gondolatok cselekedetekké válnak. Néha a haj lenyelése szkizofrénia, mentális retardáció, kevésbé viselkedési zavarok esetén jelentkezik. A betegség fő tünetei között szerepel:

 • rögeszmés gondolatok, ellenállhatatlan hajszálakozás;
 • a feszültség és a szorongás szintje, mielőtt a haj használata észrevehetően nő;
 • enyhült a hajvágás után;
 • haja húzása a fejből, a hónaljok, a nemi szervek;
 • hányás és hányinger hiánya a haj ismételt fogyasztása után.

A következő szertartás után, a hajat eszik, a betegek nem észlelik a szervezetben a rendellenesség kezdeti szakaszában bekövetkező változásokat. Éppen ellenkezőleg, ők magabiztosabbnak érzik magukat a megszállottság minden megtestesülésében a valóságban. Később intesztinális elzáródás következik be, amelyben a helyi támadási fájdalom, hányás és szédülés figyelhető meg. Sajnos a legtöbb beteg orvosi segítséget kér rendkívül nehéz körülmények között. A trichofágia leggyakoribb pszichológiai okai a következők:

 • az anyai gondozás és a szeretet hiánya a gyermekkorban;
 • patológiás félelem a magánytól;
 • egy szeretett ember halála;
 • alkoholizmus és kábítószer-függőség;
 • depresszió;
 • kisebbségi komplexum.

Egyértelmű kapcsolat van az életkor és a betegség között. Általában a korai gyermekkorban e betegségre hajlamos egyénekben különleges kapcsolat volt a hajjal. Például, curling fürtök bármely olyan foglalkozás során, amely koncentrációt vagy szőrszálakat húz ki a tapasztalatok pillanataiban. Gyermekkorban megfigyelhetőek a trichophygia első jelei. A serdülőkorban a gyerekek megpróbálják elrejteni rögeszmés vágyukat, ruháikkal borítják a kopasz területeket, és más emberektől elkülönített biztonságos helyeken haját is eszik. A serdülők gyakran szégyellik a betegségüket, és a pszichiáter első trükkjei minden lehetséges módon tagadják, próbálják elkerülni a kérdéseket.

Ami a karakter jellegét illeti, ezek a gyerekek kapcsolatba lépnek társaikkal, a középiskolai teljesítmény és a vezetői tulajdonságokkal. A gyermekkori szülők általában tekintélyes, szigorú stílust hoztak magukba, fejlődtek a pedantriában, és tiszteletben tartották a világos szabályokat. A jövőben a szülők által bevezetett algoritmusoktól való bármilyen eltérés a bűnös érzést okozhatja, ami a húzás és a nyelés formájában jelentkezik.

Betegterápia

Ennek a betegségnek a súlyossága miatt, a blokkolt bél első jelei után a beteget azonnal el kell vinni a kórházba. Az orvosi ellátás időben történő kérése nagymértékben meghatározza a betegség kimenetelét.

A betegség terápia számos szakember részvételével történik: gasztroenterológusok, sebészek (fejlett formában), pszichiáterek és pszichoterapeuták. Az anxiolitikus szereket, az antipszichotikákat, a nyugtatókat és az antidepresszánsokat arra használják, hogy csökkentsék a hajszálakat. Pszichoterápiaként rendellenességeket használnak:

 • hipnózis;
 • kognitív viselkedési pszichoterápia.

A rendellenesség pszichoterápiáját egyéni és csoportos formában végezzük. A hipnózist eléggé hatékonynak tekintik a trichofreniák kezelésében, mivel közvetlenül befolyásolja a psziché tudattalan szintjét. A beteget a viselkedés, a gondolatok és a hiedelmek helyes mintáira tanítják, a meghibásodásokhoz megfelelő hozzáállás alakul ki. Ennek a betegségnek a kezelésére vonatkozó javaslat az egyik gyors és produktív módszer.

A kognitív-viselkedési megközelítés új szokások, viselkedési minták kialakulását tanítja. A tréner elmagyarázza az ügyfélnek, hogyan kell ellenállni az obszesszív vágynak, fejleszti az egyéni módszereket, hogy ellenálljon a megszállottságoknak és a trichotillomania kényszerének.

Általános információk

A statisztikák azt mutatják, hogy a betegségben szenvedők aránya nagyon kicsi, de a legtöbb beteg egyszerűen elrejti ezt a tényt. A vizsgált betegség a trichofrénia szerves részét képezi - olyan mentális zavarok halmaza, amelyek különösen értékes hozzáállást mutatnak a hajhoz, ami a húzáshoz és az evéshez vezet.

