logo

2. Az olajos hajhagymák szerkezete, a faggyú összetétele normális és akne, ami a seborrhea, a seborrhea típusai.

Az akne fejlődésének mechanizmusa.

A bőr felületén sok pórus van. Ez a szőrtüsző szája, amely körülveszi a bőr haját. Megnyitják a bőr alatt található faggyúmirigyek csatornáit.

Ezek a mirigyek felelősek a faggyú kiválasztásáért. A faggyúmirigy mérete a haj vastagságától függ, amelyhez a faggyúmirigy csatlakozik, a vékonyabb a haj, annál több vas. Az arcán háromféle szőrtüsző van:

1. Ostomy follikulus (vastag haj egy kis mirigyhez kapcsolódik)

2. Hajhagymás (vékony haja közepes méretű faggyúmirigyhez kapcsolódik)

3. Horner follikulus (szinte láthatatlan haj kapcsolódik a nagy faggyúmirigyhez)

Ha a Horner tüszője dominál a bőrben, a bőr olajos, és fokozott a pattanások veszélye.

Az ábrák egy tipikus faggyúmirigy szerkezetét mutatják.

A faggyúmirigyek faggyút választanak ki, körülbelül 1-2 g faggyú naponta a follikuláris pórusokból.

A faggyú összetétele:

-szabad és kötődött magasabb és alacsonyabb zsírsavakhoz

-koleszterin és észterei

-szteroid hormon metabolitok

A gyomor borítja a hajat, és a pórusokon keresztül jut a bőrfelülethez. A sebum vékony réteggel borítja a bőrt, és így védi a bőrsejteket és a hajgyökereket a kiszáradástól, a baktériumoktól, a vírusoktól és a gombáktól.

Akne esetén a faggyú összetétele jelentősen megváltozik,

-növekszik az androgén,

-az ösztrogén csökkenése növeli a magasabb szabad zsírsavak koncentrációját, t

- csökkenti a linolsav mennyiségét, ami az epithelium áteresztőképességének megváltozásához, a bőrfelületen lévő mikroorganizmusok növekedéséhez, a bőr pH-jának növekedéséhez vezet.

Számos faggyúmirigy található az állon, a homlokán és az orrán, valamint a testen - a mellkason és a felső háton. A faggyúmirigyek aktivitását az androgén nemi hormonok szabályozzák.

Ha a faggyúmirigyek túlzott faggyút termelnek, előfordul a seborrhea.

Seborrhea - a seborrhea két formája van:

1. A zsír (folyékony) seborrhea, ebben a formában, a faggyúmirigy ürítőcsatornái bővülnek, a faggyú felhalmozódik a bőr felszínén, és megnyílik a pattanások.

2. Száraz (vastag), faggyú halmozódik fel a faggyúmirigyek ürülékcsatornáiban, ami megakadályozza az elzáródást, a dudorokat (mikrocisztikumok) a bőr alatt, és felhalmozódik a lipofil baktériumok.

http://dr.kirov-cosmetic.ru/stroenie-salno-volosyanogo-follikula.html

1.3. A retinoidok hatása a szőrtüszőkre és a faggyúmirigyekre

Endogén retinoidok a szőrtüszőkben és a faggyúmirigyekben

Az A-vitamin és származékai kulcsfontosságú szerepet játszanak számos epiteliális szövet kialakításában és fenntartásában, beleértve a bőrt, a hajat és a faggyúmirigyeket. Az A-vitamin hiánya vagy feleslege káros lehet. Ezért a szervezetnek pontos mennyiségű retinoinsavat kell tartalmaznia, amely aktív metabolit. Ezeket a pontos szinteket úgy érjük el, hogy az A-vitamin (retinol) retinsavvá történő átalakításának több lépését szabályozzuk. Ez a cikk az RK szintézis lokalizációját tárgyalja a szőrtüsző bizonyos területein és a faggyúmirigyben a homeosztázis és a betegségek állapotában, valamint leírja a retinoinsav (RK) specifikus szerepét a szőrtüszőkben és a faggyúmirigyekben.

1.1 Bevezetés

Woolbach és Howe 1925-ben, először kutatásaik során felfedezték, hogy az A-vitamin hiánya a hajhagymák metaplasiájához és a faggyú atrófiához vezet. Előfordulhat follikuláris hyperkeratosis is. Az A-vitamin állandó feleslege hajhulláshoz vezethet. Kazahsztán testében a túlzott tartalom megakadályozza a faggyúmirigyek működését, amelyet gyakran akne kezelésére használnak. E vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az RK pontos szintje szükséges a szőrtüsző és a faggyúmirigy optimális működéséhez. Ez a cikk az RK szerepére fog összpontosítani a pilosebációs struktúrában.

2.1 Hajhagymák és faggyúmirigyek (pilosebation szerkezet (PSS))

A PSS egy szőrtüsző és a hozzá tartozó faggyúmirigy. A HF 5 réteget tartalmaz a hajat körülvevő epiteliális sejteket: az alapréteget, amely őssejteket, differenciált hengeres sejteket és pigmentsejteket tartalmaz; tüskés réteg; a granulált réteg, amelyből a keratinizációs folyamat megkezdődik; a fényes réteg és a szaruhártya, amely kanos skálákat tartalmaz. A faggyúmirigyben háromféle sejt található: differenciálatlan, érlelő és érett sebociták. Az első a faggyúmirigyek perifériáján helyezkedik el. Ezután fokozatosan felfelé haladnak, és növelik a hangerőt. Az érett, teljesen differenciált sebociták lipidekkel töltik be, lebontják és faggyúvá válnak.

1. ábra - Hajhagymás

A szőrtüszők őssejtjeit regeneratív gyógyászatban alkalmazzák, lehetővé téve, hogy a beteg egyszerre legyen donor és egy fogadó. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy ezek az őssejtek a hajhagymákban lévő összes sejtet termelik a normál hajnövekedési ciklus alatt, de a sebgyógyulás során is betölthetik az interferikuláris epidermist. A potenciális őssejtek hat további területe van. Az első terület a faggyúcsatorna szélén található. Az ebből a területből származó őssejtek a faggyúmirigy összes sejtjévé válhatnak, de a HF-ben vagy az interferikuláris epidermiszben semmilyen más sejtre nem. Az őssejtek felső részén négy őssejt-terület található. Az LGR5 + őssejtek a szőrtüsző összes sejtjét termelik a faggyúmirigy alatt, beleértve az őssejteket is. Eddig a kérdés nyitott marad - mindezek a sejtek valójában őssejtek, vagy van-e bizonyos őssejt-hierarchia. Azt feltételezték, hogy a hajszövetben lévő összes sejtnek lehetnek őssejt-tulajdonságai a megfelelő környezetben. Bizonyos körülmények között ezek a sejtek bőrrákot okoznak.

