logo

A fejen a folliculitis kezelésének okai, típusai és módszerei

A bőrgyógyászok számára jól ismert, hogy a betegek elviselhetetlen kellemetlensége a fejbőr follikulitását - a bőrbetegséget, amelyben a baktériumok behatolnak a szőrtüszőbe, és gyulladást okoznak. A szőrszálakat körülvevő gennybuborékok a betegség fő tünete.

A tartalom

A fejbőr folliculitis - a hajhagymák bakteriális gyulladása. A betegség okozója a legtöbb esetben staphylococcus (arany) lesz. Ez a baj meglepetésre képes mind a férfi, mind a hölgy és a tinédzser számára.

Súlyos esetekben a folliculitis hajhullást és hegesedést okoz az érintett területeken.

A betegség fajtái

A felületes folliculitis (kis tályogok, amelyek alig fájnak) könnyen kezelhetők. A tisztaság és a béke egy ilyen fertőzésben szenvedő beteg legjobb segítője. De ha egy személyt mély folliculitis kimerít, a szakemberek kombinálják a fejét és más intézkedéseket.

A hajhagymák különböző okokból gyulladnak. Az orvosok megkülönböztetik a betegség ilyen formáit:

 • A szőrtüszők gombás károsodása.
 • A betegség parazita formája. A gyulladásos folyamat a demodex - szubkután atka hibáján keresztül alakul ki.
 • A fejbőr szifilisztikus folliculitise (ennek a betegségnek a kezelése nem lehetséges az alapbetegség megszüntetése nélkül).
 • A betegség staphylococcus formája. Ez a hajhagymák gyulladásának leggyakoribb formája.
 • Herpetikus fajok.

Néha a fejen fekvő fekélyek kialakulása az immunrendszer munkájában "rendellenességekkel" jár. A beteg általános állapota romlik. Az ilyen zavaró változásokkal rendelkező emberek kórházi ápolást igényelnek.

Fontos! A beteg megjelenése megváltozhat, a testet a fej folliculitisének összeomlásával elpusztíthatja. Általában ez a katasztrófa a fiatal férfiakat és tizenéveseket érinti. A szőrtüszők gyulladása az akut formából krónikusvá válik. A fekélyek egyesülnek egymással, a helyükön a fájdalmas fistulák jelennek meg. A hajtól mentes területek, észrevehető hegek - ez az, ami a bosszantó betegség „emlékezetében” marad.

Hogyan lehet megérteni, hogy a fertőzés a tüszőhöz ér?

A hajszál, a zsíros fejbőr, a gyengített immunitás, az allergiás kiütés, gyakran a homlokon vagy a templomokon előforduló sebek fésülése szokás, hogy ezek és más tényezők hozzájárulnak a fejen a follicitis kialakulásához. A májbetegségben, diabéteszben és anaemiában szenvedő emberek gyakran fertőző betegség „túszévé” válnak.

A bőrgyulladás szokása provokáló tényező lehet a folliculitis kialakulásában.

Amikor a tüszők fájdalma és duzzanata észrevehetővé válik, egyes betegek felkeresik a szakember látását. De vannak olyanok, akik gondatlanul reménykednek "talán". Nem tudva, hogy a fejbőr folliculitis fertőző betegség, az ilyen betegek újra megfertőzhetik magukat, amikor az első fekélyek kiszáradtak és egy kéreggel borítottak. Végtére is, nem mindenki eszébe jut, hogy a fésűt antiszeptikus oldattal kezelje.

A hajhagymák gyulladása a méretének növekedésével jár. Az izzó egy kúp formája, amely belsejében gennyes tartalom. A fájdalmas formáció középpontjában általában látható haj látható. A gyulladásos folyamat rögzíti mind a hajszálat, mind a faggyúmirigyeket. Ezért a tályogok megjelenésének helyén súlyos fájdalom lehet.

Mit kell tudni a betegség lefolyásáról

A fekélyek megjelenése után öt-hat napig törtek. Helyek, ahol voltak, héjjal borították. A betegség által kimerült hajhagymák kiesnek (a legtöbb esetben). Érdemes megjegyezni, hogy a fejen található folliculitis a mögöttes „emlékeztetőket”, például a hegeket hagyhatja. Lehetséges, és a források, a nyirokcsomók gyulladása a betegség után.

A gennyes tartalmat a szőrtüsző belsejében gyűjtöttük össze.

A probléma elhárításának módjai

Annak érdekében, hogy ne várjunk a betegség rémisztő hatásaira, ne próbáld meg megszüntetni a fejen lévő folliculitist a "szomszéd tanácsának megfelelően".

Fontos! A hajhagymák gyulladása más betegségeknek tűnik. Ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk, hogy a patológia megakadályozza az életet, csak egy bőrgyógyász tud.

Az orvos kérdéseket tesz fel az étkezési szokásairól, az általános állapotáról, a higiéniai pillanatokról. A betegség okának megállapítása után a szakorvos eldönti, hogyan kezelje a folliculitist a fejen.

Ha a gyulladásos folyamatot staphylococcus okozza, az orvos antibakteriális gyógyszereket ír elő Önnek. A gyulladás csökkentése érdekében az ichtyol kenőcs segítségével alkalmazható és tömöríthető.

A betegség herpeszes formájával a bőrgyógyászok azt tanácsolják a betegeknek, hogy szedjenek "Acyclovir" tablettákat. A gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében az orvos megnyitja a tályogokat, majd fertőtlenítő oldattal kezeli őket.

A betegség felnőtteknél és gyermekeknél is kialakulhat.

A fejbőr parazita folliculitisének megszüntetése több fontos lépésből áll:

 • A szubkután atkák elleni küzdelem.
 • Immunitás-korrekció.
 • Ultraibolya besugárzás (hozzájárul a sebek gyógyulásához).

Ha a szervezet immunrendszerének meghibásodása olyan problémát okoz, mint a fejbőr folliculitis, a kezelést kórházban kell végezni.

Mi a teendő, ha a gyermek fekszik a fekélyen?

A pustuláris képződmények előfordulása egy gyermek fején riasztó jel. A csecsemőknél a szervezet védekezése még mindig túl gyenge ahhoz, hogy ellenálljon a fertőzésnek. Az utódaiban a folliculitis gyanúja miatt vágja le a baba körmét, hogy ne fésülje a viszkető buborékokat. Siess, hogy mutassa meg a morzsát a bőrgyógyásznak, hogy megakadályozza a betegség komplikációinak kialakulását.

http://zkozha.ru/bolezni/drugie/lechenie-follikulita-volosistoy-chasti-golovy/

A fejbőr folliculitisének kezelése

A dermatológiai patológia szerkezetében a pustuláris betegségek a leggyakoribbak, amelyek közül a folliculitis a fejen található. Ez az állapot nem nevezhető súlyosnak, de elég kézzelfogható kellemetlenség (esztétikai és fizikai) forrása lehet.

Okok és mechanizmusok

A folliculitis okozója elsősorban a staphylococcus lesz, amely mindenütt él: ruhákon és bőrön, háztartási cikkeken, lakóhelyiségekben és utcai porban. Azonban a legtöbb egészséges emberben a nem-patogén törzsek alkotják a nagy mennyiséget. A fejbőr pustuláris károsodása azonban patogén fajok segítségével alakul ki. Ugyanakkor szükségük van olyan mellékhatások meglétére is, amelyek csökkentik az epithelium védő tulajdonságait. Ezek a következők:

 • Fokozott verejtékezés.
 • Dermatitis.
 • Mikrotraumák (vágások, kopások).
 • A higiéniai szabályok betartása (bőrszennyezés).
 • A vegyi anyagok hatása.
 • Immunhiányos.
 • A diabetes mellitus.
 • Hormonális zavarok.
 • Felfűtés és túlmelegedés.
 • Gyógyszerek (glükokortikoidok, citosztatikumok) bevétele.