Ez a mentális zavar mindig a gasztrointesztinális traktusban, különösen a gyomorban szenvedő problémákhoz vezet - a haj olyan struktúrával rendelkezik, amely nem esik az emésztésnek. Ennek eredménye a hajhagymák felhalmozódása a gyomorban, bélelzáródás - segítségre nem csak pszichiáterek / pszichológusok, hanem sebészek / gasztroenterológusok is szükségesek.

A fejlődés okai

A megfontolt mentális zavarok kialakulásának oka általában a beteg gyermekkorához kapcsolódik. Például az alábbi tényezők azonosíthatók, amelyek trichofágiához vezethetnek:

 • patológiás magányossági félelem;
 • kábítószer-függőség, alkoholizmus;
 • hosszan tartó depressziós állapotok;
 • az anyával való kommunikáció problémái, a szülőkkel való megértés hiánya;
 • egy szeretett ember kemény halála.

Ennek a mentális zavarnak két fejlődési szakasza van, amelyek könnyen kapcsolódnak a beteg korához. A trichofágia, amelynek okai elég nehézek ahhoz, hogy megállapítsák, gyermekként megfigyelhető - a gyermek szereti az ujjait az ujjaira, a szájába hajszálakat, intenzív tapasztalatok során (például a hall előtt egy vers olvasása, a válasz az iskolában a táblára) húzza ki a haját. Amint a rendellenesség kialakul, a serdülőkorban a haj közvetlen fogyasztása kezdődik - az orvosok megjegyzik, hogy az ilyen fiatalok kemények, vezetők a társadalomban / társaságban, a családon belüli nevelés az apa vagy az anya feltétel nélküli hatalmán alapul, a serdülők kötelesek betartani a szülők által megállapított szabályokat és a legkisebb eltérés a "viselkedési normáktól" büntetést von maga után.

A betegség klinikai képe

A trichophagia a trichotillomania hátterében alakul ki - a haj hirtelen kihúzására törekszik. Rendkívül ritka, hogy az orvosok észreveszik ezt a nem normális fejlődés mentális zavarát - a betegnek kóros vágy van arra, hogy nem saját, hanem idegen haját szívja fel.

A betegek leggyakrabban csak a szőrtüszőt fogyasztják, de vannak olyan betegek is, akik teljes mértékben a hajat eszik - egyszerre több tucat haj felszívására képesek. Fennáll a veszély, hogy a gyomorban lévő haj nem emészthető (sajátos szerkezete miatt), és végül hajgömböt (bezoár) képez. Ezek a bezoárok töltik ki a gyomor egész üregét, amikor az orvosok rögzítették a haj terjedését a belekben - ezt az állapotot Rapunzel-szindrómának nevezik.

A trichofágia az obszesszív-kompulzív zavarok kategóriájába tartozik. Először is, a páciensnek csak azt a vágyát akarja, hogy haját enni, legalábbis megpróbálja, de ez a vágy valósággá válik. A szóban forgó betegség jelei:

 • a rögeszmés hajhullás;
 • étkezés előtt a belső stressz jelentősen megnő;
 • ha valami elrontja a beteg hajának felszívódását, akkor ez irritációhoz és nem motivált agresszió kitöréséhez vezet;
 • a haj fogyasztása után a beteg elégedettséget, örömöt és nyugalmat érez;
 • a haj nemcsak a fején, hanem a kocsmában is kihúzódik a hónaljban;
 • még a megszállott vágy kielégítésének folyamatának megismétlése sem okoz hányingert / hányást.

Figyelem: a mentális zavarok kialakulásának korai szakaszában a páciens nem észlel semmilyen rendellenességet önmagában - a haj eszméje után bizalmat, örömöt és abszolút nyugalmat érez. És csak akkor, ha a gyomor / belek elzáródása következik be, a beteg elkezdi felismerni, hogy az egészség romlása - fájdalom szindróma (görcsök az epigasztriumban és a belekben), hányinger és hányás jelentkezik, amikor rendszeres ételeket próbál meg enni.

kezelés

Trichophagia - olyan betegség, amelyet diagnosztizálnak, általában egy késői fejlődési szakaszban. És a leggyakrabban a páciens belép a kórházba az emésztőrendszer működési zavarai miatt. Ha a szakemberek azonosítják a gyomor / bél obstrukciót, akkor műtéti kezelést kell jelezni. Az ilyen fejlesztés megakadályozása esetén a pácienssel a gasztroenterológusok, pszichiáterek és pszichoterapeuták dolgoznak. Célszerű előírni, hogy megszállott vágyakozzanak bizonyos gyógyszerek felírására:

 • antipszichotikumok;
 • antidepresszánsok;
 • nyugtatók;
 • szorongásoldó.