2.2 Retinoidok a hajhagymában

Egerekkel végzett vizsgálatok megerősítik az RK szerepét a hajhagymákban. A Kazah Köztársaság jelzésének romlása és a retinol és az ATRA feleslege a bazális epidermiszben és a gyökér külső köpenyében progresszív alopeciához (hajhulláshoz) vezethet. A retinol és az ATRA növekedése egerekben felgyorsította a telogénről az anagénre való átmenetet. Ez azt jelenti, hogy a kopaszság az egerekben gyakorlatilag nullára csökkenthető az A-vitamin-vitamin jelentős csökkenése miatt. Az A-vitamin-hiány vagy a D-vitamin anyagcseréjének túlzott hatása is megfigyelhető. Emellett a meztelen egerekre oltott exogén ATRA-k lehetővé teszik számukra, hogy normális epidermist, szőrtüszőket és faggyúmirigyeket állítsanak elő. A transzgenikus egerek, amelyekben a domináns epidermisz-orientált gén jelen van, nem voltak faggyúmirigyek, haj vagy hajtogatás a bőrön. Ezek az egerek meghaltak egy kis idő után a születés után, mivel csökkentették az epidermális gát funkcióját a lipid anyagcsere hibái miatt. Ezeket a hatásokat nem figyelték meg az egerekben, amelyek az epidermiszben a domináns negatív pajzsmirigy-receptorot közvetítették. Összességében ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei arra utalnak, hogy az ATRA-k megváltoztatják az őssejteket, hogy szabályozzák a hajfejlődés ciklusát a telogéntől az anagénig és az anagéntől a katagénig, és szabályozzák a lipid anyagcserét az interferikuláris epidermiszben az epidermális gát működésének fenntartása érdekében. Ugyanakkor nem azonosítottak minden, a barrierért felelős receptort.

Számos vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az endogén RK-k nagy jelentőséggel bírhatnak a szőrtüsző, a faggyúmirigyek és az interpolikuláris epidermisz esetében, bár ezeknek a hatásoknak a specifikus mechanizmusait még nem kell meghatározni. Megállapítást nyert például, hogy a sebek gyorsabban gyógyulnak, ha a szőrtüszők az anagén fázisban vannak, míg az anagénben az RK szintézis csúcsa hozzájárulhat a sebek jobb gyógyulásához.

A laboratóriumi vizsgálatok során azt tapasztaltuk, hogy az RK feleslege csökkenti a szőrtüszők számát és hosszát. Számos bőr- és hajbetegségben szenvedő betegekben, köztük a központi cicatriciális alopeciában és a fókusz alopeciában, az RK által szintetizált enzimek és a kötő fehérjék fokozott expresszióját találtuk. Az elsődleges cicatricialis alopecia olyan betegség, amelyben a hajhagymában és az őssejtekben hajhullás és gyulladás lép fel. Ennek a betegségnek az okai nem ismertek, de feltehetően a faggyúmirigyek működésének megváltozása és a faggyúszint, a HF szerkezeti hibáinak csökkenése vagy a HF immunitásának csökkenése okozza. Az alopecia areata autoimmun betegség. Azt is megállapítottuk, hogy az A-vitamin-vitamin csökkentése megakadályozza a hegesedési alopeciát és késlelteti a fókuszos alopecia kialakulását, a jövőben pedig szükség van arra, hogy jobban megértsük az RK szerepét a HF-ben és hatékony módszereket dolgozzanak ki ezen betegségek kezelésére.

2.3 Retinoidok a faggyúmirigyben

A korai vizsgálatok eredményei a retinol palmitát potenciális terápiás szerepét mutatják a psoriasis kezelésében. Ezek a vizsgálatok azonban súlyos A-vitamin-hipervitaminózishoz vezettek, és megálltak. A kevesebb mellékhatással járó eredmény eléréséhez szintetikus ATGM-eket és szintetikus Accutane-t fejlesztettek ki. A retinoidok a leghatékonyabbak a pattanások kezelésében, de még mindig jelentős mellékhatásai vannak a teratogenezistől a telogén miasmáig. Még a 25 éves folyamatos kutatás után a retinoidok hatásmechanizmusa nem teljesen egyértelmű. A pattanásokkal kezelt betegek kezdeti vizsgálatának eredményei azt mutatták, hogy az Accutane szignifikánsan csökkentette a faggyúmirigyek méretét és a késleltetett sebociták differenciálódását. Számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek a mechanizmus jobb megértése érdekében. Az A-vitamin hiánya a tenyésztett zsírsejtekben a sejtproliferáció és a lipogenezis csökkenéséhez vezetett, melyet kis mennyiségű Accutane adagolásával részben vissza lehet állítani. Így, míg az alacsony RK-értékek fontosak a faggyúmirigyek működéséhez, feleslegük a mirigyek atrófiájához és az alacsonyabb faggyútermeléshez vezethet.

Későbbi tanulmányok azt mutatják, hogy az Accutane kezeli az akne-t. A lipid anyagcserében szerepet játszó aktív gének gátlásán túl az Accutane gátolja az andrén és az arachidonsav termelésében részt vevő gének szintézisét, amely részt vesz az akne patogenezisében. Az Accutane géneket is okoz, amelyek a sebgyógyulásban és a szöveti átalakulásban részt vesznek, beleértve a kollagéneket, a fibronektint és másokat. A jövőbeni kutatások a retinoidok használatára összpontosítanak az akne kezelésére kevesebb mellékhatással.

3.1 Összefoglalás és jövőbeli kutatás

Az MSS egy mini szerv, amelyet ugyanazon jelző tényezők szabályoznak, amelyek más szervek fejlődését szabályozzák. Megfigyelték, hogy az enzimek, a kötőfehérjék, a receptorok és az RK szintézise egy bizonyos időbeli és térbeli modell szerint történik. Ez a modell és az a tény, hogy az A-vitamin hiánya és feleslege hibákat eredményez a PSS-ben, arra utal, hogy az RK fontos a működéséhez. A régi tanulmányok ezen a területen megalapozták az alapot, de a konkrét mechanizmusok, amelyekkel a Kazah Köztársaság szabályozza az MSS-eket, csak most kezdtek feltárni. Ezen túlmenően, a jövőbeni kutatások szükségesek annak megállapításához, hogy az SC hogyan használható különböző betegségek, például akne és sok más betegség kezelésére.

http://tretinoin.su/naychnie-facty/106-vliyanie-retinoidov-na-volosyanye-follikuly-i-salnye-zhelezy

A faggyúmirigyek szerkezete és működése normális

Ahhoz, hogy megértsük az akne (akne) kialakulását, meg kell ismernünk az olajszőr-tüszők normál szerkezetét és helyét.