Ilyen körülmények között a baktériumok sokkal könnyebben behatolnak a tüszők szájába, és ott mutatkoznak patogén tulajdonságaik. Ennek eredményeként gyulladásos reakció alakul ki a haj körül a pusztulás kialakulásával. A coccalis flóra, a bél- vagy a Pseudomonas bacillus mellett a gombák és a mikrobiális szövetségek is részt vehetnek a folliculitis kialakulásában, bár ez sokkal ritkábban történik.

A folliculitis okai a staphylococcusok, amelyek a helyi rezisztencia csökkentése mellett gyulladást okoznak a szőrtüszőkben és a környező szövetekben.

tünetek

A folliculitis lehet felületes vagy mély, ami tükrözi a gyulladásos folyamat előfordulását. A patológia klinikai tünetei azonban nagyon hasonlóak. Először is, a haj körül fájdalmas vörösséget képez, amely gyorsan kúp alakú csomóvá alakul, amelynek középpontjában fehér folt alakul ki. Ez egy pustulus, amely gennyes váladékot tartalmaz. Ez utóbbi leukocitákból, halott baktériumokból és nekrotikus tömegből áll.

Néhány nap elteltével a pustulák gumiabroncsa kiszárad, hogy héj alakuljon ki. Felszíni folliculitis esetén látható nyomok nélkül (csak alig észrevehető pigmentációval), mélyen pedig kis hegek maradnak. Ugyanakkor a haj körüli gyulladásos folyamat is megszűnik.

A folliculitis feje nem hajlamos perifériás eloszlásra vagy fúzióra. Az egy- vagy többszörös pustulusok a hajjal borított területeket foglalják el, valamint a nyak hátoldalán. Gyakran a betegség elhúzódó és krónikus.

További diagnosztika

Az orvos felfedi a follicititist a fejbőr vizsgálatakor. Folyamatos folyamat esetén a pustulusok pálcáját vizsgálják meg (mikroszkópia, kultúra, az antibiotikumokkal szembeni érzékenység meghatározása), teljes vérszámlálás, biokémia (glükóz, hormonok), immunogram. A bőrgyógyász kötelező konzultációja a jelzések szerint - szövetséges szakemberek (endokrinológus, immunológus).

A folliculitis diagnosztikai programja nem változatos. A legtöbb esetben az orvosi vizsgálatot végzi.

kezelés

Mint más betegségek esetében, a fejbőr folliculitisének kezelése komplex. Az antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerek elsődleges fontosságúak:

 • Antiszeptikumok (szalicilsav és bór-alkohol, ragyogó zöld, fukortsin).
 • Antibakteriális kenőcsök és krémek (eritromicin, Zenerit, Epiderm).

Lehetetlen kiszorítani a fekélyeket - a gumiabroncsot óvatosan eltávolítják egy fertőtlenítőszerrel megnedvesített szalvétával. Ha egy gombás növényt kórokozóként detektáltunk, akkor megfelelő készítményeket alkalmazunk (például Nizoral). A haj tisztítására ajánlott vitaminokat, cinket és szelént tartalmazó samponokat javasolnak a bőr állapotának javítására.

A krónikus betegség aktívabb terápiát igényel. Ezután a szisztémás antibiotikumok vagy gombaellenes szerek segíthetnek a folliculitis gyógyításában (az ültetési eredmények alapján). És a kábítószer-módszerek mellett más módszereket is használnak:

 • UV sugárzás.
 • Lézerterápia
 • Fejmasszázs.
 • Mezoterápia.

Ugyanilyen fontos a kiegyensúlyozott és tápláló étrend, az étrendnek elég vitaminokat és ásványi anyagokat kell tartalmaznia. Néhány betegnek foglalkoznia kell a szokásos betegségek korrekciójával, amelyek negatívan befolyásolják a fejbőr állapotát. Hogyan fogja kezelni a folliculitist egy adott esetben, az orvos elmondja.

A patogén baktériumok behatolása a hajhagymákba csökkent rezisztencia-körülmények között a folliculitis kialakulásához vezet. Ez a fejbőr pustuláris patológiája, melyet pustulusok képződése követ, és krónikus úton járhat. A kezelés dermatológusokkal foglalkozott.

http://moyakoja.ru/esteticheskaya-medicina/drugie-em/follikulit-na-golove.html

A fej szőrtüszőinek gyulladásának kezelése

A fejbőr folliculitist fertőző természetű bőr károsodásának nevezik. Ezzel a betegséggel a szőrtüsző púpos gyulladása fordul elő.

Ez a patológia a déli országok lakosaiban és az ilyen hajlamos emberekben fordul elő.

A betegség fő okai

A szőrtüszők gyulladása a kórokozó mikroorganizmusok belsejében és a gyengített immunitás feltételei miatt alakul ki.

Vannak külső tényezők, amelyek betegséget okozhatnak:

 • bőrirritáció, vágások és mikrotrauma;
 • hosszú mesterséges anyagokból készült, feszes ruházat;
 • véletlen vagy szisztematikus hipotermia;
 • magas páratartalom vagy levegő hőmérséklet.

Gyakran a tüszőgyulladás más betegségek hátterében diagnosztizálható:

 • diabétesz;
 • HIV;
 • néhány nemi úton terjedő betegség;
 • krónikus természetű patológia.

Nőknél és férfiaknál az intim terület depilációja után tüszőgyulladás léphet fel. Ez a jelenség a patak hátterében is előfordulhat.

A betegség jellemzői

A pustuláris növekedés bárhol a testen diagnosztizálható, és a fej a fokozott kockázat területe, mivel az intenzív hajnövekedés zónája.

Bizonyos körülmények miatt intim területeken előfordulhat folliculitis. Ez leggyakrabban a nem lélegző alsónemű viselésének vagy a bőr traumával történő szőrtelenítésnek köszönhető. Ha az antibakteriális terápia nem indul el időben, súlyos szövődmények alakulhatnak ki, amelyek csak a műtétek révén kiküszöbölhetők.

A gyulladás mértéke alapján a follicitis lehet felületes vagy mély. A betegség akut formáját azonnal diagnosztizálják. Ha nem történik semmi, akkor krónikus lesz.

A kórokozót érintő kórokozó típusától függően a folliculitis lehet:

Az epidermiszben előforduló morfológiai változások szerint a folliculitis a következő:

Ha a betegség nem ad jelentőséget, akkor lehet, hogy krónikusan megzavarják a Hoffmann folliculitist, amelyben a hajhagymák mélyen érintettek. Ebben az állapotban elég nehéz gyógyítani a betegséget.

A leggyakoribb jelenség a bőrgyulladásos folliculitis. Ez a betegség a fejbőr felületi rétegének gyulladásával kezdődik. Ha nem észleli a problémát, fennáll a fertőzés veszélye a hajhagymákban.

A betegség fő tünetei

A kezdeti szakaszban észlelheti a bőrpír körüli bőrpírot. Egy idő múlva kúp alakú alakzatot alakított ki. Miután megnyitotta a tályogot, a tömege kijön, és a sebet egy kéreg borítja.

Felületi forma

A pustuláris képződmények a szőrtüsző körül helyezkednek el. Amikor megnyomja, a puska jön ki. A gennyes tömegek kibocsátását követően az érintett területet sötét kéreg borítja.


Általában, amikor megnyomják, a fájdalom nem zavar. A seb megszáradása után az érintett terület észrevehetetlen lesz.

Ha a betegség súlyos, a beteg viszketést és fájdalmat tapasztalhat. Ismert tünet a nyirokcsomók növekedése.

Ha a helyes kezelési vagy kezelési módszert nem írják elő, ez a feltétel bonyolult lehet. Ennek eredményeképpen a páciens felborul, tályogokkal és egyéb következményekkel szembesül.

Mély folliculitis - mi ez?