Pszichoterapeuták két módszerrel dolgoznak:

 • hipnózis;
 • pszichoterápia kognitív-viselkedési.

A hipnózis korrekciós hatást fejt ki a psziché eszméletlen szintjére - az általánosan elfogadott (helyes) viselkedési modellt javasolják a páciensnek, gondolatait saját kudarcairól kijavítják, új gondolkodást lehet kialakítani anélkül, hogy rögeszmés vágyak lennének.

A kognitív-viselkedési pszichoterápia magában foglalja a beteg szemével való szemlélést, azaz az egyéni találkozó során. Az orvos elmagyarázza a páciensnek a viselkedés szabályozási mintáit, segít megtanulni a haj használatának vágyával / vágyával való megbirkózását, fejleszti az egyéni megközelítéseket az impulzus simítására.

Figyelem: mind a hipnózis, mind a kognitív-viselkedési pszichoterápia mind egyénileg, mind csoportban végezhető. Milyen módszerrel részesíti előnyben a kezelést, az orvos a betegség diagnosztizálása után dönt a beteg életének történetéről és a vele való személyes kommunikációról, de a statisztikák szerint a legjobb eredményt a javaslat (hipnózison alapuló javaslat) jelenti.

A trichofág kezelés hosszú távú, a mentális zavar elhanyagolt stádiumának esetében az egész életre támogató / korrekciós viselkedés terápiát kell végezni.

http://simptomi.online/bolezni/nevrologiya/trihofagiya-navyazchivoe-poedanie-volos.html

Trichophagy - kényszeres étkezési haj

A trichophagia a mentális zavarok összetétele, amelynek jellemzője egy személy egészségtelen vonzereje a saját hajukra - az a vágy, hogy folyamatosan eszik őket. A statisztikák szerint azonban nincs olyan sok ilyen diagnózisú beteg. Igaz, sok kutató megjegyezte, hogy az emberek hajlamosak elrejteni az ilyen hajlamokat, vagy nem figyelnek rájuk.

Valaki megrázza a haj tippeit, valaki megrázza őket a gyökéren, és eszik a tüszőket. Vannak emberek, akik maguk is enni a hajat. Gyakran a veszélyes hobbi a gyomor-bél traktus patológiáinak kialakulásához vezet, ami szükségessé teheti a sürgősségi műtétet is. Mint tudják, a haj szerkezete miatt nem emésztik fel az emberi testben - ennek a tulajdonságnak köszönhetően, a hajcsomók felhalmozódnak a gyomorban, blokkolva a belek útját. Ezért a trichofágia és a vele szomszédos trichophrenia elég komoly betegségek, amelyek kezelésére pszichiáter és néha sebész segítsége nélkül lehetetlen.

Olvassa el a cikket.

Trichofágia - a tünetek jellemzői

A legtöbb esetben a trichofágia a haj húzására irányuló kóros vágy hátterében jelenik meg (ez a trichotillomania - külön eltérés). Ez a betegség ritka - főként nőknél. A legtöbb esetben a páciensek saját hajat fogyasztanak, de vannak idegenek étkezési esetei is. Ezen túlmenően, különösen ritka esetekben a betegek még a kedvtelésből tartott hajat is eszik.

A leggyakrabban egy személy automatikusan megeszi a haját. Azonban rendkívül kivételes esetek ismertek, amikor a betegség túl messzire megy. Például egy 44 éves amerikai asszony története, aki sokáig megette a saját macska gyapjúját, nagyon sok nyilvánosságot kapott. Sőt, a nő önállóan fésült kisállatot. A beteg komolyan gondolta, hogy a gyapjú vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és ez is csemege. Szerencsére a fiatal hölgyek különös gasztronómiai preferenciái a pszichiáterek figyelmébe kerültek.

Erős vágyakozás a hajra nem éri el gyorsan, először a beteg egyszerűen kihúzza őket, később elkezd rágni, majd enni. Mint már említettük, sok beteg csak a tüszőket használja, de néha az egész hajat használják.

A haj állandó eszméje a hajcsomók kialakulásához vezet a gyomorban, majd a bélelzáródásnál. A sebészek gyakran találnak hajot a bélben. Még véletlenszerűen is, hatalmas problémát jelentenek az emésztésre. A célzott étkezési haj és nem tud beszélni. Gyakran halálos a trichofágia.

A haj hajlamos megbotlani és zavarodni. A legveszélyesebb helyzetek az, amikor a hajpálca az emberi gyomorban van, és egy hosszú „farok” nyúlik a belekbe. Ez a jelenség még saját nevével is rendelkezik - „Rapunzel-szindróma”. A tapasztalt sebészek olyan helyzetekről beszélnek, ahol a beteg gyomrája a haj folytonos kuszahoz hasonlít - körülbelül öt kilogramm.