Nyálhártyás szőrtüsző

A zsíros szőrtüsző (a szőrtüsző, a szőrtüsző) 3 elemből áll:

 1. haj,
 2. szőrtüsző (izzó),
 3. faggyúmirigy.

Minden szőrtüszőknek faggyúmirigyük van, amely titkát jeleníti meg a szőrtüsző tölcsérében. Vannak azonban szabad faggyúmirigyek, amelyek nem kapcsolódnak a hajhagymákhoz:

 • Meibomian mirigyek,
 • előszőrű zsírmirigyek (a fityma ürege),
 • mirigy kerülete,
 • faggyúmirigyek az ajkak és a nemi nyálkahártya szélén.

A faggyúmirigy szerkezete

A faggyúmirigy egy egyszerű, elágazó lánc, és két részből áll: a terminálrészből és a kiürítőcsatornából. A faggyúmirigyek úgynevezett holocrin típusú szekrécióval rendelkeznek, azaz a szekréció során ezek a sejtek teljesen elpusztulnak, és az összes tartalmuk szekrécióvá válik.

A bőr különböző területein a faggyúmirigyek mérete és mennyisége eltérő. A legnagyobbak az arc és a fejbőrön vannak, és a legaktívabb szekréciójuk is van. A faggyúmirigyek egyenletesen oszlanak el a bőrben. A bőrben található faggyúmirigyek számának csökkenő sorrendje megkülönböztethető:

 • arc, fejbőr (400-900 zsíros mirigy 1 cm2-enként),
 • fülek, a test felső fele, a lapátok között,
 • a test többi része (10-20-szor kisebb, mint az arcán).

A faggyúmirigy terminális része a speciális sejtek - a sebociták (a latin. Mindegyik lebenyben több száz koncentrikus (egy kör közepén körökben) található sebociták. A lebenyekben nincs lumen, és a szekréció keletkezik (faggyú) belép az ürítőcsatornába, amely a hajcsatornába áramlik.

A faggyúmirigy perifériája éretlen, gyakran osztódó sejtek (nincsenek lipideik és nagy magjuk). A féldezmoszmák segítségével a támasztékhoz csatlakoznak - az alsó membránhoz. Ahogy a bazális mebrantól való távolság növekszik, a sejtek érlelődnek: méretük nő, a magok térfogata csökken, és a zsírok felhalmozódnak. A faggyúmirigy közepén lévő érett sejtek elveszítik kapcsolatukat, és fokozatosan elpusztulnak. A faggyúmirigy titkosságát, amelyet bőrzsírnak neveznek, az elpusztult sejtek alkotják. A faggyúmirigy ürülékcsatornájában és a hajcsatornában a sebociták és a sebociták maradványai felhalmozódnak.

A hajcsatorna (follikuláris csatorna) 2 részből áll:

 1. rövid felső - acroinfundibularis (a faggyúmirigy ürítőcsatorna és a hajhagymás tölcsér közötti összefolyás, a latin infundibulum tölcsér között), t
 2. hosszú alsó - infra infundibularis (a faggyúmirigy ürítőcsatornájának összefolyása alatt).

A faggyúmirigy ürítőcsatornája a hajcsatorna felső részébe nyílik, és egy többrétegű laphámos epitéliummal (mint az epidermisz) bélelt.

A faggyúmirigyek mérete szerint az olajszőr-tüszők 3 típusra oszlanak:

 1. a terminális haj zsíros hajhagymái kis faggyúmirigyekkel (szemöldök, szemhéjfoltok, szakáll terület);
 2. olajos hajhagymák közepes faggyúmirigyekkel és rövid elválasztócsatornákkal (leggyakoribb);
 3. olajos hajhagymák nagy faggyúmirigyekkel, széles elválasztócsatornákkal és a tüsző széles szájával.

A szőrtüszők száját pórusoknak nevezik. A pórusok átmérője legfeljebb 2,5 mm, és szemmel látható. A 3. típusú follikulusok az arcán (legfeljebb 800 négyzetméterenként) és a test felső részén találhatók. Akne esetében csak a 3. típusú tüszők érintettek. Akne esetén ezek a tüszők sokkal nagyobbak a szokásosnál.

A faggyúmirigyek funkciói

A faggyúmirigyek (sebum) titka a bőrfelszínre válik ki, és a következő funkciókat látja el:

 • zsírozza a hajat
 • lágyítja a bőrt (lágy, rugalmas)
 • a kiszáradás elleni védelem
 • UV-védelem,
 • baktericid és fungicid hatás miatt a gombás és pustuláris fertőzések ellen véd. A faggyú összetételében lévő Sapieninsavaknak közvetlen baktericid hatása van.

A normális testhőmérsékleten a faggyú csökkenti az izzadság felületi feszültségét, ami lehetővé teszi az izzadság egyenletes eloszlását a bőrön, anélkül, hogy egyedi cseppek alakulnának ki.

Ráadásul a faggyúmirigyek önálló endokrin szervek, amelyek reagálnak az androgének - férfi nemi hormonok (különösen a tesztoszteron) és néhány más szint változásaira. A Sebocyták szintén képesek D-vitamin szintetizálására3.

Az embrionális fejlődés 13-15 hetében zsírmirigyek képződnek. Születés után inaktívak. Az aktivitás a pubertás idején nő. 40 év elteltével észrevehetővé válnak az életkorral kapcsolatos változások és a faggyúmirigyek öregedése.

http://www.happydoctor.ru/acne/2-sebaceous-glands

Hajhagymák, folliculitis és izzó kezelés

A folliculitis fertőző bőrbetegség, amely a felületes pyoderma altípusa. Ennek a károsodásnak a fő jellemzője a gyulladásos folyamat kialakulása a szőrtüsző középső és mély rétegeiben, ami szennyeződéshez vezet.

A folliculitis bárhol előfordulhat a testen, és egy vagy több pustulus megjelenését is kíséri. A gennyes pustulák megnyitásakor gyakran kialakulnak fekélyek, amelyeket nehéz kezelni, és gyakran hegesedést okoznak. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy időben történő kezelés hiányában a betegség súlyos lehet, és majdnem lehetetlen megszabadulni tőle.