Az ilyen képződés a fejbőrön vörös hajú tályog megjelenése a haj alján. Ha a betöltött területre kattint, a személy fájdalmat érez. A mély tüszőgyulladás önmagában is eljuthat, vagy újjáéledhet egy krónikus formába.

Használt diagnosztikai módszerek

A tapasztalt bőrgyógyász, aki a beteg vizsgálata során gond nélkül felmerül, helyes diagnózist készít. A probléma jelenléte vizuálisan azonosítható, de ez nem elegendő a hatékony kezelés előírásához.

Az orvosnak meg kell határoznia, hogy milyen mély a gyulladás és milyen kórokozó okozta. E célból a következő módszerek alkalmazhatók:

 • A beteg felmérése, az első jelek és az állítólagos okok azonosításának ideje.
 • Az érintett területek vizsgálata a dermatoszkóp alatt annak meghatározása érdekében, hogy milyen mélységben alakul ki a gyulladásos folyamat.
 • Az elválasztott tömeg bakteriológiai elemzése. Ez nem csak a kórokozó természetének azonosításához, hanem a hatékony kezeléshez is szükséges.
 • A PCR-diagnosztika segítségével kizárhatók a diagnózisok, mint például a gonorrhoea vagy a szifilisz.
 • A gomba analízisét az érintett területről kaparás összegyűjtésével végezzük.
 • Az általános vér- és vizeletvizsgálatok kötelezőek. Eredményeik alapján meg lehet érteni, hogy vannak-e más betegségek a szervezetben.

A betegség mély formája eltér a felszíntől. Ezért szükséges a patológia helyes megkülönböztetése. Csak egy képzett orvos különbözteti meg a folliculitist a furunculózis, az akne, a tokskodermii és más betegségek között. Szükség esetén a pácienst egy allergológussal vagy egy immunológussal konzultálják.

Ismert kezelési módszerek

A probléma időben történő felismerése lehetővé teszi az otthoni kezelés elvégzését, csak az integrált megközelítést kell figyelembe venni. A bőrgyógyászok figyelmeztetnek az ilyen kábítószercsoportokra:

 • Helyi használat - antibakteriális kenőcs. Alkalmasak a betegségek korai fejlődési szakaszában történő kezelésére. A hatékony kenőcsök a Levomekol, a Levocin és a Gentamicin.
 • Szisztémás használatra - antibiotikumok. Nagy károsodás mellett használják őket, valamint ha a betegség oka bakteriális környezet. A szakértők javasolhatják a ceftriaxont vagy az azitromicint.
 • Az oldatokban lévő antiszeptikumok nem teszik lehetővé a fertőzés terjedését. Használhatja a Miramistin-t, a normál hidrogén-peroxidot, az Iodinolt és másokat. Az alternatív eszközök ragyogó zöld vagy fukortsin.
 • Szükség van a bőr visszaállítására szolgáló eszközökre is. Jó választás az Aknekutan és a Roaccutane.
 • A kenőcs gombaellenes hatása hatékony, ha a gomba a betegség oka. A leggyakrabban alkalmazott Nizoral vagy Mycozoral.
 • Vírusellenes szerek szükségesek a betegség herpeszes formájának diagnosztizálásához. Olcsó, de hatékony gyógyszer az aciklovir kenőcs formájában.
 • Allergia gyógyszerek. Hát eltávolítja a duzzanatot és a viszketést Suprastin vagy Tavegil.

A fej szőrös részének folliculitiszét megpróbálhatja Ichtyol vagy Cink kenőcs használatával. Az immunrendszer funkcióinak javítása érdekében vitaminokat írnak elő.

A népi jogorvoslatok kezelése

A hagyományos orvostudomány segíti a nem súlyos tüszőgyulladás kezelését. Jó hatékonyságuk ellenére nem szabad önállóan kezelni orvosuk ajánlása nélkül. Jobb, ha egy tapasztalt bőrgyógyászral konzultál. Ezt az igényt magyarázza az a tény, hogy allergiás reakció léphet fel, ami csak súlyosbítja a helyzetet.

Tekintsük a legismertebb és biztonságos recepteket.

Kamilla kezelés

Egy ilyen növény természetben antiszeptikus. Előnyös, ha szükséges a bőr gyulladt területeinek kezelése. A húsleves elkészítéséhez öntsük vízzel a száraz virágokat, és forraljuk fel, majd 5 percig főzzük. 30 perc elegendő ahhoz, hogy ragaszkodjon hozzá. Feszítés után a főzet felhasználásra kész. Naponta többször dörzsölik a gyulladt területeket.

Takarmánykezelés

Apróra vágott bojtorony gyökerét vízzel kell önteni és főzni. Ezt a húsleveset alacsony hőmérsékleten 10 percig kell főzni, majd kb. 30 percig infundáljuk. A gyógyszert egy evőkanál kétszer étkezik.

Ez az eszköz tökéletesen eltávolítja a toxinokat és aktiválja az immunrendszert.

Pitypang kezelés

Ez a növény nagyon gazdag vitaminokban. Az apróra vágott friss virágokat vízre kell önteni, és forraljuk, 15 percig forraljuk. Fél óra elteltével elegendő a fedél lezárása a fedél alatt. A szűrés után a szerszám használatra kész, a nap folyamán ittasnak kell lennie.

Rose Hip és Viburnum Medicine

A szerszám a következő összetevőkből készül: viburnum bogyók, vadrózsa bogyók, zöld dióhéj, túró, méz.

A bogyókat és a zöldhéjakat összekeverjük és vízzel töltjük. Ezt a keveréket kb. 10 percig alacsony hőmérsékleten kell főzni.

Nos azt jelenti, hogy a sörfőzés egy napig tart. ¼ részét mézzel és túróval keverik. Az elkészített gyógyszert a gyulladt területre alkalmazzuk, és kötéssel vagy más kötéssel rögzítjük. A tömörítést fél óra múlva eltávolítják, majd az érintett helyet fertőtlenítőszerrel kezelik. A jobb hatékonyság érdekében naponta két eljárást kell tennie.

Megelőző intézkedések

A terápiás intézkedések után megelőző eljárásokat kell végrehajtani. Az alapvető szabály a higiénia. Különösen óvatosan kell gondoskodnia a fejbőrről és a hajról.

Ha bőrkárosodás következik be, például fésülésekor, azonnal meg kell kezdenie a karcolást egy fertőtlenítőszerrel.

A férfiak borotválkozás után fertőtlenítő kozmetikát kell használniuk. Ehhez használhat kölni.

A profilaktikus bőrkezeléshez antiszeptikus szappant kell használni. A benzoil-peroxid szintén jó eszköz.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegség átmenetét egy bonyolult vagy krónikus stádiumba, figyelemmel kell kísérni a bőr állapotát és az általános jólétet. Ha a folliculitis nem tűnik el, az ok arra, hogy orvoshoz jusson.

http://dermatologiya.su/volosy/follikulit-golovy

Fejbőr folliculitis: tünetek, kezelés

A folliculitis egy bőrfertőzés, melyet a szőrtüsző púpos gyulladása kísér. Ennek a betegségnek a prevalenciája a népesség körében 40%, és ezért szinte senki sem védett. Gyakran lokalizálódik a fejbőrön, valamint a test egyéb területein. Megtudjuk a betegség fő okait és tüneteit, valamint megtudjuk, hogyan és milyen szakembertől kezeljük.

Folliculitis - mi ez?

A folliculitis egy gennyes gyulladásos folyamat, amely a hajhagymának felső részén jelentkezik. A betegség idején a faggyú, a faggyúmirigy és a hajszál körül egy buborék van. Amikor ezt a helyet érzi, fájdalmas érzés van.

A gyulladásos folyamat mélységétől függően felületi és mély folliculitis. Az első típus gyakrabban lokalizálódik az arcon és a nyakon, a karokon (különösen az alkarokon) és a lábakon (lábak és combok). A második forma főként a fej szőrös területein, valamint a nyak hátsó részén és hátulján jelenik meg.