A trichofágia a mentális zavarok és az obszesszív ösztöneinek száma, amelyen először egy ellenállhatatlan vágy jelenik meg, majd egy szokás alakul ki. A trichofágia gyakran megfigyelhető a skizofrénia vagy a mentális retardáció során, de nagyon egészséges emberek gyakran szenvednek rajta.

A trichofygia klinikai megnyilvánulása:

Próbáljuk felsorolni azokat a megnyilvánulásokat, amelyek a trichofágia kialakulását jelezhetik az emberekben:

 • Bosszantó gondolatok, erős vágy a hajra;
 • Nyilvánvalóan növeli a feszültséget és a szorongást, mielőtt haját eszik;
 • Megszabadítás a haj ivás után
 • A haj hajlamos a fején, a hónaljban, az ágyékban;
 • Hányás és hányinger hiánya hajvágás után.

A betegség kialakulásának korai szakaszában egy személy hosszú ideig nyírhat haj nélkül, és a jelenség ártalmatlan szokásnak tűnik. A patológia kialakulásával a beteg egyre magabiztosabban és szégyentelenül eszik hajait. Ezenkívül idővel egyfajta függőség alakul ki saját (vagy idegen) hajukról. Ha a hajvágás élménye jelentős, a bél lumen záródásának jelei kapcsolódnak a felsorolt ​​tünetekhez - paroxiszmális fájdalom, szédülés, hányás. Sajnos a trichofágiás betegek többsége csak rendkívül nehéz körülmények között kér orvosi ellátást.

A trichofygia etiológiája:

A legtöbb pszichiáter egyetért abban, hogy a trichofágia kialakulásának oka lehet:

 • Az anyai szeretet hiánya;
 • Félelem, hogy egyedül van;
 • Szeretteik halála;
 • Alkoholizmus és drogfüggőség;
 • depresszió;
 • Alacsonyabb szintű komplexum.

Amint már észrevetted, a betegség gyermekkorban való megjelenésének minden feltétele van, beleértve a korai életet is. Valóban, a vizsgált patológiára való hajlam valóban nagyon korán nyilvánul meg. Közvetetten a gyermekek „csoportjának” tulajdonítható, hogy a hajuk az ujjaikban a tapasztalatok vagy a koncentráció pillanatai alatt kanyarodnak.

Általában a gyerekek jól tudják, hogy haj van - ez rossz, megpróbálják elrejteni a felnőttektől való vágyukat, nyugdíjba vonulnak a trihofagii-hoz. A gyermekek eltérnek a releváns témáktól, elrejtik a szülők és az orvosok szokását.

A karakterek tekintetében ezek a gyerekek kiváló interperszonális készségekkel, fejlett vezetői tulajdonságokkal és jó teljesítményt nyújtanak az iskolában. Gyakran előfordul, hogy ezek a gyerekek autoritárius családokban nőnek fel, ahol a pedantriát és a világos szabályok betartását ösztönzik. A haj eszik a kényelmetlenség és a bűntudat érzéséből, amikor a viselkedési algoritmus eltér a szigorú szülők által beállított algoritmustól.

Vannak extrák?

Ha hozzáadhatod a cikkhez, vagy találkozhatsz a trichophygia jó definíciójával - hagyj egy megjegyzést ezen az oldalon. Határozottan befejezzük a szótárat. Biztosak vagyunk abban, hogy a jelenlegi és a jövőbeni pszichiáterek-narkológok százainak segít.

szójegyzék

Ebben a részben összegyűjtöttük azokat a feltételeket, amelyekkel ebben a cikkben találkozhat. Fokozatosan ezekből a magyarázatokból gyűjtünk egy pszichiáter-narkológ igazi szótárát. Ha bármilyen fogalom érthetetlen az Ön számára - hagyja észrevételeit honlapunk cikkeiben. Biztosan segítünk megérteni mindent.

Rapunzel-szindróma - egy olyan helyzet, ahol a szőrtükör az emberi gyomorban van, és egy hosszú "farok" nyúlik a belekbe. A haj enni vágyának közvetlen következménye.

Trichotillomania - egy személy kóros igénye most, majd a saját testének fején vagy más részén húzni a hajat. A nőknél a trichotillomania körülbelül kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál. Ez mentális rendellenességnek számít, amely gyakran stresszhez kapcsolódik.

A trichofrénia olyan mentális zavar, amelyet a saját hajának különösen tiszteletteljes hozzáállása jellemez. A legtöbb pszichiáter trichophreniát tulajdonít a skizofrénia típusainak.

http://narkolog-psihiatr.ru/trixofagiya-navyazchivoe-poedanie-volos/