A szőrtüsző szerkezete és jellemzői

A tüsző a haj gyökere, a környező szerkezetekkel együtt, a dermiszben lokalizálva és megfelelő vérkapillárisokkal táplálva. Minden egyes szerv csatlakozik a faggyúmirigyekhez, egyes esetekben is csatlakozhatnak a verejtékmirigyekhez. A szőrtüsző szerkezete a következő:

 • izzó (papilla). A tüsző alján elhelyezkedő szöveti daganat. Az izzóban a kapillárisok és az idegvégződések, amelyeken keresztül oxigén és tápanyagok áramlik. A sejtfelosztásért a bőrpapilla felelős, a haj minősége és növekedése közvetlenül függ ezen folyamattól;
 • follikuláris tölcsér. A dermis enyhe depressziója, amelyen keresztül a rúd a bőr felszínéhez jut. A faggyúmirigyek váladékcsatornáin keresztül;
 • faggyú és verejtékmirigyek. Lásd még a tüsző szerkezetét, munkájuk a haj védőfólia táplálkozásától, hidratáltságától és sűrűségétől függ;
 • gyökér vagina. A három rétegből álló alap, amelyben a gyökér lokalizált. A gyökér vagina egészsége közvetlenül befolyásolja a növényzetnek a testen való megjelenésének sebességét;
 • hajizom. Felelős a hajat a fagy vagy az idegrendszer gerjesztése során.

Ha a hajat a gyökerrel együtt kitépik, de a bőrpapillája ép, az új haj hamarosan kiszárad az izzóból.

A fejlesztés szakaszai

A hajhagymák nyugalomban és növekedésben lehetnek, ezek a fázisok bizonyos ciklikus természetűek. A fejlesztés főbb szakaszai:

 1. Anagén. Elsődleges növekedési szakasz, 2–4 évig tart. Egy egészséges embernél a testszőr több mint 60% -a anagen szakaszban van.
 2. Katagén. Átmeneti szakasz 2-3 hetes időtartammal. Ebben a szakaszban a tápanyagok bevitele a szőrtüsző sejtjeibe lelassul, így abbahagyják az elválasztást.
 3. Telogen. A pihenési szakasz legfeljebb 90 napig tart. Ebben a szakaszban a haj, amely megszűnt, elesik. A szakasz befejezése után a ciklus újra megkezdődik.

Fontos! A külső és belső tényezők negatív hatásával a telogén szakasz késik, ami miatt az alvó hagyma nem ébred fel, és a kopaszság kezdődik.

Mi a szőrtüsző gyulladása

Folikulitisz - fertőző lézió, amely a stafilokok negatív hatása miatt következik be. A gyulladásos folyamat során a szőr elkezd felhalmozódni a szőrtüsző alapján és felületén, ami csomós könnyekhez vezet. Gyakran előfordul, hogy az érintett területeken kisméretű fekélyek alakulnak ki, amelyek időben történő kezelés hiányában túlságosan nőnek és háborúk maradnak.

A haj folliculitis az egyik leggyakoribb bőrbetegség a különböző korú férfiak és nők esetében. A statisztikák szerint ezt a betegséget gyakrabban észlelik az építők, a kohászati ​​szakemberek és a tömegközlekedési dolgozók. De a betegséget gyakran észlelik a szőrtelenítéssel élőknél, és ugyanakkor nem követik a borotválkozási technikát.

okai

A nemzetközi orvostudományban a follicitis több mint 10 formája van, melyek mindegyike fejlődik a különböző vírusok, gombák és patogén baktériumok behatolásának köszönhetően. Az orvosok feltételesen osztják a tüszőgyulladás okait az ágyékban és a lábakban két kategóriába: külső és belső. Külső tényezők:

 • a szőrtelenítés előtti megfelelő antiszeptikus kezelés hiánya;
 • a bőr szennyeződése;
 • a mikrotraumák és repedések jelenléte a bőrön;
 • nem megfelelő anyagok használata az eljárás során;
 • Szintetikus anyagokból készült, szőrtelenítő ruhák viselése közvetlenül az epilálás után.

Orvosi gyakorlatban a borotválkozás utáni folliculitis esetei is ilyenek:

 • az immunitás védőerejének gyengülése. Ha egy személy gyengült immunrendszerrel rendelkezik, és a borotválkozás során fertőzést hoztak létre, a patogén mikroorganizmusok kiválthatják a folliculitis kialakulását;
 • helytelen és kiegyensúlyozatlan táplálkozás;
 • bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, anaemia, mandulagyulladás) jelenléte.

Lehetséges szövődmények

A szőrtüsző gyulladásának időben történő kezelésével meg lehet gyorsítani a patogén folyamatot. De bizonyos esetekben (leggyakrabban a gyengített immunitás és a személyes higiéniai szabályok betartásának hátterében) a kárt komplikációk előfordulása kíséri:

 • a furuncles megjelenése;
 • tályog kialakulása;
 • a fejbőr dermatofitózisa;
 • a follikuláris hegek megjelenése.

Klinikai megnyilvánulás

Mielőtt elkezdené kezelni a szőrtüszők gyulladását, győződjön meg arról, hogy a beteg folliculitisben szenved. Fontos megérteni, hogy a helytelen kezelés csak súlyosbíthatja a helyzetet. A betegség minden típusára jellemzőek a következő tünetek:

 • ha a betegséget a borotválkozási technika megsértése okozta fertőzés okozza, az eljárás után 3-6 órával a gyulladásos folyamat első jelei jelennek meg;
 • kapszulákat kapnak a haj gyökerein;
 • a hagymák körüli epidermisz vöröses árnyalatot kap;
 • infiltrációs formák az érintett területen;
 • gennyes tömegek felhalmozódása a pustulákban;
 • kicsi pustulák képződnek az érintett izzók körül;
 • az érintett szövetek megvastagodnak és az epidermisz fölé emelkednek, a daganatok gömb alakúvá válnak;
 • még a tályog megnyitása után is fennáll a bőrpír.

Ha a legtöbb ilyen tünet előfordul, azonnal dermatológussal kell egyeztetnie, aki fiziológiai vizsgálatot végez, és elmondja, mit kell tennie. Ha a diagnózis nehézségekbe ütközik, a pácienst egy fertőző betegség szakértőjének kell elküldeni.

Fontos! A follicitisben a tumorok mérete 2 és 12 mm között változhat. A patológia típusától és formájától függően.

diagnosztika

Egy tapasztalt bőrgyógyász képes meghatározni a betegséget külső megnyilvánulásokkal, de a diagnózis megerősítéséhez és további kezelési rend kiválasztásához laboratóriumi vizsgálatok szükségesek:

 • a szennyeződéseket grammfestéshez;
 • a vér bevétele a cukorszintek kimutatására és a máj enzimek meghatározására;
 • tartály, amely a púpos zsákok tartalmát vetíti.

Ha ezeknek az elemzéseknek a elvégzése után a klinikai kép nem teljesen feltáródik, bőrbiopsziát mutatnak.

Kezelési módszerek

A kombinált terápia elősegíti a szőrtüszők gyulladásának gyors eltávolítását a lábakban és az intim területen, amely az epilálás után jelent meg. A legtöbb bőrgyógyász ajánlja a betegeket, hogy a gyógyszert a hagyományos kezelési módszerekkel kombinálják.