A folliculitis típusai

Attól függően, hogy miért okozott a follikulit, több típus is létezik:

 • gomba (kandidális) - a gombák által okozott bőrelváltozások hátterében jelenik meg, leggyakrabban ágyas betegekben, immunhiányos és hosszan tartó lázban szenvedő betegeknél alakul ki;
 • bakteriális - általában a Staphylococcus aureus miatt fordul elő, amely behatol a szőrtüszőbe, és a gram-negatív baktériumok és pszeudomonádok is okozhatnak ágenseket;
 • syphilitic - ez a faj általában a nemi betegségek kórokozóinak, többek között a halvány treponema és a gonococcus okozta;
 • parazita - a kullancs károsodásának következménye, amely demodikózist okoz;
 • a herpesz zoster vagy egyszerű típus által okozott vírus leggyakrabban férfiaknál fordul elő, lokalizálva az állon és a nasolabialis háromszög területén;
 • Impetigo Bockhart - ez a fajta a bőr macerációjának hátterében fordul elő (a hosszantartó vízzel való érintkezés okozta epidermisz változásai) megfigyelhető az ágyas betegeknél és hosszabb ideig tartó kompressziókkal.

A bőrön lévő kis léziókon keresztül fertőző ágens mélyen behatol és gyulladásos folyamatot okoz.

Kockázati tényezők

Gyakran előfordul azonban, hogy egy személy érintkezik a patogén mikroflórával, de nem alakul ki follicitis. Ez azzal magyarázható, hogy a kórokozók elkezdenek fejlődni a nekik megfelelő körülmények között. A betegség kialakulását kiváltó tényezők közé tartoznak a következők:

 • meleg éghajlatban maradjon;
 • feszes ruhát visel, különösen a szintetikus anyagból;
 • erős izzadás;
 • bőr allergiás reakciók és dermatózis, az egész sérülés;
 • gyengített immunrendszerrel járó betegségek, például AIDS, cukorbetegség;
 • a személyes higiénia elhanyagolása;
 • bizonyos gyógyszerek (immunszuppresszánsok, glükokortikoszteroidok) bevétele;
 • hosszú ideig ragasztó tapaszok és kötszerek szorítása.

E kockázati tényezők ismeretében lehetséges a folliculitis kialakulásának megakadályozása.

A betegség tünetei

A tünetek a folliculitis alakjától függően változnak.

Ha felületes:

 1. a bőr felületén legfeljebb 0,5 cm átmérőjű fekélyek, érintetlenül fájdalmasak;
 2. a fekélyek körül gyulladásos perem jelenik meg, vöröses vagy rózsaszín színű;
 3. a 3. napon a fekélyek kiszáradnak és barnás kéreggel borítják;
 4. hámlasztás marad a fekélyek helyén, a bőr pigmentációja is előfordulhat.

A mély tüszőgyulladást a következő tünetek jellemzik:

 1. a bőrön körülbelül 1 cm méretű fájdalmas vöröses csomók jelennek meg;
 2. a csomók felületén pustulák jelennek meg, amelyeken keresztül a haj áthalad;
 3. körülbelül 5 nap elteltével ez a tályog kinyílik és egy sárga kéreg jelenik meg rajta;
 4. fokozatosan eltűnik a tályog.

Krónikus folliculitis esetén a következő tünetek jelentkeznek:

 1. a fejlődés különböző szakaszaiban folyamatosan megjelenik az összes új pustuláris képződés;
 2. a betegség fókuszai egyesülhetnek és nagy felületet képezhetnek pustulákkal;
 3. enyhe fájdalom van a formációkban;
 4. A közepén lévő pustulákat szőrszálakkal áttörték, és benne sűrű, zöld vagy sárga genny.

Dekalviruyuschaya (epiliruyuschaya) forma - az emberi fej fejbőrének follikulitusa, a következő tulajdonságokkal ismeri fel:

 1. fájdalmas pustulus (buborékfólia) képződik a bőr felületén;
 2. ezután egy barna kéreg jelenik meg ezen a helyen;
 3. az eltávolított kéreg helyén egy heg marad, és a haja itt megáll, és a fókuszos kopaszság kezdődik.

Hoffman erodáló folliculitis fejlődik a fiatal férfiakban és serdülőkben a fejbőrön, és sajátos tünetek jellemzik:

 1. a fejen, a korona vagy a nyakszőrzet területén, puha duzzanatok egy kör, ovális vagy bab formájában;
 2. a bőr színe a természetellenes képződésen át - a sárgától a kékig;
 3. a duzzanat felszínén lévő szőrszálak nincsenek, a bőrt hígítják;
 4. az ilyen fókuszok fokozatosan kapcsolódnak, formázó hengerek;
 5. nyomás alatt nyúlik ki.

Hoffman erodáló folliculitis elég agresszív, a jelek a képen láthatóak.

Pustulusok fordulhatnak elő a test különböző részein, lokalizációjuk általában a betegség típusától függ:

 • a staphylococcus folliculitis általában a nasolabialis háromszög és az áll, és lehetnek Candida vagy herpeszek is;
 • a fejbőrön fejlődik a gombás és a staphylococcus folliculitis;
 • a borotválkozás következtében a hónalj területén sztaphilokokkusz vagy pszeudomonádium betegség jelentkezhet;
 • a fenék általában befolyásolja a staphylococcus folliculitist;
 • a staphylococcus vagy gram-negatív mikroflóra által okozott folliculitis alakul ki.

A gyermekek betegségének jellemzői

A legnagyobb veszély a csecsemők betegsége. Általában baktériumok okozzák. A betegség a bőrön előforduló buborékok formájában jelentkezik, a képződményeken belül egy könnyű vagy véres folyadék van.

Gyakran előfordul, hogy a gyerekek a fejbőrt gomba-folliculitisben szenvednek, a lapos fehér plakkok kialakulása a bőrön, a körülötte lévő szegéllyel.

Ha gyanítja, hogy a betegség megjelenése sürgősen orvoshoz kell fordulnia. A folikulitis népi jogorvoslatokkal történő kezelésére a kisgyermekek teafaolajat használnak, amely naponta többször elkenődött az érintett területekkel.

A diagnózis és a terápia módszerei

Szükségem van folliculitis kezelésére? Annak ellenére, hogy a betegség egyszerűnek tűnik, konzultálnia kell egy olyan orvoskal, aki képes diagnosztizálni és kiválasztani a megfelelő terápiát.

Diagnosztikai intézkedések

A folliculitis előfordulása esetén fontos annak a kórokozónak és a kapcsolódó betegségeknek a azonosítása, amelyek súlyosbítják a gyulladásos folyamatot. Ehhez a bőrgyógyász vizuális vizsgálatot és dermatoszkópiát végez, összegyűjti a szekretált anyagot a pustulumból a mikroszkópos és bakteriológiai vetéshez.

Néha további immunogramot, bőrbiopsziát, vércukorvizsgálatot és más vizsgálatokat írnak elő.

Kábítószer-kezelés

A folliculitis kezelése, elsősorban a kórokozó megsemmisítésére irányul. A legegyszerűbb terápia a betegség a kezdeti szakaszban, de vannak olyan hatékony gyógyszerek, amelyek képesek megbirkózni a súlyos formákkal.