Kábítószer-kezelés

Annak ellenére, hogy a bőrgyógyászati ​​megbetegedések elleni küzdelemre szánt gyógyszerek többsége vény nélkül kapható, nem rendelhető el önállóan. A szakértők figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerek megválasztásának a betegség formáján kell alapulnia:

 • Az aciklovir. Ez a gyógyszer herpeszes folliculitisben bizonyult;
 • Flukonazol és terbinafin. Ilyen forrásokat írnak elő gombás típusú patológiára;
 • Meticillin, eritromicin és mupirocin. A leghatékonyabb gyógyszerek a betegség staph formájának kiküszöbölésére.

Hasznos tippek

A gyulladásos folyamat gyors leküzdéséhez a szakértők azt javasolják, hogy tartsák be az ilyen ajánlásokat:

 • a naponta kétszer felhalmozódó helyeket ragyogó zöld vagy szalicilsavval kell kezelni;
 • többszörös daganatok esetén szükséges a papulák boncolása (az eljárást szakembernek kell elvégeznie);
 • Annak érdekében, hogy a gyulladást minimalizáljuk, az ichthyol kenőcs alapján a krémeket napi kétszer kell alkalmazni.

Ha az ilyen ajánlások betartása nem segíti a patológia leküzdését, az immunstimulánsok és az antibiotikumok beadását írják elő.

Megelőző intézkedések

A szőrtüszőgyulladás megelőzése az epilálással meglehetősen egyszerű. Ehhez meg kell felelnie ezeknek a tippeknek:

 • a választott epilációs módszertől függetlenül szükséges a bőr antiszeptikus kezelése az eljárás előtt;
 • a szőrtelenítést a technológia szigorú betartásával kell végezni;
 • A borotválkozás után nyugtató krémet kell alkalmazni a bőrön;
 • az eljárást követő első napon nem ajánlott fürdeni, gőzölni és barnítani.

következtetés

Ha gyanítja, hogy a folliculitis előfordulása szükséges a bőrgyógyász sürgős látogatásához. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a sérülés csak a kezdeti szakaszban reagál a kezelésre, de a kezelés hiányában gyakran átalakul egy krónikus formává, amelyben a relapszusok időről időre ismét megjelennek.

http://vashynogi.com/krasota/epil-depil/volosyanoj-follikul.html

Hajhagymás

A szőrtüsző (lat. Folliculus pili, a hajhagymák is) a haj gyökere, és az azt körülvevő gyökérhéj. A tüszőhöz csatolt faggyúmirigyek és néha az izzadság.

A tartalom

struktúra

Haj papilla

A tüsző alsó részén meglehetősen nagy képződmény található - főleg kötőszövetből és véredényekből álló papilla. A papilla szabályozza a haj állapotát és növekedését - ha a papilla meghal, a haj meghal, ha a papilla túlélte, az elveszett haj helyén egy új nő nő. A hajpapillák sejtjei, észlelve a csont morfogenetikus fehérje 6 hatását, melyet a tüsző szöveti „rést” választanak ki, képesek egy új tüsző kialakulását indukálni, kiváltva az epidermális őssejtek differenciálódását [1].

Hajcsatorna

A bőrön lévő tölcsér alakú mélyedés azon a helyen, ahol a hajgyökér áthalad a rúdba. A faggyúmirigyek csatornái nyílnak a hajcsatornába.

Hajizom

A faggyúmirigy alatt egy izom csatlakozik a tüszőhöz, amely felemeli a hajat (musculus arrector pili), amely sima izmokból áll. Bizonyos pszichológiai tényezők, mint például a düh vagy az élesedés, valamint a hideg hatására ez az izom felemeli a hajat, ezért a „haj felállt a végén” kifejezés.

Gyökér vagina

A gyökér hüvely három rétegből áll: külső, középső és kutikula. A belső gyökérhéj szervének sejtjei és részt vesznek a haj kialakulásában és növekedésében.

Egyéb struktúrák

A szőrtüsző más komponensei a faggyú (általában 2-3) és a verejtékmirigyek, amelyek védőfóliát képeznek a bőrfelületen.

A tüszők fejlődése

A tüszőfejlődés három szakasza van: anagén (növekedési időszak), catagen (átmenet egy szakaszból a másikba) és telogén (pihenőidő). Feltételezhető, hogy a hajciklus a katagénnel kezdődik. Ebben a szakaszban kezdődik a papilla atrófiája, ennek következtében a hajhagymák sejtmegosztása megáll és keratinizációnak vannak kitéve. A katagént egy rövid telogén fázis követi. A legtöbb laza haj telogen. A telogén fázis az anagen szakaszba megy át, amely hat fejlődési időszakra oszlik. Az anagén befejezése után új hajciklus kezdődik.

Normális esetben egy egészséges emberben a haj 80-90% -a anagen szakaszban van, 10-15% a telogén szakaszban és 1-2% a catagen stádiumban. [2]

A fejlődési szakaszok időtartama

 • Hajfedő fej
  • anagen - 2-3 év (néha sokkal hosszabb)
  • catagen - 2-3 hét
  • telogen - körülbelül 3 hónap
 • Szemöldök szempillák
  • anagen - 4-7 hónap
  • catagen - 3-4 hét
  • telogen - körülbelül 9 hónap

Lásd még

jegyzetek

 1. Biomolecula.ru: „Új részletek a szőrtüsző életéből”
 2. ↑ Haj anatómia

referenciák

Wikimedia Alapítvány. 2010.

Nézze meg, mi a "szőrtüsző" más szótárakban:

szőrtüsző - (folliculus pili) lásd a szőrtüsző... Nagy orvosi szótár

A follikulus - (lat. Folliculus, "bag") egy kerek, ovális vagy körte alakú kialakítás a gerinces állatok és emberek különböző szerveiben, különböző funkciókat ellátva. A petefészek tüszője (folliculus ovaricus) Hajhagymás (follikulus...... Wikipedia

szőrtüsző - (folliculus pili, PNA, BNA, JNA, LNH; syn.. szőrtüsző, szőrtüsző) két epiteliális és kötőszöveti köpeny a hajgyökérből... Nagy orvosi szótár

tüsző - tüsző, m. [latin. folliculus - sac] (anat.). A nyirokmirigy lobulája, mirigyes vezikulum. Az idegen szavak nagy szótára. Kiadó IDDK, 2007. follicle a, m. (... Az orosz nyelv idegen szavai szótár

FOLLICULE - (vezikulum) a zoológiában egy olyan sejtcsoport, amely membránt képez, amely burkolja és védőbevonatként szolgál egy belső szervezet számára. Egy példa a tüszőre a hajcsont, amely körülveszi és táplálja a hajgyökereket. A GRAAPE BUBBLE...... tudományos és technikai enciklopédikus szótár

hajszőr - a hajgyökér két epithelialis és kötőszöveti köpenyének kombinációja. Forrás: Medical Popular Encyclopedia... Orvosi feltételek

Follikulus (follikulus) - egy kis szekréciós üreg, zsák vagy vas, például a petefészek egyik vezikuluma a tojás érése során. Lásd még Graaff injekciós üveg. Hajhagymás. Follikuláris (follikuláris). Forrás: Orvosi szótár... Orvosi feltételek

FOLLICLE - (follikulus) egy kis szekréciós üreg, zsák vagy mirigy, például a petefészek egyik vezikuluma a tojás érése során. Lásd még Graaff injekciós üveg. Hajhagymás. Follikuláris (follikuláris)... Orvosi szótár

hajzacskó - lásd a szőrtüsző... Nagy orvosi szótár

A haj follicula (Hair Follicle) a hámgyökerét körülvevő hámsejtek és kötőszövet köpenye. Forrás: Orvosi szótár... Orvosi feltételek

http://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/386844

Hajhagymák: szerkezet és funkció

A hajszerkezetre és a növekedés törvényeire vonatkozó információk segítik a haj és az idő szakértelmét, hogy észrevegyék a szervezet tevékenységében felmerülő problémákat.

haj

A hajat a bőr kiegészítőként tartják számon, a bőr egész területén, néhány terület kivételével. Számos típusuk van:

 • Pushkovye (a test egésze).
 • Bristly (szemöldök szemöldökkel).
 • Hosszú (mind a fejen, mind a nemi szerveken és a hónalj régiójában).

Hajszerkezet

Az emberi test minden haja két fő részből áll:

 • A hajszál. Ez a látható rész, amely a bőr fölé emelkedik.
 • Hajgyökér Ez a neve a haj láthatatlan részének, amely egy speciális bőrüregben - a szőrtüszőben - van elrejtve.

A szőrtüsző maga, a közeli struktúrákkal kombinálva, képezi a hajhagymát.

A tüszők szerkezete

A hajhagymát néha izzónak is nevezik. De ez a rossz definíció. A tüsző lényegében egy alapvető szerkezeti egység, amely felelős a haj termeléséért, állapotának és növekedésének szabályozásáért. Belül ez egy hagymát - ez az alsó kiterjesztett része a hajgyökérnek.

A szőrtüsző meglehetősen kicsi, de összetett szerkezete van. Tartalmaz:

 • Haj papilla.
 • Hajcsatorna.
 • Külső gyökér vagina.
 • Keratogén zóna.
 • Belső gyökérhéj.
 • Sebes és verejtékmirigyek.
 • A haj emeléséért felelős izom.
 • Véredények
 • Egy sor idegvégződések.

Ezen struktúrák teljes tevékenységének megsértése hajhulláshoz vagy minőség romlásához vezethet.

Haj papilla

A papillák elsősorban a hajnövekedésért felelősek. A szőrtüsző alján található, és szó szerint nem része annak, hanem egy ilyen zsákba kerül. A papilla szinte teljes egészében kötőszövetből áll, de ezenkívül véredények hálózatát is tartalmazza. A kiváló vérellátásnak köszönhetően a hajhagymák sok tápanyagot és oxigént kapnak, amelyek nélkül a hajnövekedés akadályozható. Közvetlenül a papilla felett az őssejtek lokalizálódnak - a mátrix.

A papilla halála után a hajszőrtüszőből származó haj már nem nőhet. A hegek kötőszöveti alakul ki. A papillák halálában van a kopaszság egyes fajtáinak oka.

Hajcsatorna

Ezt a kifejezést a bőrben csak egy kis depressziónak nevezzük, abban a helyen, ahol a hajgyökér sima átmenetre kerül a magra. Ez a faggyúmirigyek nyílt csatornáinak nyitott csatornái közé tartozik.

Izomszövet

Az egyes szőrtüszőkhöz (izzadságos haj kivételével) az izom kapcsolódik. A faggyúmirigynél kissé alacsonyabb. Ez a szerkezeti egység sima izmokból áll, felelős a haj emeléséért. Különösen érzelmi sokk esetén (például düh) vagy egy hideg idején ez az izom felemeli a hajat, amit néha szabad szemmel lehet látni. Emellett a sima izmok csökkentése hozzájárul a faggyúmirigyek ürítéséhez.

Sebes és verejtékmirigyek

A faggyúmirigyek felelősek a szőrtüszőbe belépő titok előállításáért. Ez az anyag keneti a hajszálat, ezért a fürtök rugalmasak és fényesek. A verejtékmirigyekkel együttműködve hatékonyan védik a bőrt egy védőfóliával, amely megakadályozza a különböző fertőző ágensek agresszív hatását. Ezen túlmenően az ilyen mirigyek által kiváltott titok megbízható védelmet nyújt mindenféle agresszív környezeti tényezőtől.

Ha a faggyúmirigyek túlságosan jól működnek, a haj gyorsan zsíros és rendetlen lesz. Az elégtelen működés miatt a hajszálak kiszáradnak és gyorsan eltörnek.

A növekedés szakaszai

Átlagosan az emberi fejbőr bőrén (talán még több) körülbelül százezer hajhagymás van. Ugyanakkor mindegyikből akár húsz-harminc szőr is nőhet. A hajnövekedés a szőrtüszősejtek aktív szaporodása révén történik - a mátrix. Közvetlenül a papilla felett helyezkednek el, elkezdenek érni és megosztani. Ezek a folyamatok a tüsző belsejében fordulnak elő, de idővel a sejtek felfelé mozdulnak, megszilárdulnak (keratinizálódnak) és képezik a haját.

Minden haj váltakozva váltakozik a tevékenység különböző szakaszaiban:

 • Anagen fázis. Ebben a szakaszban aktív és folyamatos hajnövekedés történik. A mátrix sejtjei aktívan megoszlanak, a haj papillája és a hajzsák képződik. A tüsző aktívan vérellátással van ellátva. Ennek következtében a hajsejtek termelése különösen gyors, fokozatosan keratinizálódik. A magas nyomás és a folyamatos megosztás azt a tényt eredményezi, hogy a haj a bőrfelszínre mozog, ugyanakkor a növekedési sebesség naponta 0,3-0,4 mm-t is elérhet. Az anagén időtartama három és hat év között változhat, és az egyén sajátosságaitól függ.
 • Fázis catagen. Ez az időszak átmeneti. Ekkor fokozatosan csökken a mátrix sejtjeinek megoszlási sebessége, megfigyelhető a hajhagymák ráncosodása. Ugyanakkor a papilla fokozatosan atrofál, aminek következtében a haj táplálásának folyamata megzavarodik, és az izzó sejtjei durvábbá válnak. Ez az időszak két hétre késleltethető.
 • Fázis telogen. Ezt az időszakot pihenőnek is nevezik. A sejtek megújulása leáll, a hajhagymás könnyen leválik a hajpapillától, és közelebb kerül a bőrfelülethez. A haj egyidejűleg könnyen kieshet a legkisebb feszültség (például mosás vagy fésülés) hatására. Amikor a telogén fázis véget ér, a papilla felébred, a tüsző fokozatosan újra csatlakozik hozzá. Elindult az új hajnövekedés folyamata, amely idővel előbbre kényszeríti (ha önmagában nem esik ki). Az anagen időtartam újra kezdődik.