A kezelés fő módszerei:

 1. a fekélyeket ragyogó zöld és fukartsinom oldattal kell kezelni;
 2. a bőrfelületet salicil- vagy kámfor-alkohollal 1-2% -os koncentrációval kell tisztítani;
 3. a puszták és a többszöri kiütések súlyos felhalmozódásával a papulákat szétvágják, de csak orvosnak kell ezt tennie;
 4. kinyitása után az üregek gyógyulásának felgyorsítása és a gyulladás enyhítése segíthet az ichtyol kenőcsökkel, mert ezt naponta kétszer kell alkalmazni egy darab gézzel és alkalmazni kell az érintett területre;
 5. súlyos esetekben antibiotikum-kezelésre van szükség, az orvos a gyógyszereket a bakposev után választja ki;
 6. néha immunmoduláló szerek is szükségesek (Immunal, Vitaferon, Timalin).

fizikoterápia

Amikor a betegség elkezd leül, fizioterápiát írjon elő. Céljuk a hegek kialakulásának megakadályozása a bőr felületén. Ehhez használja:

 • dermabrázió;
 • lézeres kezelés;
 • UV sugárzás.

Az ilyen eljárásokat naponta egyszer vagy két alkalommal hajtják végre, az általános terápia 7-10 szekcióból áll.

Népi receptek

A folikulitisz különböző formáinak gyógyítására otthon van lehetőség a népi jogorvoslatokkal. Ebben az esetben a következő receptek hasznosak:

 1. főzet a gyógyszer kamilla - hatékony orvosság a gyulladás ellen, készül az arány 1 evőkanál. l. száraz virágok 1 liter vízzel, gőz a nyersanyag és ragaszkodnak fél óráig, törölje le az érintett területeket a szűrt oldattal naponta háromszor;
 2. orvosi alkalmazások - ehhez öntsünk 2 evőkanál. vizes csipkebogyó és bunda (200 g) és 100 g száraz csalán és 10 g dióhéj, 10 perces tűzre tesszük, és egy napig pörköljük, majd egy napig töltsük be a gyógyszert, majd külön tálban vegyük össze a túrót és a mézet. 50 g), előkészített főzet keverékével hígítva, a kérelmek naponta háromszor 15-20 percet tesznek ki;
 3. Az illatos ashberry-kötszereket a növény leveleinek faggyújából alkalmazzák a fekélyekre, naponta kétszer végzik az eljárást;
 4. főzet pitypang - vegye naponta háromszor 1-4 pohár, előkészítése öntsünk egy pohár forró vizet 2 evőkanál. l. zúzott levelek és gyökerek a növény, forraljuk az összes 15 percig, ragaszkodnak fél óra és szűrő;
 5. takaró főzés - naponta kétszer 50 ml-t vegyen be, és elkészítéséhez öntsön 1 evőkanál. l. zúzott növény gyökér 0,5 liter vizet és forraljuk 15 percig, ragaszkodnak egy óra és szűrjük.

A népi jogorvoslatok kezelése elég hatékony, és a hivatalos gyógyászat elismeri, hogy minden recept nagyon egyszerű és könnyen alkalmazható otthon.

A kialakuló folliculitist kezelni kell, mivel következményei szörnyűek lehetnek. Emlékeztetni kell arra, hogy a betegség előfordulásának megelőzése jobb, mint a hosszú távú terápia.

http://uhozhenka.ru/problemi/follikulit-lechenie.html

Tünetek és a fejbőr folliculitisének kezelése

A folliculitis a szőrtüszők (tüszők) felső rétegének dermatológiai fertőzése. Kezelés nélkül behatol a hajgyök mélyebb rétegébe, ami gyakran kopaszsághoz vezet.

Főleg férfiaknál fordul elő, ritkán nőknél vagy gyermekeknél. A betegségek nemzetközi osztályozásában (ICD) - 10 az L73.9.

A fejlődés okai

Leggyakrabban a betegség okozója behatol a fejbőr sérüléseibe, amelyek gyakran a sérülések, az epidermisz hasadása, a szőrtelenítés, valamint a kozmetikai perm és a fejbőr közelében lévő egyéb manipulációk során jelentkeznek.

A betegség számos más okból is előfordulhat:

 • Szintetikus elemek viselése
 • Ragasztó vakolat hosszú távú használata
 • Forró és nedves környezetben
 • Gyenge immunitás
 • diabetes mellitus
 • Túlzott izzadás
 • A hatékony gyógyszerek helytelen használata
 • Az antibiotikumok tartós használata.

tünetek

Amikor a felszíni folliculitis a fejbőrön pustulákat alakított ki, amelyek általában nem okoznak kellemetlenséget a betegnek.

Ez a fajta betegség 3-4 napig alakul ki, ezután a pustuláris képződmények kiszáradnak, és a bőr felszínéről elbomlanak, viszketést okozva.

A mély formában a sárgás-zöld pusztával töltött noduláris fájdalmas elváltozások jelentkeznek. Ha rákattintasz, amely kellemetlen szagú fasz.

Néhány nap elteltével a buborékok kiszáradnak, héjavá válnak és leesnek, és a csomók fokozatosan feloldódnak. De a pustulusok gyakran forognak, a fej nagy részét lefedve. Ez a betegség az újszülöttek számára veszélyes.

 1. Hoffmann-féle folliculitis megbetegedő a folliculitis formájának neve, amelyben nemcsak a szőrtüszők gyulladnak ki, hanem a környező szövetek is, ezáltal egy nagy érintett területet képezve. A fekélyek gyógyulása után továbbra is mély hegek maradnak, és a tüszők teljesen meghalnak, ezáltal a beteg hajhullás és kopaszság. Ez a patológia meglehetősen ritka, és a fejlődés okai még mindig nem teljesen ismertek. Lassan és hosszú ideig áramlik. Általánosabb az afrikai versenyek középkorú férfiaknál.
 2. A Staphylococcus baktérium fertőz egy hajhagymát. Felszíni lehet - csak a tüsző csatornáit érinti, és a gyulladás behatol a tölcsérbe. A mély formát gyakran bonyolítja a tályog képződése - furuncle vagy carbuncle képződik. Gyakran megjelenik a borotválkozás helyén. A staphylococcus folliculitis jobban ismert, mint a gyakori sycosis, és nem megy semmilyen jel nélkül. Súlyos formában - a szőrtüszők meghalnak, kötőszövet helyébe lépnek - heg alakul ki.
 3. A tüszőgyulladás dekaltiválása - a staphylococcus folliculitisre utal, krónikus betegség. Ez a fejbőr érintett területeinek állandó alopeciájához vezet. A fejbőrön, férfiak arcán, templomokban, ritkán a hónaljokon és pubison fordul elő.
 4. Candida - Candida gombafajok okozta. A gombák által érintett helyeken duzzanatot és vörösséget fejez ki, és a hajhagymák körül fényes folt van, ami később tályoggá válik. A Candida folliculitis számos okból következik be, leggyakrabban bőrkárosodások és gyengített immunitás miatt.
 5. A HIV-fertőzött emberekben az eozinofil folliculitis vírusfertőzések vagy autoimmun folyamatok miatt jelentkezik.
 6. A betegség krónikus formáját a gyulladt tüszők állandó megjelenése határozza meg. A vizsgálat során a pustulák a fejlődés különböző szakaszaiban láthatók - a bőrpír, a fekélyes tölcsérek és a szárító kéregek. A beteg kíséretében állandó viszketés.

kezelés

Hogyan lehet gyógyítani a folliculitist:

 • Felületi forma. Ennek a patológiás formának a kezelését úgy végezzük, hogy megnyitjuk a pustulusokat, és eltávolítjuk a pálcát steril vattával. Ezután kenetet kell adni az antiszeptikummal (ragyogó zöld, levomycetin-alkohol, baktroban, metilén-kék vagy fukortsin). Ismételje meg a fertőtlenítést naponta 2-3 alkalommal a teljes gyógyulásig.
 • Mély forma. Ebben az esetben az antibakteriális terápiát nem használják - az antibiotikumokat le kell szüntetni, mivel gyengítik az immunrendszert. A kezelésnek az orvos által előírt gyógyszerekből kell állnia, különösen segítséget nyújtva: az immunrendszert (anetifagint), a fizioterápiát (UFO vagy UHF) erősítő gyógyszerek és az A és C vitaminok komplexének alkalmazása. A felületes formától eltérően a fekélyek nem nyílnak meg! Használhatja az Ichtyol vagy Ichtyol kenőcset a folliculitishez, ami naponta 2-3-szor okozza a gyulladt részt. A fekélyek körüli bőrt kámforalkohol vagy 2% szalicilsav kezelik. Ne nedvesítsen vízzel, amíg a teljes gyógyulás meg nem szűnik.