Minden szőrtüsző él saját életében. Ennek megfelelően a test különböző időpontjain a haj különböző fejlettségi fázisaiban vannak. De fel kell ismernünk, hogy a legtöbbjük aktívan növekszik - az anagen fázisban vannak.

Ha a szőrtüszők agresszíven érintettek (betegek), ezek a növekedési fázisok megszakadhatnak. Az eredmény a kopaszság - alopecia. Egy tapasztalt trichológus segít pontosan meghatározni annak okát és kijavítani a problémát.

http://moyakoja.ru/anatomiya/volosyanye-follikuly.html

Hajhagymák

Minden egyes ember haja teljesen más, és ez számos tényezőnek köszönhető. Különösen nagy mértékben függ a hajhagymák, vagy a tüszők állapotától, valamint az ember vagy egy nő örökletes hajlamától.

Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mi ez - a szőrtüsző - mi a szerkezete, és mi a szerepe a szálak növekedésének és elvesztésének folyamatában.

A szőrtüsző szerkezete

Ez az egyedülálló test a hihetetlenül kis méret ellenére hihetetlenül fontos szerepet játszik a fürtök növekedésében.

A szőrtüsző, vagy izzó egy „talajfazék”, amelyben a növény szára nő, ha analógiát rajzolunk a botanikával.

Az egyes tüszők belsejében a haj papilla. A véredényeket különböző oldalról körbeforgatják, aminek köszönhetően a szükséges tápanyagok, beleértve a vitaminokat és a hasznos mikroelemeket is, a vérrel együtt görbülnek.

A papilla az a fő elem, amely nélkül a szál nem tud normálisan élni és működni. Ha meghal, akkor a haj azonnal leesik, és a helyén egy idő után új nő nő.

Magának az izzónak a normál hajnövekedéshez elég szélesnek kell lennie, és nem kell károsodnia a felületén. Minden egyes tüsző felső részén, vagy zsákban a faggyúmirigyek csatornái jelennek meg, amelyek lefedik a szálat a titok teljes hosszában. Ennek a „kenőanyagnak” köszönhetően a fürtök természetes fényt, simaságot, rugalmasságot és rugalmasságot biztosítanak.

Ezen túlmenően a faggyúmirigyek egy másik fontos funkciót töltenek be - védik a fejbőr külső felületét a különböző káros anyagok behatolásától a környezetből. A faggyúmirigyek megfelelő működésétől a szálak egészségétől és megjelenésétől függ. Tehát a faggyú túlzott termelésével a fejed szennyezettnek tűnik, még akkor is, ha éppen most mossuk.

Ezen túlmenően a szőrtüsző szerkezete és általános állapota nemcsak a haj egészségétől, hanem a növekedés és a hajhullás mértékétől is függ, hanem a frizura megjelenésétől, vagy inkább a szálak alakjától és a fejbőrrel szembeni elhelyezkedésétől.

A szőrtüszők gyulladása

A tüszők, mint minden más szerv, hajlamosak a különböző betegségekre, aminek következtében a haj nem tűnik a legjobb módnak.

A szőrtüszők bármely gyulladását közel azonos tünetek jellemzik, és azonos módon járnak el.

 • Kezdeti szakasz

Egy szerv károsodásának kezdeti szakaszában a hígítás következik be. A legtöbb esetben az emberi szervezet hormonális rendellenességei okozzák, vagy ideges stressz okozta. Általában a külső tényezők, mint például a súlyos stressz és az erős pszicho-érzelmi tapasztalatok hatására a hajhagymának külső felületével összekapcsolt akaratlan izom, maga kötődik össze és szorítja a tüszőt.

Ha a görcs elég erős, a szőrtüsző deformálódhat. Idővel az izomgörcsök eltűnnek, maga a tüsző visszatér a korábbi méretéhez és alakjához, de a mechanikai sérülés önmagában nem tűnik el. Ha az ilyen görcsök rendszeresen előfordulnak, az izzó egyre vékonyabbá válik és ennek következtében kialszik. A hormonális rendellenességek esetében ezek a mini szervek is átfogó szerkezetátalakításon mennek keresztül, és gyakran kezdődik a patológiás folyamatok kialakulása.

A tüsző fokozatosan „zsugorodik”, és vékonyabbá és kisebbé válik, így az abból előállított szál nem nő a teljes hosszában és vastagságában. Az ilyen fürtök a legtöbb esetben túl gyengék és vékonyak, így az első alkalomra esnek. A hajformázás ugyanakkor szignifikánsan nehéz lehet, mivel nem mindig lehetséges a frizurát ilyen körülmények között a kívánt alakhoz adni.

Az elvékonyodáskor a hajhagymák jól reagálnak a gyógyulásra. Általában erre a célra különböző maszkokat és hajbalzsamokat használnak, valamint az alapvető vitaminok és mikroelemek bevitelét, valamint súlyos esetekben a mezoterápiát és az ózonterápiát.

 • Színpadi atrófia

Ha a hígított szőrtüszők nem gyógyulnak időben, elkezdenek atrófiát érezni. A betegség ebben a szakaszában az izzók mérete 2-3-szor csökken. Még mindig fürtöket termelnek, de a legtöbb esetben az ilyen szálak nagyon vékonyak és szinte színtelenek.

A betegség ebben a szakaszában a kezelés nem eredményez pozitív eredményt minden esetben, azonban még mindig lehetséges a kívánt intézkedés elérése a különböző intézkedések teljes komplexének segítségével.