A kezelést járóbeteg alapon végzik (otthon).

A hagyományos orvoslás használata

A nem hagyományos módszerekkel végzett kezelés régóta megalapozott az emberek között. Ezek nagyon hatékony gyógyszerek számos betegség ellen, beleértve a folliculitist.

De óvatosnak kell lenned a népi receptek használatakor - allergiás reakciókat okozhatnak. Használat előtt érdemes orvoshoz fordulni. Tekintsünk néhányat közülük:

 • A teafa olaj a betegség egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb jogorvoslata. Antiszeptikus és gyógyító hatása van. Naponta 3-4 alkalommal alkalmazzuk az érintett területeket.
 • Calendula főzet gyulladáscsökkentő, antimikrobiális hatással rendelkezik, felgyorsítja a gyógyulást. Egy ilyen főzet elkészítéséhez 5 gramm körömvirágra lesz szüksége, 250 ml forró vizet öntsünk, és 20-30 percig hagyjuk, majd törzset. Naponta 3-4-szer alkalmazzuk a betegség nedvesedő helyeit.
 • A kamilla kekszje, 20 gramm száraz kamillát készíthet egy pohár forró vízzel, hagyja, hogy kb. Naponta 3-4 óránként nedvesítse a gyulladást.
 • A bogáncs, amely sok hasznos hatóanyagot tartalmaz, a sebgyógyulással küzd. Amikor a gyulladásos területeken folikulitisz, zúzott friss bogáncsot alkalmazunk, és steril gézkötéssel fedjük le.
 • Multikomponensű borravaló (200g), csipkebogyó (200g), szárított csalán (10g) és zúzott dióhéj (10g). 3 evőkanál fog. az így kapott száraz keverék 300 ml forró vizet öntsön, és kb. 10 percig alacsony hőmérsékleten főzzük. Ezután öntjük egy edénybe, zárjuk le a fedelet, és 24 órán át beöntjük, majd törjük meg. 50 gramm az így kapott infúziót 1 evőkanál keverékével. méz és 50 gramm túró. Szúrja le a fekélyek keverékét, 20 percig hagyva. Ezt az eszközt csak felületes folliculitisre használják.

Gyermekbetegség

A felnőttek hajlamosabbak erre a betegségre, de a gyermekek nem kivétel. A gyermekek kb. 10% -ánál a fejbőr folliculitisét diagnosztizálják.

A statisztikák szerint ez a betegség fiatal korban fordul elő a forró, nedves éghajlatú éghajlati övezetekben, ahol az időjárás hozzájárul a fertőzés gyors terjedéséhez.

A gyermekek folliculitise nem különbözik a felnőttektől, felületi és mély is lehet.

A betegség időtartama a bőrpír képződésétől a tályog száradásáig és a sérült bőr hegesedése körülbelül 3-5 napig tart.

Lehetetlen egyedül kinyitni a csecsemők fekélyeit! Forduljon orvoshoz segítségért. Győződjön meg róla, hogy a gyermek nem karcolja meg őket, és ne kaparja meg! Ez súlyosabb formához vezethet - a tályoghoz vagy a forraláshoz.

További terápiaként az immunrendszer erősítését célzó vitamin-komplexek bevitele javasolt. Biztosítani kell, hogy a gyermek fejbőre száraz és tiszta legyen. Mossa meg a haját vízzel, amíg teljesen meg nem gyógyul. Ha a hőmérséklet emelkedett - hívjon egy mentőt.

Ha tüszőgyulladást észlelt, forduljon orvosához. Az esetek 90% -ában ez a betegség nem veszélyes az időben történő kezelés során. Még a betegség bonyolult formáit is, amelyeket ritkán megfigyelnek, a megfelelő kombinációs terápiával kezelik. És ne feledje: minden betegség könnyebb megakadályozni, mint gyógyítani! Kövesse a higiéniai szabályokat és vezessen egészséges életmódot.

http://tricholog.org/zabolevanija/follikulit.html

Kezelés és kenőcs a fej folliculitishez

Gyulladt bőr a haj gyökerein, a szőrszálak által áthatolt kis fekélyek kialakulásával - ez a folliculitis, amelynek kezelésének időben és helyesen kell lennie. Ennek a betegségnek számos lehetséges okozója van, és eredetükben jelentősen eltérhetnek. Leggyakrabban a gennyes gyulladás megjelenését bakteriális vagy gombás fertőzés előzi meg.

Gyulladt bőr a haj gyökerein, a szőrszálak által áthatolt kis fekélyek kialakulásával - ez a folliculitis, amelynek kezelésének időben és helyesen kell lennie. Ennek a betegségnek számos lehetséges okozója van, és eredetükben jelentősen eltérhetnek. Leggyakrabban a gennyes gyulladás megjelenését bakteriális vagy gombás fertőzés előzi meg.

Okok és típusok

A betegség a nevét az emberi testben lévő helyről kapta. A folliculitis olyan gyulladásos folyamat, amely a szőrtüsző csúcsán alakul ki. Először egy olyan bőrkiütés jelenik meg, amelyet az orvostudományban „papulának” neveznek. Fejleszti a gennyes oktatást - pustulus. Megnyílik a tályog, a sérült tüszők egy kéreggel borítják. A betegség hajlamosabb, ha a pisztolyt bőségesen megfertőzte, mert az egyik leggyakoribb megnyilvánulása a fejbőr folliculitis.

A tüszőgyulladás a fertőzés következtében jelentkezik. A kórokozók lehetnek baktériumok, herpeszvírusok, gombák. A fertőző károsodás mellett elengedhetetlenek azok a betegségek, amelyek kedvező hátteret biztosítanak a folliculitis kialakulásához, és egyéb tényezők. Ezeket a tényezőket két csoportra osztjuk - a külső (exogén) és belső (endogén) jelekre.

 • kopások, karcolások és egyéb kisebb sebek;
 • tartós szennyezés;
 • a hermetikus kötszerek használatára vonatkozó szabályok megsértése;
 • túl nedves vagy meleg éghajlat;
 • hosszú fárasztó szoros illeszkedő szintetikus anyagok;
 • hipotermia.
 • anémia;
 • diabétesz;
 • alultápláltság;
 • májbetegség;
 • immunszuppresszánsokkal történő kezelés;
 • szintetikus hormonális gyógyszerek (glükokortikoszteroidok) helyi alkalmazása.

A szervezet folliculitisre való hajlama szintén a következőkre vezethető vissza:

 • periodontális betegség;
 • fogínygyulladás;
 • caries;
 • krónikus mandulagyulladás;
 • krónikus faringitis;
 • elhízás.

A folliculitis különböző kritériumok szerint rendszerezett.

A kórokozó típusa szerint:

 • bakteriális (staphylococcal, pseudomonadal, gram-negatív);
 • gomba (kandidális, dermatofitok okozta);
 • szifiliszes;
 • parazita (Demodex folliculorum kullancs harapásának következménye);
 • vírus (herpes zoster és herpes simplex fertőzése, molluscum contagiosum).

A sérülés típusa szerint:

 1. Felületre. 5 mm átmérőjű, félgömb alakú vagy kúpos fekélyek. Rózsaszín-vörös gyulladásos peremmel körülvéve. A betegség fájdalom nélkül vagy kisebb fájdalommal járhat. A fekélyek 2-3 nap alatt érik, majd barna kéreggel borítják. A héj eltávolítása után az esetleges pigmentjeleket le lehet húzni.
 2. Mély. Vörös fájdalmas csomók, legfeljebb 1 cm átmérővel 3-5 nap után, egy sárga kéregbe zsugorodnak.

Az elváltozások mértéke megkülönbözteti az egy- és többszörös folliculitist.

A tüszőgyulladás különböző fajtái, amelyek egy személy fején fejlődnek ki a haj területén, kiemelkednek

 1. Sztafilokokkusz. Akkor jelenik meg, ahol a sörték nőnek, főleg olyan férfiaknál, akik rendszeresen borotválják. A legsúlyosabb esetekben a tüszők meghalnak, és a sebek a sérült szövetek csomópontjában maradnak.
 2. Candidiasis. Általában feszes kötszerek alatt alakul ki. Az ágybetegek és azok, akiknek hosszú lázuk van, nagyobb kockázatot jelentenek.
 3. Herpeszes. Staphylococcalként - általában férfiaknál, rendszeresen borotválkozó tarló.
 4. Angolna. Ez a szifilisz következménye. Ebben a formában a gyulladt tüszők halványvörös színűek, néha csoportokba öntik. Az akne folliculitist nem kezelik az alapbetegségre való hivatkozás nélkül, amelyre specifikus szereket használnak.
 5. Pseudomonas. A Pseudomonas aeruginosa fertőzés eredménye. Ez a fajta betegség forró fürdő follikulitusának is nevezhető, mivel gyakran kialakul a fürdőben lévő víz gyenge klór-fertőtlenítése miatt.
 6. G. Megtámadja a meggyengült immunrendszerrel küzdő betegeket, akik már régóta küzdenek az akne elleni antibakteriális gyógyszerekkel. Ez az állapot éles romlásához, az akne szaporodásához vezet, a tályogok kialakulása lehetséges.
 7. Dermatofiták által okozott folliculitis. Ez befolyásolja a bőr felső rétegeit, majd a tüszők és a hajszálak száját.
 8. Kullancs. A kullancscsípések következménye. A betegség hosszabb ideig tart, a kezelés az alapbetegség megszabadulásával jár.

Tünetek és diagnózis

A folliculitis a bőrszövet infiltrációjának és bőrpírjának megjelenésével kezdődik a szőrtüsző területén. Ezután egy kúpos tölcsér alakult ki. Amikor a tályog kinyílik és a rúd kijön, egy ropogós seb marad a sérülés helyén.

A tüszőgyulladás érzése fájdalmas, viszketéssel jár. Ha a betegség formája súlyos, számos érintett tüsző van, és a nyirokcsomók növekedhetnek.

Ha a folliculitist megfelelő kezelés nélkül hagyják el, és a szükséges higiéniai intézkedések elhanyagolhatók, akkor a komplikációs szakaszba a források, a szénhidrátok, a hidradenitis, a tályogok és a flegmon kialakulásával léphet be.

Ahhoz, hogy pontos diagnózist készítsünk a folliculitishez hasonló formációk megjelenésével:

 • vizsgálja meg a tüsző állapotát;
 • azonosítsa a gyulladás okozóját;
 • dermatoszkópiával határozzuk meg az érintett tüszők mélységét;
 • pustule kerítések mikroszkópos vizsgálatnak, bakteriológiai vetésnek, gombák és halvány treponema jelenlétének vizsgálata;
 • végezze el a kardiolipin-tesztet és a pustulusok PCR-vizsgálatát annak megállapítása érdekében, hogy a gyulladás specifikus betegségek következménye-e, például szifilisz vagy gonorrhoea;
 • tisztázza a follicitis kialakulását provokáló betegségek jelenlétét.

A folliculitis diagnosztizálásához differenciáldiagnózist végzünk sok más bőrbetegséggel, amelyek hasonló megnyilvánulásai vannak.

Kábítószer-kezelés

A fejbőr folliculitisének nincs ajánlása az általános kezelés módjára vonatkozóan.

Ha a kezdeti folliculitist diagnosztizálják, a kezelést egyszerű eszközökkel végezzük, amelyek lehetővé teszik a kívánt hatás elérését.

A fekélyeket 2% kámfor vagy szalicilsav, 1% levomycetinum-alkohol, 2% -os ragyogó zöld oldat, fucorcin vagy metilén-kék oldat kezelik.

Mély tüszőgyulladás esetén, amikor sok pusztulás halmozódik fel, ajánlatos megnyitni a gennyt, távolítsa el a gennyt, majd kezelje őket ugyanazokkal a megoldásokkal.

Fontos megjegyezni, hogy amikor megszabadul a gennytől, soha ne nyomja meg a gyulladt területeket, mivel ez komplikációkhoz vezethet.

A tamponok vagy szivacsok segítségével könnyedén megérinti a pusztítást.

Szintén mély formában alkalmazza az ichthyol kenőcsöt, és naponta kétszer alkalmazza őket.

Azokban az esetekben, amikor ismétlődő folliculitist észlelnek, a kezelést autohemoterápiával, olyan eljárással végezzük, amelyben a beteg vénás vérét szubkután vagy intramuszkulárisan injektáljuk. Leukopoiesis stimulánsokat írnak elő - metiluracilt, nátrium-nukleinátot és más anyagokat, amelyek fokozzák a leukociták kialakulását a beteg vérében. Aloe, gumizol és más biostimulánsok kivonata. A szöveti regeneráció javítása érdekében a teljes ultraibolya besugárzást al-eritematikus, azaz terápiás, nem vörösvörös dózisokban végezzük.

A szükséges kezelési módszer kiválasztása a folliculitis típusától függ. Ha bakteriális folliculitist észlelnek, a kezelést antibiotikumokat tartalmazó kenőcsökkel végezzük, gombaellenes szerekkel szembeni gombaellenes szereket használnak, és a herpesz gyógyszerek vírusellenes szereket írnak elő.

A hagyományos orvoslás azt javasolja, hogy kezeljük a kamilla folliculitis főzetét, amely jól eltávolítja a különböző típusú gyulladásos folyamatokat. A húsleveset külsőleg használják.

A népi gyógyítók egy receptet kínálnak a nagy bojtorony vagy pitypang gyökereinek főzésére, mint a folliculitisz gyógyszereit. Készítsük elő 1 evőkanál sebességgel. l. száraz aprított gyökerek ½ liter vizet. 10 percig forralva a táptalajt 2 órán át infundáljuk, naponta kétszer 50 ml-t inni. Nyáron a bogáncsokat tömörítheti. A friss leveleket zúzott állapotba zúzzák, és az érintett területekre helyezik. Nem gyűjthet be nagy mennyiséget, majd tárolja a szerszámot a hűtőszekrényben. Csak frissen készített fűrészárut használjon.

A korai és megfelelően megválasztott kezelés lehetővé teszi, hogy 6-7 napon belül megszabaduljon a folliculitisből.

Szükséges megelőzés

A visszanyerés után megelőző eljárásokat kell végrehajtani. A fő követelmény szigorú higiénia. A bőr és a hajápolás különös figyelmet szentel. A bőr legkisebb károsodását azonnal fertőtlenítő szerekkel kell kezelni. A férfiaknak a borotválkozás után stabil szokássá kell válniuk, hogy az arc bőrét speciális fertőtlenítőszerekkel kezeljék.

A folliculitis megelőzésére az antiszeptikus szappan ajánlott, valamint a benzoil-peroxid a bőr rendszeres kezeléséhez.

Fontos, hogy figyelemmel kísérjék az általános jólétet, a tüszőgyulladás kialakulását kiváltó betegségek kezelésének időben történő gondozását.

http://heade.ru/lechenie-i-mazi-ot-follikulita-golovy.html

Fejbőr folliculitis

Sokan ismerik a bőrbetegségek problémáját. A folliculitis fertőző betegség, a haj felhalmozódásának területén jelentkezik. Gyulladásos folyamat fordul elő a follikulus zsákokban, melyet viszketés, kiütések és irritáció kísér.