 • A szőrtüsző halála

Végül, a betegség utolsó szakasza a tüsző leesése a hibernációba, vagy a halál. Ilyen helyzetben a hajhagymát nem tűnik el teljesen, és mikroszkóp alatt vizsgálható, de a papilla teljesen meghal, így a fürtök már nem termelnek. Ezen a helyen egy kopasz folt alakul ki, amely nagyon kiterjedt lehet, ha a sérülés a fejbőr nagy részét érintette. Ebben a szakaszban a szőrtüszők nem regenerálódnak, ezért meg kell kezdeni a hajhullás kezelését a betegség elején.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a papillák halálát és a szálak végleges elvesztését, az életed során teljes körű ellátást kell biztosítani a hajodra, ami nemcsak a rendszeres mosás, hanem az egészséges kozmetikumok használata is. A közhiedelemmel ellentétben a különböző balzsamok és maszkok nem mindig drágák, egyes esetekben a népi kozmetikai eszközök lehetővé teszik, hogy a hajat tökéletes állapotban tartsák, különös erőfeszítések és pénzügyi költségek nélkül.

Ha a fürtök sokáig kiesnek, és nincs egyszerű módja annak, hogy megbirkózzon ezzel a problémával, azonnal forduljon egy profi orvos-trichológushoz, hogy végezzen részletes vizsgálatot és azonosítsa a betegség valódi okát.

http://haircaretips.ru/problemy/uskorenie-rosta/volosyanoj-follikul

oldal

A szőrtüsző egyfajta tartály a hajgyökér számára, amelyet néha hagymának is neveznek. Az izzó egy kis sűrűségű, és nagyrészt olyan sejtekből áll, amelyek intenzíven osztódnak a haj kialakításához (hajhagymás mátrix). Ismeretes továbbá, hogy az izzó szokatlan immunállapotú, amelynek megsértése, valószínűleg az alopecia alopecia egyik oka. Az izzó alján található a papilla. Papilla, többek között, tartalmaz ereket. A haj (vagy más néven dermális) papilla nagyon fontos része a tüszőnek, mert egyfajta számítógépként működik, amely szabályozza a haj állapotát és növekedését. Ha a papilla meghal, a haj is meghal. Ha azonban valamilyen oknál fogva meghalnak a haj (például a gyökér széttépik) és a papilla megmarad, akkor egy új haj nő a helyén. A szőrtüsző olyan struktúra, amely folyamatos ciklikus fejlődést mutat - az anagen, a catagen, a telogen;

A hajszerkezet anatómiája (mikroszkópos kép):

1 - hajszál;
2 - a bőr epitéliuma;
3 - faggyúmirigy;
4 - izom emelő haj;
5 - hajgyökér;
6 - szőrtüsző;
7 - hajhagymás;
8 - haj papilla.

Amint az az ábrán látható, a következő szerkezetek a hajhagymával is szomszédosak: a faggyúmirigy (általában 2-3), a verejtékmirigy és az izom, amely felemeli a hajat, továbbá a hajhagymát nagyvonalúan szállítják. Ismeretes, hogy a kopaszságra hajlamos férfiaknál a hajhagymás érrendszer érzékenyebb a hím nemi hormonokra (androgénekre), különösen a dihidrotesztoszteronra, valamint az 5-alfa-reduktáz enzimre, amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronokká alakítja. A pubertás idején, amikor megemelkedik az androgének száma a vérben, a tüszőedények hajlamosak, a szőrtüsző zavar, és ennek következtében kopaszság lép fel. Fontos megjegyezni, hogy a fejnek csak bizonyos területei olyan fokozott érzékenységgel rendelkeznek az androgénekkel szemben, de nem minden emberi szőrszálra.

Innen következik a kezelés alapelve, amely a mechanizmus megértésén alapul: nem elnyomja a hím hormonok termelését a szervezetben, különösen, ha azok tartalma normális, de csökkenti (!) Az androgénfüggő fejbőr zónában a hajhagymák vaszkuláris berendezése "Swenson rendszer"). A fejbőr androgénfüggő zónáját a homlok, a korona és a fej hátulja foglalja el. A nyak körüli, a nyakhoz közelebb lévő szőrtüszők azonban nem androgénfüggőek. Ezt a jelenséget használják a haj átültetésére ebből a zónából a fejbőr kopasz területeibe.

Ezenkívül a szőrtüsző gazdag idegszálakkal van ellátva: a hajhagymát egész hosszában kísérik - az izzótól az epidermiszig. Az emberben található összes faggyúmirigy eléri a 200 000-et, és egy nap alatt a termelt zsír összmennyisége eléri az 50 g-ot. A faggyúmirigyek aktivitása a nemtől, életkortól, a menstruációs ciklus stádiumától, az idegrendszer és az endokrin rendszer állapotától, valamint a táplálkozás szerkezetétől függ. A faggyúmirigy fő funkciója a hajszennyeződés a szekrécióval és emulziós film képződése a bőrfelületen (víz-lipid film, víz-lipid köpeny), amely védő funkciót lát el. Az emulziós film gyengén savas közeggel rendelkezik (pH 4,5-6,5 tartományban).

Mivel az emulziós film nagyon fontos a bőr normális működéséhez, erről részletesebben beszélünk. Az epidermisz (a bőr legkülső rétege) halott sejtjeiből, a faggyú és a verejtékmirigyek szekréciójából áll. Tény, hogy a víz-lipid film a külső és belső környezet közötti határ. Mivel az emulziós film gyengén savas környezetű, ez megakadályozza a mikroorganizmusok növekedését a bőr felületén. A víz-lipid film is megakadályozza a bőr áztatását Vízlepergető (hidrofób) hatása van, ugyanakkor megakadályozza az epidermisz túlzott száradását. Az emulziós film másik jellemzője az UV-védelem. A fentiekből kitűnik, hogy ha szokásos szappanot alkalmaznak a mosáshoz alkalikus körülmények között, a víz-lipid film elpusztul. Ebből azonban nem következik, hogy teljesen le kell állítani a szappannal való mosást (becslések szerint kb. 1 millió baktérium, élesztősejt és gombás spórát mosunk le a bőrről egy zuhanyzóval vagy káddal ellátott személytől) - az emulziós film meglehetősen gyorsan helyreáll. Azonban ne használjon gyakran lúgos szappanokat, és ha ezeket használjuk, akkor azt követően alaposan mossuk le a bőrt. A bőrre gyakorolt ​​gyengébb hatást a folyékony szappanok készítik semleges közeggel.

A haj fontos paraméterei a hossz és a vastagság. A (nem hajtogatott) haj hossza mindenekelőtt a versenyen múlik: a leghosszabb haj a mongoloid faj képviselői, a legrövidebb haj a negroid verseny képviselői. A haj hossza az európai versenyen köztes. Ezenkívül nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanaz a haj nem nő az élet folyamán: a fejlődési szakasz 3-6 év átlaga (többet lásd a Hajnövekedés és regeneráció), majd egy elveszett haj helyett egy új növekedés kezdődik.

http://vk.com/pages?oid=-2588271p=%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0% B9_% D1% 84% D0% BE% D0% BB% D0% BB% D0% B8% D0% BA% D1% 83% D0% BB