A follicitis tünetei

A betegség tünetei a következők:

 • A fejbőr follikulitusa a fejbőr vörösségével kezdődik, ahol a gyulladásos folyamat történik;
 • Ha a betegséget időben nem állítják le, a tüsző köré gömb alakú vagy kúpos alakú gennyes gyulladás jön létre;
 • Miután megnyitotta a pattanást, és eltávolította a pálcát a helyén, piros folt marad a bőrön.

A gyulladt tüszők száma a betegség súlyosságától függően eltérő lehet. Súlyos formában nagyszámú „beteg” tüsző képződik, a beteg a nyirokcsomók gyulladását tapasztalhatja.

A betegség okai

A betegség oka lehet gombás bőrbetegség vagy vírusfertőzés. A folliculitist gyakran a forró országok lakosaiban találják. Forró éghajlat, nem egészségtelen körülmények, szűk ruhák viselése, bőrfertőzések, hosszú távú antibiotikumok - mindez gyulladásos folyamatot okozhat.

A füstöket és kenőanyagokat szenvedő embereket gyakran érintik a folliculitis. A bőrön a ruhákon kialakuló súrlódás következtében mikrotraumák keletkeznek. Izzadság és por a test irritált területein hozzájárul a folliculitis kialakulásához. Is, provokálja a betegség kialakulását súlyos hypothermia, cukorbetegség, dermatitis vagy ekcéma.

Mi a folliculitis: a betegség típusai

A bőrbetegség lehet felületes, mély, egyszeri vagy többszörös. A képen látható, hogyan néz ki a folliculitis a fejen.

A felületes folliculitis a betegség enyhe formája. Egy kis számú pustulus jelenik meg a fej bőrében, amelynek középpontjában a szőrtüsző. Ők nem kísérik a fájdalmat, és maguk is átadhatnak. Miután a pustule kiszárad, egy sárga fólia marad, amely az idő múlásával húzódik le, és a bőr törlődik.

A mély tüszőgyulladást 10% -ig terjedő gennyes gyulladások kialakulása jellemzi. A fekély a haj köré formálódik, fehér vagy sárga-zöld színű. A fájó foltok fájdalmasak, viszketőek. Az érés folyamán a tályog kinyílik és a helyén sárga színű kéreg van. Ezt követően helyén marad egy heg.

A tüsző gyulladásának veszélye az, hogy furszulába vagy karbonba kerülhet. Ha nem szünteti meg a folliculitist kiváltó tényezőket, a betegség krónikus lesz.

Folikulitisz kezelés

A folliculitis kezelése elsődlegesen a genny eltávolítása a tályogból. Felszíni gyulladásos típus esetén egy tályogot kell nyitnia egy steril eszközzel, és vegyen ki egy pálcát egy vattapálcával. A gyulladt területet naponta 2-3 alkalommal kell kezelni antiszeptikus oldattal. Használhatja a hagyományos, ragyogó zöld alkoholos oldatot.

Megnyitja a tályogot a betegség mély formájában a gyulladt helyen, ahol drogokat kell tennie, húzza a pusztát. Az ichthyol kenőcsöt a nap folyamán kétszer kell cserélni. A betegség súlyos formája esetén antibiotikumokat írnak fel a gyulladáscsökkentő gyógyszerek tablettáiban vagy injekcióiban.

A tüszőgyulladás bizonyos formái krónikusak lehetnek. Ezek közé tartozik a Hoffman folliculitis.

Mi ez a Hoffman folliculitis, és milyen gyakran fordul elő? Ez egy ritka formája, amely aláássa a gyulladásos folyamatot, amelyben érintettek a fejbőr hajhagymái. A 18 és 40 év közötti férfiak gyakrabban szenvednek, mint a nők.

A betegség a fejbőr hátulján kezdődik. A betegség kezdetén sűrű alakzatok vannak, amelyek a dermis mélységében jelennek meg, és nem különböznek a fejbőr színétől. Mérete nem haladja meg a fél centimétert. Ezután ezek a képződmények mérete két centiméterre növekszik, elkezdenek vörösre és egyesülni. A bőr gyullad, piros lesz és megduzzad. A fistulán keresztül áramló, szúnyogolt kisülések behatolnak.

A betegség több éven keresztül megismételhető. Ez a betegség a nyirokcsomók és a láz növekedésével jár. Antibiotikum-kezelést végeznek, ha nem hatékony, a sebészeti beavatkozás elkerülhetetlen. A gyulladásos folyamatok helyreállítása után a haj megáll, és a bőrön durva hegek maradnak, ami látható a képen.

Népi jogorvoslatok a folliculitisre

A kezelés különböző betegségek gyakran használt népi jogorvoslatok. Néha ezek a módszerek hatékonyabbak, mint a drogok.

A népi jogorvoslatokat a fejbőr folliculitisének kezelésére is használják. Gyakran használják a komplex kezelést, kombinálva az alkalmazást belülről és helyileg.

Recept száma 1 kamilla főzet

A kamilla főzését a gyulladt bőr külső törlésére használják. Forralunk fel 150 ml vizet, és öntsünk 50 gramm kamilla virágot. Ragaszkodjon a fél óra alatt lezárt fedél alá, és feszítse meg. A betegség által érintett helyek 5-6-szor törölhetők a nap folyamán.

Recept száma 2 infúzió csalán

A fehér hamut vagy, mint ahogyan a süket csalét, infúziót naponta kétszer szokásos teaként veszik fel. 200 g forró vízzel 20 gramm fényes fehéret főzünk. Szüksége van 10 percre, és reggel és este.

Recept száma 3 infúzió pitypang gyökér

Brewed pitypang gyökér, hogy 50 gramm naponta. Apróra vágott pitypang gyökér - 50 gramm, öntsünk egy pohár vizet, forraljuk fel. Ragaszkodjon a fedél alá, és minden reggel vegye ki a főzetet.

Recept száma 4 woodruff illatos

A gyógynövény az ichthyol kenőcs helyett használt illatosító. A gyógynövényt köszörült állapotban őröljük, és az érintett bőrre kötszereket alkalmazunk, hogy kitolják a pusztát. A kötések naponta kétszer változnak.

Recept száma 5 hagymát

Készítsünk tömeg hagymát és szappanot, alkalmazzuk a kötést. Változás naponta. Sütjük a sütőben, amíg aranybarna hagyma közepes méretű. Finom reszelőn dörzsölje le a szappant, és keverje össze egy sült hagymával 1: 2 arányban.

Recept száma 6 áfonyalé

A folliculitis betegség friss áfonyalé, amely jól tisztítja és gyorsan gyógyítja a fej bőrén kialakult sebeket. A steril gézzel megnedvesített friss áfonyalé az érintett területekre vonatkozik.

Recept 7-es számú bojtorjángyökér

Burdock gyökér főzet szánt belső használatra. 50 ml-en belül reggel és este kell alkalmazni.

50 gramm zsemle gyökerét őröljük, két csésze vizet öntsünk, forraljuk fel. Tegye a tartályt a legalacsonyabb tűzre és forralja 8 percig. Ezt követően fedjük le a levest, majd az oldatot 55 perc elteltével törjük. A megelőzés érdekében különös figyelmet kell fordítani a higiéniára.

Lehetetlen elhanyagolni a bőr károsodásának kezelését - még egy kisebb seb is időben történő kezelést igényel.

A ruházatnak kényelmesnek kell lennie, és nem kell dörzsölni a bőrrel való érintkezés helyén. A munkaruhát gyárban kell viselni, és a kezeket tüzelőanyagokkal és kenőanyagokkal való érintkezés után meg kell mosni.

http://haircaretips.ru/problemy/kozha-golovy/follikulit-golovy